Galerii: Eesti tippsportlased pandi Haapsalus vehklema

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 34
Vehklejad Kristina Kuusk ja Nikolai Novosjolov said alavõidu eest. Fotod Arvo Tarmula

Heategevusliku jõuluturniiri võitsid kokkuvõttes veesportlased vehklejate ees.

Risto Mätas, Euroopa meistrivõistlustel odaviskes 2016. aastal neljanda koha võitnud mees, käitub vehklemisrajal nagu vana kala. Tema vastas on kahekordne epee maailmameister (2010 ja 2013) Nikolai Novosjolov, aga odamees ründab julgelt. Novosjolov suudab siiski sooritada üheaegseid torkeid ja Kristina Kuuse ühetorkelist edu ära ei anna. Vehklejate võistkond alistab kergejõustiklased (peale Mätase ka tõkkejooksja Kreete Verlin) 4:3 ja pääseb finaali. Novosjolovi võidurõõm nakatab ka publikut ja manab silme ette mehe võidupurskeid MMi rajal.

Tegelikult oli tegu suure sõuga, sest Haapsalu Wiedemanni võimlas peeti 13. korda heategevuslikku spordikuulsuste jõuluturniiri. Asi sai alguse 2005. aastal, mil kümnevõistluse olümpiavõitja Erki Nool muigas televisioonis motomeeste üle, et mis sportlased nemad ka on. Neid viib edasi tsikkel, hoia ainult kinni. Motomees Juhan Laansoo solvus selle peale ja ütles, et teeme proovi. Esimene jõuproov peeti Rakveres. Algusaastatel võistlesid ainult mehed, aga siis leiti, et Eestis on ka tarmukaid naissportlasi. Tänavu moodustati teist aastat järjest segapaaridest võistkonnad ja kuna kohtumispaik oli Haapsalu, siis esimese alana lülitati programmi vehklemine. Et ülejäänutele mingitki šanssi anda, vehklesid Kuusk ja Novosjolov „vale käega”. Mõlemad on paremakäelised, aga sedapuhku hoidsid nad relva vasakus käes. Kuusk oli Verliniga veheldes üsna hädas. Finaalmatšis fitnessisportlastega olid aga mõlemad päris vehklejad oludega juba kohanenud ja võit tuli kindlalt 4:0. Auhinnaks täiskomplekt talverehve.

Järgmine ala oli õllekasti hoidmine väljasirutatud kätel. Vanasti oli tegu tosina 0,5-liitrise pudeli kastiga, nüüd tänu naiste osalemisele oli alkoholivabade õllepudelite (0,3 liitrit) arv langenud kaheksale. Raske oli ikka. Maadleja Epp Mäe, kes jättis vehklemisrajal väga agressiivse mulje, punnitas nüüdki isukalt, aga ujuja Kätlin Sepp lausa unustas ennast hoidma. Ka motomees Tanel Leok andis märku, et tal on tugevad käed. Kõige kõvem oli aga Risto Mätas, kes kindlustas kergejõustiklastele alavõidu. Novosjolov punnis vehklejatele välja kolmanda koha.

Joonejooksus tegid kohtunikud hulga korrektiive, sest teatevahetustes eksiti ning üllatuslikult said alavõidu raskejõustiklased Mäe ja Margus Silbaum. Sõudeergomeetril läbisid võistkonnad 250 + 250 meetrit ja veesportlased Sepp ning sõudja Karl Kuslap olid selgelt parimad.

Eelviimane ala oli Honda puhuriga spordijalatsi puhumine edasi-tagasi üle saalipõranda. Puhuti nagu sügislehti pargiteel ja mõnel korral läks spordijalatsi tee kõrvalrajaga risti. Finišis olid kõige õnnelikumad jälle veesportlased. Viimase alana peeti kangilrippumise võistlust. Tahtejõuga võis palju teha, aga kehakaal sai siiski määravaks. Oli silmaga näha, et Kuusk ja Novosjolov on teistega võrreldes üsna toekad sportlased ja üldvõidu püüdmine läheb neil raskeks. Ometi olid visad mõlemad ja suutsid kokkuvõttes teiseks tulla. Rippumises hiilgas aga motomees Tanel Leok, kes pärast seda, kui rivaalid põrandale potsatasid, hakkas lõuga tõmbama ja kõige lõpuks rippus ühe käega. Kas Erki Nool julgeks krossimehega kätt suruda, on täitsa suur küsimus.

Segapaaride turniirile lisaks mängiti ka istevõrkpalli, kus ühel pool võrku (kõrgus maast 1.15) olid vigastatud kaitseväelased ja nende vastas Eesti olümpiakomitee sportlaskomisjoni võistkond (Gerd Kanter, Nikolai Novosjolov, Kertu Laak, Kusti Nõlvak, Tõnu Endrekson ja Allar Raja). Kaitseväelased läksid algul 6:0 juhtima. Sportlaskomisjoni mängijad kippusid aeg-ajalt tagumikku kergitama, aga see oli viga. Lõpuks spordiässad kohanesid ja kaotasid esimese geimi 13:15. Teises geimis pääsesid nad enne lõppu esimest korda juhtima ja võitsid 15:12.

Taas selgus võitja ka viimaste aastate suures vastasseisus sõudeergomeetril sõudjate ja kettaheitjate vahel. Ei suutnud Kanter ja Märt Israel tänavugi päris sõudjatest Endreksonist ja Rajast üle olla. Publikule esines ka kolmekordne fitnessi maailmameister Oleg Anissimov, kes seejärel kutsus põrandale oma väljavalitu ja tegi publiku ees talle abieluettepaneku. Tegi Ameerikat ja publikule meeldis see väga.

Heategevusürituse tulud pidavat tänavu minema vigastatud kaitseväelaste abistamiseks, nagu päeva ladusalt juhtinud Ott Kiivikas välja kuulutas.

Jõuluturniiri paremusjärjestus

  1. Veesport: Kätlin Sepp, Kaur Kuslap
  2. Vehklemine: Kristina Kuusk, Nikolai Novosjolov
  3. Kergejõustik: Greete Verlin, Risto Mätas
  4. Raskejõustik: Epp Mäe, Margus Silbaum
  5. Motosport: Kadri Ehamäe, Tanel Leok
  6. Võrkpall: Kertu Laak, Kusti Nõlvak
  7. Fitness: Arida Muru, Raivo Kuusnõmm
  8. Jalgpall: Kristina Bannikova, Rauno Sappinen
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments