Lahkus kauaaegne Oru vallavanem Ülo Loorens

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Ülo Loorens. Foto Urmas Lauri

Esmaspäeval lahkus meie hulgast ootamatult kauaaegne Oru vallanem ja kogukonna hing  Ülo Loorens (5.08.1951- 14.10.2024).

Oru vallast Ääniste külast pärit Ülo Loorensi kogu elu oli seotud Läänemaa ja Oru kandiga. Pärast õpinguid Olustvere sovhoostehnikumis tuli ta tagasi kodukohta, Linnamäe kolhoosi, tõustes aja jooksul kolhoosis peaagronoomiks.

Kui Eesti iseseisvumisega taastati vallad, sai Ülo Loorensist 1991. aastal Oru vallavanem. Seda ametit pidas ta 2005. aastani. Kohalikud mäletavad teda kui alai realistlik ja tulevikku vaatavat vallavanemat, kes oli väga lugupeetud nii vallajuhi kui ka lihtsalt inimesena.

Üks Ülo Loorensi suuri ettevõtmisi, mis tänini vilja kannab, oli Oru koolile uue koolimaja ehitamine.

Linnamäe arenguselts kirjutab oma järelhüüdes, et Ülo Loorenas oli laia silmaringiga ja töökas mees, kes veetis suure osa oma vabast ajast lugedes ning eriti huvitas teda ajalugu. Ta oli igas seltskonnas hea jutuvestja, tundis Oru kandi ajalugu ja inimesi ning temale omasel muhedal ja mahlakal moel ta sellest ka rääkis.

Ülo Loorens osales alati kogukonna ühistes ettevõtmistes. Tema eesmärk oli, et inimesed tunneksid rõõmu ja uhkust oma kodukoha üle, sest see viib elu edasi ja innustab noori tulema maale elama.

Ülo Loorensit on tunnustanud Eesti vabariigi president Eesti vabariigi taastamise ja edendamise eest 2006. aastal Valgetähe IV klassi teenetemärgiga.

Lisaks sellele on ta pikaajalise Oru piirkonna elukeskkonna arengu kujundamise eest 2019. aastast Lääne-Nigula valla aukodanik ja vapimärgi omanik.

2019. aastal sai naleja lapse ise Ülo Loorens Läänemaa aasta isa tiitli ja 2023. aastal kuulutas Eesti naisliit ta Eesti aasta isaks.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments