Jaanilaual oli rootsirahval lamba- või kitsejuust

Andra Kirna

andra@le.ee

Liivil tegutsev Liina Meta Kuuskman tähistab leedopäeva. Foto: Andra Kirna

Liivil tegutsev Liina Meta Kuuskman tähistab leedopäeva. Foto: Andra Kirna

Tänapäeval pole palju suvepidusid, mis mööduks liha grillimiseta, selle aroom on saanud jaanitule tavapäraseks saatjaks. Kuid mida maitsvat eestlased šašlõkieelsel ajal jaanitulele kaasa võtsid?

Jaanipäeva, eestlaste ilmselt kõige suurema ühise püha toidu kohta on kirjapanekuid ja mälestusi paraku vähem kui teiste rahvakalendri olulisemate tähtpäevade kohta.

Liivi külaelu eestvedaja Liina Meta Kuuskman, kes Liivil leedotulesid – just selle nimega võidi enne Eesti ala ristiusustamist siinkandis suvist pööripäeva tähistavaid lõkkeid tunda – korraldab, rääkis, et tule juurde tuldi varem oma toiduga. „Perenaised valmistasid igaüks midagi, see võeti leedotulele kaasa ja jagati kõigiga,“ ütles ta.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Hmm
4 kuud tagasi

lugesin artikli läbi, tahtsin kohe süüa

Anonüümne
4 kuud tagasi

Tarvita kuuma jogurtit!

jutud
4 kuud tagasi

eestlaste igapäevasest grillimisest on tõsi, kuna kohalikku materjali ei jätku, imporditakse odavat mitte kvaliteetset ersatsi asemele

ehk
4 kuud tagasi

keegi kirjeldab kuidas eesti neandertaallased jaanipidu siin kandis pidasid ja mida sõid, oleks väga huvitav teada