Kas tööandja on kohustatud andma 1. septembril vaba päeva?

Lääne Elu

info@le.ee

Foto arhiiv

Mu laps käib põhikoolis ja 1. septembril on tal aktus. Kas tööandja on kohustatud mulle andma vaba päeva, et saaksin aktusel osaleda?

Töölepingu seadus ei kohusta tööandjat andma töötajale vaba päeva lapse esimesel koolipäeval. 1. september ei ole riiklikult kehtestatud vaba päev – kui töötaja tööpäev langeb kooliaktuse päevale, peab töötaja olema töökohal.

Töötaja ja tööandja võivad omavahel kokku leppida, et töötaja saab sel päeval vaba päeva. Kui töökorralduse tõttu pole võimalik tervet päeva puududa, võib kokku leppida, et töötaja on tööst eemal paar tundi ehk ainult aktusel osalemise aja.

Mitmed tööandjad on kehtestanud lisasoodustusi nagu tervisepäev, vaba päev lapse esimese koolipäeva puhul või vaba päev lapsega koos veetmiseks. Tegemist on tööandja vabatahtliku soodustusega, milles lepitakse üldjuhul kokku töösuhte alguses või ettevõtte töökorraldusreeglites. Soovitame uurida, ehk on ka teie töökohas nii juba tehtud.

Kõne alla võib tulla ka lapse-, põhi- või muu puhkuse kasutamine. Lapsepuhkusele on õigus mõlemal vanemal kümme tööpäeva ühe lapse kohta kuni lapse 14aastaseks saamiseni. Lapsepuhkust saab taotleda sotsiaalkindlustusameti iseteeninduskeskkonnas. Siin tuleb järgida etteteatamistähtaegu. Kui töötaja soovib kasutada 1–15 kalendripäeva lapsepuhkust järjest, tuleb sellest ette teatada 14 kalendripäeva.

Vladimir Logatšev

tööinspektsiooni juhtiv nõustamisjurist

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
i...
1 päev tagasi

kóige hullem ongi see, et meil pole enam tóóandjaid, úlekaalus ikka tóóotsiaid, seega olematul tóóandjal poogen, millega tegeled,