Läänemaal lõppeb räimepüük

Lääne Elu

info@le.ee

Laupäeval sai Puises värsket kala osta otse paadist. Muidu õnnestub seda teha vaid siis, kui mõne kaluriga sõprust pidada. Foto: Malle-Liisa Raigla
Räime tänavu rohkem püüda ei või. Foto: Malle-Liisa Raigla

Homsest peatatakse Lääne maakonnas räimekvoodi ammendumise tõttu räimepüük ja kastmõrra kasutamine.

Regionaalminister Piret Hartman  allkirjastas käskkirja, mille kohaselt peatatakse 28. maist Lääne maakonnas kaluri kalapüügiloa alusel Läänemerel toimuv räimepüük. Käskkirjaga peatatakse samas maakonnas ka kalapüük kastmõrdadega.

Valitsuse määruse kohaselt oli sel aastal lubatud püüda 765,09 tonni räime. Sellest 465,09  tonni täitumisel võib räime püüda individuaalselt veel Harjumaal 40, Hiiumaal 15, Saaremaal 20, Läänemaal 85, Lääne-Virumaal 10 ning Ida-Virumaal 130 tonni. Tänaseks on maakondade ühiskvoot välja püütud ning ammendunud on ka Lääne maakonna individuaalne räime püügikvoot, mistõttu tuli püük maakonnas sulgeda.

Kalanduspoliitika osakonna kalavarude kaitse valdkonnajuhi Herki Tuusi sõnul on 2024. aastal räimekvoot oluliselt väiksem, mis on tinginud ka lühema püügi hooaja ning püükide peatamise maakondades.

Kaluri kalapüügiloa alusel toimuva püügi puhul on peamine räimepüügi vahend kastmõrd, millega püütakse 95-98 protsenti räimesaagist. Kui räime massilise rände ajal püütakse kastmõrraga jätkuvalt kala, ei ole räimepüük tegelikult lõpetatud, sest ei ole võimalik vältida suures koguses räime sattumist püünistesse. Kastmõrda sattunud räime ei ole võimalik  elujõulisena vabastada, sest teiste kalade ja kastmõrra võrgulina vastu hõõrudes saab räim vigastusi, kaotades suure osa oma soomuskattest, mille tulemusel kaotab räim eluvõime. Seega tuleb lõpetada sealsel alal ka kalapüük kastmõrdadega, kuna kastmõrraga püüdes pole võimalik vältida suures koguses räime sattumist püünistesse.

Räimepüügi piirangu alus on valitsuse määrus, millega kehtestati ka räime lubatud aastane püügikogus.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
K.s
1 kuu tagasi

Mida kajakallas matsidele järgmiseks süüa keelab? Leiba, mille saepurusisaldus on alla 50%???

Hõbekajakas
1 kuu tagasi

Kuumaga tarvitage häid jogurteid.
Palavaga läheb räim haisema rõvedalt
Kui meeldib, siis on olemas SURSTRÖMMING konservid, mis ootavad avamist ja tarvitamist!

Sonderkomando SS leutenant Hasser
1 kuu tagasi

Pursuid veavad räime Ukrainasse ja Venemaale..
Meie peame sööma paekive ja mulda

Jaan.K
1 kuu tagasi

Väga õige sööge lõhet.Ah kust osta?
Lõhnajärgi lähed.No näiteks mõnest hästivarustatud kauplusest.