Kaitsepolitseiamet kontrollib Tõnis Möldri altkäemaksu küsimise kahtlust

Foto: Malle-Liisa Raigla
Kaitsepolitsei esitas Lihulast pärit riigikogulasele Tõnis Möldrile altkäemaksu võtmises kahtlustuse. Foto: Malle-Liisa Raigla

Kaitsepolitseiametil on alust kahtlustada, et riigikogu liige, Lihulast pärit Tõnis Mölder võis küsida altkäemaksu, Mölder erakonnas Isamaa katseaega ei läbinud ja on erakonnast lahkunud.

Kahtlus on tõusetunud seoses parlamendiliikme tööga 2023. aasta riigieelarve seaduse menetlemisel. Nimelt tegi Mölder 2022. aasta novembris ettepaneku määrata ühele mittetulundusühingule regionaalne investeering ehk katuserahana tuntud tegevustoetus. Esialgse uurimisversiooni kohaselt tegid riigikogu liige ja altkäemaksu vahendamises kahtlustatav kokkuleppe, et tegevustoetuse väljamaksmisel annab MTÜ esindaja osa tegevustoetusest üle altkäemaksu vahendamises kahtlustatavale, kes seejärel vahendab seda altkäemaksuna Riigikogu liikmele. Regionaalne investeering maksti MTÜ-le välja tänavu jaanuaris.

Riigiprokurör Alan Rüütel ütles, et tegemist on esialgse kahtlustusega, mis võib eesootava uurimise käigus muutuda. „Riigi otsused peavad alati lähtuma avalikest huvidest, mitte muudest kaalutlustest, mistõttu on kuritegu juba altkäemaksu küsimine ja selle lubamine. Praeguseks kogutud tõendid annavad aluse altkäemaksu küsimise, vahendamise ja lubamise kahtlustuse põhjalikumaks kontrollimiseks kriminaalmenetluses,“ ütles Rüütel.

„Tõendite kogumiseks tegi kaitsepolitsei eile läbiotsimise ka parlamendiliikme töökohas ehk riigikogus. Selleks sai riigi peaprokurör nõusoleku õiguskantslerilt. Seejärel taotles prokuratuur loa Harju maakohtult. Läbiotsimise juures oli Riigikogu esindaja, kellel oli võimalik veenduda, et menetlustoimingu käigus kontrolliti vaid kahtlustusega seotud materjale,“ lisas riigiprokurör Alan Rüütel.

Kaitsepolitsei büroo juht Meelis Ratassepp sõnas, et korruptsioonivastane tegevus on üks kaitsepolitsei olulisemaid töövaldkondi julgeolekuohtude ennetamisel. „Põhiseadusliku korra toimimiseks on vajalik kõrgetasemelist korruptsiooni nii ennetada kui ka tõkestada,“ ütles Ratassepp. „Kaitseme ühiskondlikult tähtsat usku, et seadusandja otsused on parima äranägemise järgi avalikes huvides, mitte varjatult kellegi erahuvides.“

„Katuserahade jaotamisega seotud läbipaistmatuse riske on ühiskonnas aastaid arutatud, praegusel juhul kahtlustame, et see risk võib olla realiseerunud. Nüüd on meie ülesanne kriminaalmenetluses koguda vajalikud tõendid, et tõde välja selgitada,“ selgitas Ratassepp.

Erakonna Isamaa esimees Urmas Reinsalu ütles, et esitatud kahtlustus altkäemaksu võtmises tuli talle halva üllatusena. „Ma olen pettunud,” ütles Reinsalu. Mölder liitus erakonnaga mullu septembris ehk neli kuud tagasi. „Tänase uudise valguses saan öelda, et ta ei läbinud Isamaas katseaega,” ütles Reinsalu.

Mölder on erakonnast lahkunud. „Sellega on meie jaoks sel lool joon all ja õiguskaitseasutused toovad asjas selguse,” ütles Reinsalu.

Lisaks Möldrile kontrollib politsei ühe inimese altkäemaksu vahendamise ja teise inimese altkäemaksu lubamise kahtlust.

Kriminaalmenetlust juhib riigiprokuratuur, menetlust viib läbi kaitsepolitseiamet.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
14 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kui
2 kuud tagasi

ta oleks näiteks 3 milli eest vaktsiinid tuksi lasknud minna, oleks juba brusselis rõõmsalt sebinud

Napak
2 kuud tagasi

Mis nüüd?? Kasiinos läksid seisud jälle hapuks?

nagu
2 kuud tagasi

teada, küsija suu peale ei lööda, aga meil kõik vastupidi

Metsaküla bunker
2 kuud tagasi

Kasiinosõltlane siis kuulub ka Riigikaitsekomisjoni…
Riigikoguliikme staatus säilub…
Ja tuhanded eurud töötasu kuus…

Ei usu enam ''organeid''
2 kuud tagasi

Väga hea töö kaporatuurilt… vahel. Miljonite kadumisel nad kahjuks nii suurt aktiivsust üles ei näita, nt Kersna ja Lehtma puhul jne. Ka Progožini- EKRE koostöö uurimine piirdus vaid paari nädalakesega enne valimisi….

pordufrankoga
2 kuud tagasi

likvideeriti kesikuerakond

Malle
2 kuud tagasi

Miks küll miinimumpalgalised altkäemaksu ei küsi, keegi ei oskaks isegi kahtlustada. Neil oleks lisaraha päriselt vaja.

Ei usu enam ''organeid''
2 kuud tagasi
Reply to  Malle

Nn tavainimesed ei oma sidemeid ega mõju kõrgemas poliitilises ladvikus ja ka seal olevaid tegelasi selekteerib kaporatuur nende erakondliku kuuluvuse järgi. See on ammu juba varjamatu muster.

Nimi kohustuslik
2 kuud tagasi

Kellele see katuseraha läks, kas kuskile Lihula kanti?

Tippfolklorist
2 kuud tagasi

Seda ma ei usu.

Samas
2 kuud tagasi
Reply to  Tippfolklorist

Kindel ka olla ei saa.

täitsa
2 kuud tagasi

võimalik, ehitati ju sinna kanti mingi kristall lühtritega bussipaviljon

Dirigent
2 kuud tagasi
Reply to  täitsa

Kahtlustus on seotud ühe jahiseltsiga aga siinsed jobud kiibitsevad ikka bussipeatuse ümber. Minge arenege, põmmpead.

5000k
2 kuud tagasi

KE katuseraha sai ka kodukant. Massu Ratsaklubi nimelt.