Ohtla küla peab suurt sünnipäeva

Ohtla pritsukuur, mille juures külarahvas reedel küla suure juubeli puhul kokku saab. Foto: Lidya Tee

Sel aastal möödub 500 aastat Ohtla küla esmamainimisest Kullamaa vakuraamatus.

On teada, et 1590. aastal läänistas Rootsi kuningas Johan III Ohtla küla tatari-vene päritolu bojaarisuguvõsa liikmele Feodor Baranoffile, kes juba aasta hiljem rajas sinna mõisa. Ohtla hakkas järk-järgult kasvama ja 16. sajandi lõpuks oli koha suurus juba 7 adramaad.

Baranoff koos oma kahe pojaga langes lahingus kuninga eest ning 1613. aastal kinnitas kuningas Karl IX lääni Baranoffi lesele. Lääni järgmised omanud olid Baranoffi väimees Christoph von Nyen ja ta järglased.

17. sajandi teisel poolel toimus mõisa omandi üle mitmeid vaidlusi. Lõpus sai omanikuks Stockholmi kodanik Scheurmann, kes sai peale Põhjasõda ka aadlitiitli. Scheurmannide käes oli Ohtla ligi sada aastat.

17. sajandi lõpust kuni 19. sajandi lõpuni vahetusid Ohtla mõisa omanikud tihti. 1905. aastal sai omanikuks Johann Peterson, kelle käest mõis võõrandati 1924. aastal.

17. sajandi lõpul oli Ohtlas 11 talu, mille kasutada oli 3 ja 1/4 adramaad. Mõisamaa suurus oli samal ajal 4 adramaad.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments