Juhtkiri: Kinni–lahti

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Põhjendused, miks Lääne–Nigula volikogu soovib kuulutada alatiste komisjonide istungid kinniseks, ei kõla kuigi veenvalt.

Volikokku peaksid kuuluma inimesed, kes suudavad ennast viisakalt üleval pidada ja nii sündsalt argumenteerida, et ei pea ennast valijate eest kinniste uste taha peitma. Kui aga tahetakse kinniste uste taga ajada midagi sellist, millest avalikkus teada ei tohi, siis on kinnised uksed muidugi põhjendatud.

Kuidas on põhjendusega, et avalikkuse ette võib sattuda poolik versioon? Poolik versioon avalikkuse ees on ka tänases lehes — lugu volikogu soovist kuulutada alatiste komisjonide istungid kinniseks. Mida halba see kaasa toob, kui küsimuse üle veel kord arutada, põhjalikumalt järele mõelda?

Kuidas näiteks tõlgendada põhimääruses lauset, et koosoleku juhataja võib koosoleku avalikuks kuulutada, kui „päevakorras olevaid küsimusi puudutavate andmete avalikustamine ei ole seadusega keelatud või piiratud”?

Mis küsimused need volikogu komisjonides küll enamasti arutlusel on, mille avaldamist lausa seadus keelab? Selline sõnastus näikse rohkem sobivat valdkonda, kus käsitletakse riigisaladusi, mitte aga ühe eduka ühinemisprotsessi läbi teinud valla volikogule.

Oma valla inimesi võiks ikka natuke rohkem usaldada.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kalyn
10 aastat tagasi

Your cranium must be priotcteng some very valuable brains.

Maali maalt
10 aastat tagasi

Kuna olen ise maalt linna elama läinud näen ikka küll suurt erinevust inimeste avatuse ja sõnakasutuse osas . Loe palun hoolega – kirjutasin sellest kuidas ajakirjandus suudab mõtteid moonutada ja ei pruugi maamehe krobelisest sõnakasutusest üldse õieti aru saada andes võimaluse anonüümsetele kommenterijatele enda välja elamiseks .Lihtsalt avaldasin oma arvamust ilma irooniata . Kaunist talvepäeva kõigile .

Ahto
10 aastat tagasi
Reply to  Maali maalt

Maali ,kahju ,et sa tunned ennast Maalina maalt. Kindlasti on sul ka mõni eriline anne ,mis eristab sind sellest koomiksikangelasest. Leia see endas ja saad ka enesekindlust või isegi julgust oma nime kirjutada. Siis sa poleks tõesti enam x inimene. Siis võiksime isegi arutleda teemal,mis vahe on istungil ja koosolekul ja ,et on ikka suur vahe mida salajaseks kuulutada.
Läänemaa ajakirjandusel pole häda midagi . Kui ikka veidi süveneda ,siis on nii mõnigi temp tegemata jäänud tänu meediale .

Maali maalt
10 aastat tagasi

Ei kujuta ikka küll ette kui väikevalla maaelu komisjoni istungil , kus külamehed asja arutavad istub ka linnapreilist ajakirjanik, kes ei ela selles piirkonnas, ei tunne kohalikke olusid. Kirjutab kokku miski müüva artikli millega keerab külas inimete omavahelised suhted pea peale. Koosolekust jääb alati maha protokoll, millega saab huviline tutvuda ja koosolekul olnult selgitusi juurde küsida . Arvestades maainimeste tagasihoidlikku meelt võib nii mõnigi hea arvamus jääda välja ütlemata kartuses sattuda lehe esiküljele , kus Ahto ja teised X inimesed on kindlasti maamehest ” targemad ” . Järgmisel korral maamees enam lihtsalt oma mõtteid välja ei ütle ja nii ongi.… Loe rohkem »

maali puuotsast
10 aastat tagasi
Reply to  Maali maalt

seal “maal” läheb aeg küll tagasi, sest kardetakse , et nõmedus saab avalikuks

Mattingly
10 aastat tagasi

I actually found this more eninatrtnieg than James Joyce.

Ahto
10 aastat tagasi

Ei saa midagi usaldada,nad küsivad ju selliseid ebmugavaid küsimusi. No küsigu pealegi,ega me ei pea ju vastama 🙂 Aga ajakirjanikud on veel igavesed tüütused ,nende küsimused pannakse veel ilmarahvale lugemiseks ajalehtegi.