President Karis: investeering kaitsevõimesse on investeering rahulikku tulevikku

Lääne Elu

info@le.ee

Vabariigi Presidendi kõne Võidupüha paraadil Narvas, 23. juunil 2024

Võidupüha sirges rivis siin Peetri platsil saavad kokku Kaitseliidu paraad ja meie jaanipäeva kombed. Nii sümboliseerivad võidutuled, mille täna Eesti maakondadesse laiali saadame, palju rohkemat, kui Eesti võitu ühes lahingus või sõjas. Need tuled tähistavad kõiki meie rahva vabadusvõitlusi ja võite.

See on ka põhjus, miks võtan Kaitseliidu paraadi erilise heameelega vastu just Narvas – Euroopa ja vaba maailma lävepakul. Kusagil Euroopas ei ole piir vabaduse ja rõhutuse, avatuse ja suletuse, rahu ja sõja vahel nii teravalt nähtav, kui siin, Narva jõel.

Meie teiega oleme õigel pool jõge, vahe Venemaaga on ilmselge. Siin ei ole erinevaid varjundeid. Narva ei ole hall ala, Narva on sinimustvalge. Aina rohkem kohtan siin linnas nooruslikkust, loomingulisust ja avatust. See levib ja paelub, see teeb Narvast Narva.

Sestap koondumegi oma võitude ja vabaduste tähistamiseks taaskord Narva.

Eelmisest korrast, mil Võidupüha paraad Narva jõudis, on möödas 28 aastat. Selle aja jooksul on palju muutunud, ent mõned asjad meie ümber on jäänud samaks ja ei muutu. Juba toona püüdis Venemaa lõhkuda oma varju- ja hübriidsõjaga iseseisvuse taastanud riikide, ka Eesti sisemist stabiilsust ja arengut, nagu ta teeb seda nüüdki kogu Euroopas.

Aegumatu on ka Venemaa riigijuhtide tahe allutada oma naaberrahvaid vajadusel sõjalisel teel. Neist sõdadest kõige agressiivsem on käimas praegu Ukrainas, ukrainlaste riigi, vabaduse ja iseotsustamise hävitamiseks. Venemaa ei saa seda sõda võita, ja ta ei võida seda sõda.

Meil siin läänemaailmas tuleb meeles pidada, et sõjadiktaatorid ei peatu, vaid tahavad muudkui edasi minna. Ja tuleb meeles pidada ka Lennart Meri hoiatust selsamal 1996. aastal. Ta nimelt ütles, et elus on valdkondi, kus kompromiss ei ole arukas kokkulepe, vaid taganemine, mis sunnib veelgi taganema. Ja olles korra taganenud, taganetakse kuristikuni, mis lahutab meid uuest globaalkatastroofist.

Need sõnad on täna sama sügavad ja päevakajalised, kui nad olid toona.

Kaitseliitlased,

viimase ligi kolmekümne aastaga on Kaitseliidu liikmete – vabatahtlike – arv pea kolmekordistunud, ületades juba 30 000 piiri. Mis võiks olla veel ehedam kinnitus Kaitseliidu olulisusest või meie inimeste vabast kaitsetahtest? Kaitseliit muutub ka järjest leidlikumaks. Üks pisike, kuid ilmekas näide räägib sellest, kuidas Türi üksikkompanii koos Tallinna Tehnikakõrgkooliga korraldas droonide ehitamise ja lennutamise kursuse.

Eelmisel korral marssisid kaitseliitlased siin Peetri platsil omakeskis. Täna olete aga koos üheksa liitlasriigiga. Need on liitlased, kellega me just koostasime kõikehõlmavad NATO kaitseplaanid Venemaa võimaliku rünnaku tõrjumiseks. Nende liitlastega ehitame igapäevaselt ühist heidutus- ja kaitsehoiakut, koos vajalike vägede ja relvastusega. On ka tähelepanuväärne, et Eestis paiknevad alaliselt lahingüksused kõigist kolmest NATO tuumariigist – Suurbritanniast, Prantsusmaalt ja Ameerika Ühendriikidest.

Sestap ei nõustu ma arvamusega, et mõne võimelünga tõttu kukume 1939. aastasse, mil olime täiesti üksinda ja kaotasime oma vabaduse. Täna ja tulevikus on Eesti NATO liige. See liit on nii sõjaliselt, poliitiliselt, kui ka majanduslikult üle kõigist oma vastastest. Ning Eesti NATO liikmesus tähendab seda, et nüüd astume kurjale vastu ühiselt.

Vaadakem ka lahingutehnikat ja relvastust, mis meil on Narvas üles rivistatud. Eesti enda relvastus hakkab oma võimsuselt aina enam ühtima meie liitlaste omaga. Meil on olemas relvad ja laskemoon, millega saame vajadusel hävitada Eestit ründava vastase juba tema tagalas. Ja millega me hoiamegi teda seal.

Muidugi on sellel kõigel hind, mida rahvas on maksnud ja maksab, andes oma rikkusest mitu protsenti riigikaitsele. See on meie ühine panus Eesti vabaduse kaitseks.

Hinnangut, et vajame täiendavalt üle miljardi euro laskemoona hankimiseks ei saa ignoreerida. Eriti, kui see vajadus tuleneb NATO kaitseplaanidest.

Kas oleks õige, kui riik võtaks laenu? Või emiteerime eurovõlakirju? Küsimus on uue kaitsevõime soetamises ja varude suurendamises, millega tagame Eesti julgeolekut. Seeläbi suurendame kindlustunnet oma riigi sees ja välisinvestorite silmis. Hirm ja ebakindlus maksavad rohkem kui valitsuse võlakoormuse kasv neli-viis protsenti SKP-st.

Ent küsigem sedagi, kas täiendav kaitsevõime nõuab ka ajutisi maksupoliitilisi otsuseid? Olgu see viieks või kümneks aastaks või seni, kuni julgeolekuolukord nõuab. Kaitsekulude kasvu püsiosa tuleb katta püsiva maksutuluga. Nii on riigi eelarvepoliitika kestlik ning jätab meile ka tulevikuks võimaluse teha ootamatuid ühekordseid investeeringuid.

Kas maksumaksja on selleks uueks ohverduseks meie julgeoleku nimel valmis? Selleks tuleb rääkida inimestega, selgitada rahulikult ja tülitsemata. Kui riigi eesmärk on selge, siis inimesed ka mõistavad seda.

Investeering kaitsevõimesse on investeering rahulikku tulevikku ja see ei tohi olla liiga sõltuv sellest, kui hästi meil parajasti läheb või millised on poliitilised tõmbetuuled. Parem kaitsevõime teenib meid kõiki, seepärast tehkem need vajalikud otsused nüüd ära.

Kallid kaasmaalased,

Eesti põhiseadus, oma pühas ranguses, kohustab igat Eesti inimest meie riiki kaitsma. Aga täpselt samamoodi annab ta igale ühele meist ka õiguse ja vabaduse selleks. Meie tugevust saab mõõta otseselt selle järgi, kui palju inimesed kaasuvad vabatahtlikult riigikaitsesse, nii selle kitsamas kui ka laiemas tähenduses. Meist igaühel on mõni oskus või mõte, mille abil saab Eestit teha veel tugevamaks, kindlamaks ja julgemaks.

Kaitseliit koos kodutütarde, noorkotkaste ja naiskodukaitsega on vabatahtlikkuse kõige otsesem näide. Aga samamoodi kuuluvad siia ka abipolitseinikud, vabatahtlikud päästjad ja demineerijad, reservväelased ja neid toetavad tööandjad, elanikkonnakaitses osalevad korteriühistud, kriisivalmis kohalikud omavalitsused, veteranide toetajad, tudengid-kaitseinnovaatorid. Emad-isadki, kes annavad oma lapsele kätte ja südamesse sinimustvalge lipu. Te kõik olete Eesti kaitsjad. Teie seote ühiskonna ühtehoidvaks tervikuks. Sellele tuginebki meie enesekindlus ja meelerahu. Ja meie tuleviku võidud.

Head kaitseliitlased,

Annan teile täna meie võidutule, et see ka seekord igas maakonnas tähistaks eredalt seda kaitsetahet, mis on sügavalt meie loomuses. Kandku see endas sõnumit, et Eesti ei murdu mitte kunagi. Et me kaitseme oma vabadust – koos liitlastega – ühtmoodi nii Tallinnas ja saartel, Värskas ja Vastseliinas kui ka Narvas ja Vasknarvas. Et me kaitseme seda ka Ukrainas ja vajadusel kaugemalgi. Nõnda võib meie võidutuli olla kõikide vabaduse kaitsjate ja vabaduse poole püüdlejate võidutuli.

Soovin teile head võidupüha ja toredat jaaniõhtut!

Elagu Kaitseliit! Elagu vaba Eesti!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
17 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Stratcom AVS
3 kuud tagasi

Mis ”rahulik tulevik” saab olla, kui 3/4 rahvast on tühjaks pigistatud nagu sidrunid ja elavad peost suhu? Kui Karis ja tema oravate seltskond rikastub ja naudib head elu, pole varsti enam inimestele oluline, mis lipp Pika Hermanni tornis lehvib…

AVS
3 kuud tagasi
Reply to  Stratcom AVS

Räägi enda eest.
Julge väide selle kolme neljandiku peost suhu elava rahva kohta. Millegipärast on inimeste pangakontodel aegade suurimad summad ja hoiused aina kasvavad (ja paluks nüüd mitte hakata sonima rikastuvatest oravatest). Kui endal jääb puudu, ehk siis peaksid midagi elus muutma?

Kaja
3 kuud tagasi
Reply to  AVS

Rumal jutt, nagu alati. Pool rahvast elab vaesuses ja 25% absoluutses vaesuses, mis järjepidevalt süveneb. Teisiti ei saaks see ollagi 3 aastat kõige viletsama majandusega Euroopa riigis. 10% jõukate arvel olev rikkus ei tähenda, et rahvas oleks rikas.

Vahi aga
3 kuud tagasi

Eesti ainuke tulevik on tark eestlane, kes on haritud ja haridusega. Ülejäänud on butafooria, sest geopoliitiliselt oleme marginaalsus. Kaitsevõime eeldab panustamist NATOsse, aga erinevalt lätlastest ja leedukatest Eestis NATO diviisi ei paikne, sest Eesti poliitiline tasand on saamatu ja loll ning ka koostöö ainukeste reaalsete liitlastega konfliktolukorras tehakse meie poliitikute väljaütlemistega olematuks (Poola, Ungari, Slovakkia, Tšehhi jm). Kaitseliitu panustamine peaks ka olema kordades mahukam ning oma isamaad kaitsta relvaga peaks olema normaalsus, aga kahjuks teeb PPA poliitikute mahitusel kõik, et eestlane relva omada ei tohiks (seadusandluse rumal reform). Kokkuvõttes on inimlik lollus võtnud pandeemilised mõõtmed ja see ongi Eesti ühiskonna… Loe rohkem »

AVS
3 kuud tagasi
Reply to  Vahi aga

Sul jäi vist veel lisamata, et sa oled rahu poolt ja tühja sellest Pika Hermanni lipust. Soovitaksin uurida, mis on NATO Kirdekorpus, Eesti 1. Diviis, Põhjadiviis (Leedus pole mingit diviisi, muuseas). Kus paiknevad meie liitlaste lahingugruoid ja staabielemendid jne. See kõik on veebist kergesti leitav, pole mõtet seda siia ümber trükkida. Meie “ainukesed reaalsed liitlased” on ainult need nimetet neli riiki? Meiega ühes operatsiooniruumis on Läti, Leedu, Soome, Rootsi, Norra,Taani, Poole + Ühendkuningriik. Ungari ja Slovakkia Poolaga ühele pulgale panemine on küll üsna asjatundmatu. Mis meie koostööl Poola või Tšehhiga siis viga on? Kaitseliitu panustamine peaks olema mahukam? Muidugi peaks,… Loe rohkem »

Vahi aga
3 kuud tagasi
Reply to  AVS

Roosad prillid ja põhjendamatu naiivsus on vinged asjad puuduva funktsionaalse lugemisoskuse koosmõjus. Meedia on ju tõe kriteerium ikka ullikestele, äkki õpid lugema Riigikontrolli aruandeid kaitseväe (relvastuse) kohta. Loomulikult NATO diviisi osaline staap, utreeritult 3 isikuga, kaitseb ju Eesti pinda füüsiliselt paremini, kui teeks seda inimressursi ja lahinguvarustuse paiknemine Suurbritannias jne. Rootsis ei tohi sõjavägi isegi tänavale korda looma tulla, rääkimata Rootsi sõduri Eestis sõdimisest. Jah, Eesti üksused ongi NATO osa, aga füüsiline sõdurite arv koos vähese lahinguvarustusega on midagi muud, rääkimata, et laskemoona jätkub vaevalt paariks nädalaks. Reaalsusest irdumine ja puudulikud teadmised ongi inimliku lolluse ühed väljendused, kurb iseenesest.

AVS
3 kuud tagasi
Reply to  Vahi aga

Nii et päeva lõpuks jäi su jutust alles ainult laskemoona vähesus? Loomulikult, iga sõdur teab, et laskemoona on alati vähe, ei vaidle vastu mitte kuidagi. Suund on siiski õnneks sinnapoole, et kuskilt see vajalik raha leitakse, avalikkuse surve on piisavalt suur.
Ja ma loen sulle ette terve Läänemere regiooni riigid, kõik NATO liikmed, võimalikud siinkandi sõjalise konflikti osapooled – ja sa räägid sellest, et Rootsi sõjavägi ei tohi “tänaval korda luua.” Ja mis siis sellest? Meil ka ei tohi. Kui mõned erandid välja arvata, siis valges ilmas polegi kombeks sõjaväge tänaval hoida, avaliku korra kaitse on eelkõige politsei teema.

Vahi aga
3 kuud tagasi
Reply to  AVS

MOTT funktsionaalne lugemisoskuse puudus tõestatud. Lõpuks võiksid aru saada, et NATO 5.artikkel eeldab ikka poliitilist kokkulepet ja ei rakendu automaatselt. Sama kehtib ka 4. artikli kohta. Eesti kaitsevägi ei ole reaalselt võimeline piire hoidma (loe arvnäitajad madalad) ehk NATO diviisi füüsiline kohalolek on väheseid väljundeid koos siinasuva lahingtehnikaga. Mida ei ole, seda ei ole ning see vajalik tehnika puudub ka Eestil endal. Liitlased, kes tuleksid appi ilma NATO vihmavarjuta on meie poliitikute põlu ja sõimu all ehk “töö” on tehtud. Aga naiivsus ja lootus on pigem iseloomulikud lollidele. Ole jaanalind edasi ja peida poliitikute kombel pea liiva alla tagasi ning… Loe rohkem »

AVS
3 kuud tagasi
Reply to  Vahi aga

Kes on sul küll need müstilised “liitlased, kes tuleksid appi ilma NATO vihmavarjuta”? Kõik meie vähegi liitlased on ka NATO liikmed ning tegevus käibki selle alusel. Kes meil siis põliu all on? Peale Orbani ei tule nagu kedagi pähe – ja kes on tema liitlased, oskab ilmselt öelda ainult tema ise, vaevalt tema juhtimisel riik meist midagi kuulda tahaks. Millegipärast tundub, et sinu näol on tegemist usina varroloogiga? Kogu see asi hakkab siin suht usupõhiseks ära kiskuma. Kui tahad kogu teemasse negatiivselt suhtuda, lase käia, pole minu asi kedagi siin ümber veenda. Ega paljude asjade kohta ei saagi enne selgust,… Loe rohkem »

Rumaluse ere näide
3 kuud tagasi
Reply to  AVS

AVS on ere näide rumaluse võidukäigust ja see ongi kurb, sest uskuda propagandat ja olla kinni kitsas silmaringis koos silmaklappidega näitab isiku teadmisi ja pädevust. Varro ei puutu ju asjasse kuidagi, aga tundub sedapsi, ete tegemist on usina oravate pooldajaga fotoaparaadiga:)

külma
3 kuud tagasi

sõja aastad näitasid , et võidurelvastumine ei vii kuhugi, ainult vaesusesse rahvad, hea näide põhja korea ja lagunenud venemaa

Eesti NSV
3 kuud tagasi

Loosungid, loosungid…..

seltsimehed
3 kuud tagasi

on ära unustanud, et seal narvas, teisel pool jõge on samuti tükk maad EESTI VABARIIKI

uskmatu
3 kuud tagasi

Kui meid ohustaks tõsine oht siis ei Teie hr.president ega kaitseväe juhataja ei lubaks endale üha lapsikuimaid väljaütlemisi ?

rahulikku
3 kuud tagasi

tulevikku ei tule, sest tuld kantakse laiali

asjalik
3 kuud tagasi

Vahtu, veel vahtu!

enn
3 kuud tagasi

kallid kaasmaalased! roheliseks värvitud aed on roheline!