Pivarootsi ehitati loata torn

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Tegelikult ei tohiks unenäolisena mõjuvat ehitist olemas olla, heal juhul võiks tegu olla pildiga paari aasta kaugusest tulevikust. Foto Arvo Tarmula
Tegelikult ei tohiks unenäolisena mõjuvat ehitist olemas olla, heal juhul võiks tegu olla pildiga paari aasta kaugusest tulevikust. Foto Arvo Tarmula

* Ehitusloata püsti pandud linnuvaatlus– ja tulekahjuseiretorni omanik võib olla kinnisvara– ja ehitusärimees Andres Koger.

Pivarootsi teed mööda sõites tabab pilk paremal metsa kohal kõrguva uhke klaaskupliga vaatetorni, millele jäävad alla isegi tuulegeneraatorid.

Tegelikult ei tohiks seda ehitist olemas olla, heal juhul võiks tegu olla pildiga paari aasta kaugusest tulevikust.

Enam–vähem nii palju aega kulub Hanila maanõuniku Maie Voki sõnul kõikide lubade ja paberite kordaajamiseks, et midagi selletaolist ehitada.

Pivarootsi külla Uus–Meremäe kinnistule ehitatud 24 meetri kõrgusel linnutornil pole ehituslubagi. Kinnitamata on isegi detailplaneering, enne mida ehitada ei tohi.

Asjaosalised vaikivad

Hanila vallavalitsus kuulutas alles sel nädalal välja detailplaneeringu avaliku arutelu. Dokumentide seast leiab ka  planeeritava linnutorni eskiisi.

„Mis tast ikka paberi peal vaadata, minge vaadake kohapeal,” sõnas Maie Vokk. „Millalgi kevadel hakkas paistma.”

Hanila vallavanem Arno Peksar märkas uusehitist suvel, kui käis Pivarootsi külas suvisel Ristikivi–etendusel.

Peksar kinnitas, et torn on ebaseaduslik. „Ehitusluba ei ole,” ütles ta.

Uus–Meremäe ja Simo kinnistu omanik on Kodiaros OÜ. Maie Vokk ütles, et ettevõtte omanduses on need juba kümmekond aastat.

Kodiarose OÜ juhatuse liige Aive Kukk ei soostunud loata kerkinud ehitisest ega ettevõtte plaanidest lähemalt rääkima. „Ma ei pea seda kommenteerima,” sõnas Kukk.

Peksari teada on tegelik omanik tuntud ärimees Andres Koger, kellega on ta kinnistute asjus korduvalt suhelnud.

Koger ise telefonile ei vastanud. Haldaja kohapeal Ago Nurmberg ütles üleeile, et küsib omanikult, kas see soovib rääkida, aga ei vastanud eile temagi enam telefonile.

Uus–Meremäe ja Simo kinnistu asuvad osaliselt Rame hoiualal ja Laelatu kaitsealal, mis seavad ehitustegevusele oma piirangud.

Keskkonnaameti looduskaitse juhtivspetsialist Marju Erit ütles, et torn ise jääb planeeringu järgi väljapoole kaitstavat ja ehituskeeluala, nii et sellele eraldi poleks kooskõlastust vaja, planeeringu osana aga on seda vaja küll.

„Loomulikult ei tohi seda ellu viia enne, kui on keskkonnamõju hindamine läbi. Ehitada tohib alles siis,” märkis ta.

Vallavanem laiutab käsi

Planeeringu järgi on  kavas rajada kinnistutele peale linnutorni ka külalistemaja–konverentsikeskus, teenindava personali elumaja koos kõrvalhoonega, lammaste varjualused, kaks paadikuuri, külaplats ühisürituste korraldamiseks ja muul faarvaatri kaitseks.

Et tegemist on eravaldusega, ei tea vallavanem täpselt, kas ja kui palju planeeringuga kavandatud hoonestusest on samuti juba valmis ehitatud.

„Ei ole ülevaadet, kui palju on seal õiget, kui palju valet,”  sõnas Peksar.

Vallavanema sõnul on Simo ja Uus–Meremäe kinnistul juhtunud varemgi, et on joostud paberitest ette, ja sellest on ka omanikuga olnud juttu. „Me oleme sel teemal rääkinud, aga Koger on Koger. Mina ei oska midagi peale hakata,” ütles ta.

Seni on kinnistul Peksari sõnul tegutsetud oma tutvusringkonna ja isiklikuks tarbeks.

Detailplaneeringu seletuskirja järgi on eesmärk rajada rahvusvaheline linnuvaatluskeskus koos konverentsiruumide ja teeninduseks vajalikuga.

Ees ootab arutelu

Lihula valla arendusnõunik Margus Källe ütles, et tema  ei ole loata kerkinud ehitistega oma vallas kokku puutunud. „Aga üldiselt neid juhtumeid on, eriti kui on rahakott puuga seljas,” sõnas Källe.

Källe sõnul sunnib seadustest mööda hiilima kiirustamine, sest paberiasjandus võtab aega, või teadmatus.

Keskkonnamõju strateegilise hindamise programmi ja detailplaneeringu eskiisi tutvustav avalik arutelu peetakse 5. oktoobril Uus–Meremäe kinnistu külalistemajas.

2000. aastal asutatud Kodiarose OÜ ainus osanik on Skandinaviska Enskilda Banken Ab Clients, asutaja OÜ Casa Consulting. Endise seotud isikuna on teiste seas märgitud ka Andres Koger.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
19 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Costa Mesa
10 aastat tagasi

Major thanks for the article post.Really looking forward to read more. Awesome.

5 dollars
10 aastat tagasi

Wow, great post.Really looking forward to read more. Will read on…

ätt.
11 aastat tagasi

Pr.Pentus-Rosimannus pane pead lendama,keskonna amet on muidu leiva sööjate punt! Kas seal töötavad pimedad,ei usu hästi. Haapsalus küll Lahe tänava hoov suuri maastureid täis osa ka ruumipuudusest tänaval ..

Asunik
11 aastat tagasi
Reply to  ätt.

Lahe tänaval asub Keskkonnainspektsioon.

**ll**
11 aastat tagasi

Kodanikule vastuseks.
Lõik artiklist:
Tegelikult ei tohiks seda ehitist olemas olla, heal juhul võiks tegu olla pildiga paari aasta kaugusest tulevikust.

Heal juhul….

luigekene
11 aastat tagasi

Palju põnevam uudis tuleb siit. Kuldrahaga Lauri Luik tahtis sõita Ugandasse palvushommikusöögile. Lausa 9 päeva kestab see hommikusöök.

http://www.ap3.ee/article/2012/9/20/riigikogu-liige-plaanis-soita-palvushommikusoogile-ugandassse

kodanik
11 aastat tagasi

loll jutt, mingit kahte aastat ei lähe

**ll**
11 aastat tagasi

2 aastat oodata kuni ametnikud asja menetlevad. Nunuh. Pole ka ime, et lihtsalt üle viskas ja asi lihtsalt ära tehti. Põhiline on ju lõppude-lõpuks see, et turist(linnuvaatleja) koos oma rahaga kohale tuleks ja kohaliku kogukonna kukrut täidaks. Oodata veel 2 aastat linnuvaatlejaid uimerdavate ametnike pärast on absurdne.

Läänlane
11 aastat tagasi

Tornile köis taha ja maha!!! Kui paberimäärimine tehtud ja load olemas, siis võib uuesti püsti ajada. Seni kui selliseis asju radikaalseil meetodeil ei lahendata, leidub ikka mõttehiide, kes arvavad, et kui juba ehitis püsti, küll siis pärast paberiajamine juba kiiremini läheb.

Kas
11 aastat tagasi
Reply to  Läänlane

Jäi teele ette või? Hoia krundist eemale ja vaata mujale kui segab.

nõua
11 aastat tagasi
Reply to  Läänlane

ka hiiumaa eifelitorni mahatõmbamist, kuuluta protestiks näljastreik välja

Andres
11 aastat tagasi

Närvi ajavad sellised ahvid, kes seadusele sülitavad ja ülbelt kõigi silme all toimetavad. Kas peaks korraldama Pärnu näidispoomise vol.2-e, kus majal üleliigne korrus lihtsalt maha lõhuti?

delfi kirjutab
11 aastat tagasi
Reply to  Andres

ja peamine on et neid seadusi saaks olema palju. et iga elujuhtumi kohta oleks vastav seadus – see viitab kirikukorra taaskehtestamise vajadusele. Samas kui lugemisoskus ja sõnadest arusaamise oskus puudub kes nendest seadustest arusaamiseks puudub siis on naiivne loota et neid täitma hakatakse. see toob meie mõisteruumis kaasa aga lõputu kontrollivajaduse. kuid see ei vii ka sihile. juhtum näitab ühiskondlike moraaalinormide allakäiku lihtsalt. aga Lääne elu õhutab siinkohal vaid kodusõja ilminguid – “ühed poolt teised vastu “ ja Andres on see kes poole valib ja lahingusse astub.

Andres
11 aastat tagasi
Reply to  delfi kirjutab

On kaks varianti – kas seadust on täidetud või on seadustest üle astutud. Antud juhul kehtib teine variant. Andres ei astu lahingusse. Andres arvab, et kui torn püstitati seadustest hoolimata, siis on kodanike õigustunnet riivatud ning parim viis selle tunde leevendamiseks oleks traktoriga see torn pikali lükata. Rääkimata preventatiivsest lähenemisest, et taaskord mõnda ärimeest ei leiduks, kes looduskaitsevööndisse või veepiirile oma onni ei raja, lootuses (ja teadmises), et kõik on ajapikku vormistatav.

torn
11 aastat tagasi
Reply to  Andres

vaata peeglisse ja ütle enesele ausalt,et sina pole seadusest kõrvale hiilinud omakasu pärast.ja kui ütled ei-oled valelik!

karla
11 aastat tagasi

Mismõttes olematu probleem??? Kas iga mees võib ehitada mida tahab ja kuhu tahab?

just nimelt
11 aastat tagasi
Reply to  karla

vaba maa ja vabad inimesed, ametniku/kolonisaatori seisukohalt see nii muidugi ei ole