Lee Maripuu: viis  peamist põhjust, miks Eestis on ikka nii suur sooline palgalõhe

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi soolise võrdõiguslikkuse poliitika juht Lee Maripuu. Foto erakogu

Eestis on üks Euroopa Liidu üks suuremaid soolisi palgaerinevusi. 5. märtsil oli tänavu võrdse palga päev, mis tähendab hetke, mil Eesti naised olid keskmiselt välja teeninud samaväärse sissetuleku kui mehed eelmise aasta lõpuks. Visalt püsiva palgalõhe taga on mitmed juurdunud ühiskondlikud tõekspidamised, mis näevad meeste tööd naiste omast väärtuslikumana. Samuti toetab palgalõhet tõsiasi, et laste, eakate ja teiste lähedaste eest hoolitsemine ning kodutööd on ikka rohkem naiste õlul.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kui
1 kuu tagasi

hakkame sootunnuste alusel palka maksma, läheb asi ikka päris lolliks, kuidas siis hakata palka maksma transvestiitidele ja teistele endid vihkavatele inimtüüpidele

meil
1 kuu tagasi

on samuti usuline palgalõhe, inimesed käivad tööl ja sissetulekud väiksed ,papid ei käi tööl aga sissetulekud suured

asjalik
1 kuu tagasi

Peabki olema kuni naised hakkavad tegema füüsiliselt raskeid meeste töid.

Autojuht 1300
1 kuu tagasi

Tibil ülimalt vajalik ja oluline amet! Huvitav, kui palju ta palka saab? Kas 3000 või 1000?

Külamees
1 kuu tagasi

Mul vaja ekskavaator ära remonti, hei naesed, maksan hästi.

kuulsin
1 kuu tagasi
Reply to  Külamees

Keevitajaid peaks ka puudu olema.

põhjus
1 kuu tagasi

lihtne, kõik naised pole soomuutuse läbi teinud ja on veel meesteks lõikamata, võtke asi riiklikul tasemel ette, kohustuslik soomuutus ja probleem lahendatud, pole siis enam vähe teenivaid naisi, vaid on väheteenivad mehed, sm volinik

Hmm
1 kuu tagasi

Huvitav kus need kohad on kus erinevalt makstakse. Või tahetakse et raamatukogutädi saaks sama palju kui kaevur

Vahi aga
1 kuu tagasi

Loe ja imesta, eks teadustööd ongi Eesti põlu all. Soolise palgalõhe põhjused peituvad ikka mujal ehk majandusstruktuurist tulenevalt ehk naised töötavad valdkondades, kus ongi madalapalgalised töökohad, kusjuures madal palk on seal töötavatel meestel samuti. Teiseks on meie kõrgharidus devalveerunud ehk paljudel õppekavadel, mida ülikoolid õpetavad, puudub väljund tööjõuturule. Nendel nn pehmetel õppekavadel õpivad suuremas osas naised ehk ülikooli lõpetades on valida ainult uuesti õppima minema ning valitakse jälle samasugune eriala, millel puudub nõudlus tööjõuturul. Saamegi kaupluse kassas istuva kahe kõrgharidusega naissoost isiku. Lõpetuseks, kumba uskuda, kas emotsionaalset ja sooideoloogiast lähtuvat ametniku sõnu või teadlaste poolt tehtud uuringut? Mina usun Eesti… Loe rohkem »

Just
1 kuu tagasi
Reply to  Vahi aga

ja korrektne probleemipüstitus olekski: miks makstakse nendel nn pehmete väärtustega tegelevatel töökohtadel vähem palka! Miks väärtustatakse seda tööd vähem! Nii naistel, kui meestel.