Laupäeval on europarlamendi valimiste viimane e- ja eelhääletuspäev

Lääne Elu

info@le.ee

Valimised. Foto: Malle-Liisa Raigla
Valimised. Foto: Malle-Liisa Raigla

Europarlamendi valimistel saab veel vaid laupäeval e- ja eelhääletada.

E-hääletamine lõpeb kell 20 ning samal ajal lõpeb ka eelhääletamine valimisjaoskondades. E-hääletamine algas esmaspäeva hommikul kell 9. Elektrooniliseks hääletamiseks tuleb aadressilt www.valimised.ee oma arvutisse laadida valijarakendus. Lisaks on vaja internetiühendusega arvutit ning isiku tuvastamiseks ID-kaarti koos ID-kaardi lugejaga või mobiil-ID-d ja PIN-koode. Smart-ID ja nutiseadmega hääletada ei saa.

Nutitelefoniga saab valija aga 15 minuti jooksul pärast e-hääletamist kontrollida, kas tema e-hääl on jõudnud valimiste keskserverisse ja väljendab tema tahet korrektselt. Selleks tuleb Google Play või App Store’i rakenduste poest telefoni laadida EH kontrollrakendus või seda uuendada, et saada värskeim versioon.

Valijarakenduse või EH kontrollrakenduse kasutamise tehnilistes küsimustes saab abi valimiste infotelefonilt 1247 või abi@valimised.ee.

Kui valija tunneb, et e-hääletamise hetkel polnud tema hääletamise turvalisus tagatud, on tal võimalus jaoskonnas pabersedeliga hääletades oma e-häält muuta.

Kõik 377 valimisjaoskonda üle Eesti on avatud laupäeval kella 12-st kuni kella 20-ni õhtul. Euroopa Parlamendi valimistel saab valija hääletada ükskõik millises valimisjaoskonna hääletamisruumis üle Eesti. Valimisjaoskondade kohta saab rohkem infot aadressil www.valimised.ee.

Kui valijal on tervislikel või mõnel muul mõjuval põhjusel raske valimisjaoskonda kohale tulla, saab ta taotleda kodus hääletamist. Selleks tuleb esitada kohalikule omavalitsusele taotlus. Suulise taotluse saab esitada omavalitsuse määratud telefoninumbril laupäeval kella 12-st kuni 20-ni ning pühapäeval kell 9-st kuni 14-ni.

Valimispäeval, 9. juunil toimub hääletamine ainult valimisjaoskondades, mis on kõik avatud kella 9-st 20-ni.

Europarlamendi valimiste tulemusi ei tohi enne hääletamise lõppu avaldada üheski euroliidu liikmesriigis. Riigi valimisteenistus hakkab veebilehel www.valimised.ee esialgseid hääletamistulemusi avaldama südaööl vastu esmaspäeva, mis ajaks sulgeb viimasena oma jaoskonnad ka Itaalia. Sel aastal on võimalik valimisõhtul valimiste veebilehe www.valimised.ee kaudu otseülekandes jälgida e-häälte lugemist. Ülekanne algab 9. juunil kell 19 ettevalmistavate tegevustega.

Euroopa Parlamendi valimistel osaleb Eestis 78 kandidaati. Eestil on Euroopa Parlamendis seitse mandaati.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Jaan
22 päeva tagasi

168 Mike Calamus. See on õige valik.

Rünno
22 päeva tagasi

SEA TAPMISE PETTUS
Sigade tapmise pettused, mis on häiriv trend veebipettustes, kasutavad ära üksikisikute usaldust, maskeerides end seaduslike investeerimisvõimalustena. Ohvrid, keda meelitab suure tulu lubadus, satuvad lõksu skeemi, kus sihtmärgiks on nende raha, mitte investeeringute kasv.
Nende pettuste mõistmine on teie esimene kaitseliin!

Sonderkomando SS leutenant Hasser
22 päeva tagasi

Mina valisin Jaak Madissoni

Reformikontori valimiskontroll
22 päeva tagasi

Tulemus on ka juba teada- meie Mariina ja Sardell saavad ülekaalukalt valitud EP-sse, ka teised globalistid nt parempoolsetest on valitud juba.

kild
22 päeva tagasi

Väljuval nädalal maksis elekter Eestis 2,2 korda rohkem kui Soomes

Jaan
22 päeva tagasi

Pole mõtet ,e – on kõik juba paika pannud.

hale hala
22 päeva tagasi
Reply to  Jaan

Vaheta plaati.

Nimi on ...
21 päeva tagasi
Reply to  hale hala

Plaadi võid sama jätta, aga pöörlemiskiiruse muutmisega võid imesid korda saata