Riigikogu võttis vastu perearstiabi kättesaadavust parandava seaduse

Lääne Elu

info@le.ee

Perearsti juures saab korraga koroona- ja gripivaktsiini. Foto: Malle-Liisa Raigla

Täna vastu võetud seadus võimaldab perearstidel teenindada ka nende nimistusse mitte kuuluvaid inimesi ja muudab esmatasandi tervishoiu tööjaotuse paindlikumaks.

Samuti saab Tervisekassa võimaluse määrata inimesi perearstita jäänud nimistust teise nimistusse, mille teeninduspiirkond vastab tema elukohale ja mille piirsuurus ei ole täitunud. Lisaks tuuakse õigusselguse huvides seadusesse üldarstiabi asemel uue mõistena perearstiabi ning võetakse kasutusele tervisekeskuse mõiste, mis annab perearstikeskustele võimaluse kanda suuremat piirkondlikku vastutust.

Ühtlasi luuakse võimalus anda luba müügiloata ravimi turustamiseks kindla diagnoosi puhul, et tagada inimeste või loomade tervise seisukohast olulise ravimi katkematu kättesaadavus Eestis.

Teise lugemise käigus tehti eelnõusse mitu muudatust, mis puudutavad ennekõike tubakatoodetega seotud riigilõive. Samuti viidi eelnõusse sisse muudatus, mille järgi saavad hambaarstid sama moodi kui arstid osaleda koos erihambaarstiga eriarstiabi osutamisel vastavalt oma pädevusele ja kogemusele.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
tillivilli
26 päeva tagasi

klaasi konjakit pärast töölt koju jõudmist, olete ise rõõmus ja naine lapsaed samuti, et issi koju tuli

Imelik
27 päeva tagasi

Keegi ei julge enam lihtsalt tunnistada, et see “süsteem” ei tööta, pole kunagi töötand, ega hakka ka kunagi tööle (ka seal kust seda kopeeriti). Põhimõte on vale. Üsna pilkav oleks praegu meenutada põhjendusi e. eesmärke, miks sellisele süsteemile üle mindi…

Kah kodanik
27 päeva tagasi

Perearstid on ammu teenindanud nimistusse mitte kuuluvaid. Hinnakirjad on neil üleval

Von der Debile
27 päeva tagasi

Perearst on kasutu dispetšer ja hea on kui dispetšeri jutule üldse saad. Enamuse tööd teeb ära sekeretär-asjaajaja oma diletantlike teadmistega tervishoiust.

meil
27 päeva tagasi

ei jätku perearste , ooteajad meeletud, aga posijaid on kõik kohad täis

eriti
26 päeva tagasi
Reply to  meil

seksulooge ja ümberlõikajaid

krõmpsluu
27 päeva tagasi

Meil on 21 sajand Euroopas aga arstiabiga on nagu üleeelmise sajandi AHVrikas. Päris kole kohe mida need lurjused meie riigiga on teinud. Tegelikult on 4 võimalust kiiret arstiabi saada–Võtad ukraina kodakondsuse,seod omale kaltsu pähe,värvid näo tahmaga mustaks või poetad paar viiesajalist lauanurgale ja see sama arst kelle juurde järjekord pea pool aastat on sul hommepäev skalpelliga kallal.