Läänemaal on põtru väheks jäänud

Andra Kirna

andra@le.ee

Lõppenud jahihooajal kütiti Läänemaal 268 põtra, kuigi jahilimiit lubanuks lasta 284 looma.

Üle Eesti kütiti 4037 põtra, mida on 164 võrra vähem, kui jahindusnõukogu ette nägi.

Haapsalu jahiseltsi esimehe Olev Peetrise sõnul valitseb sama suund nagu ülejäänud Eestis ka Haapsalu jahiseltsi piirkonnas. „Meie limiit oli 31 ja kütitud on 29 põtra. Loomi lihtsalt ei ole,“ tõdes Peetris. Läänemaa jahindusklubi juhatuse esimees Endrik Raun tõdes, et samasugune lugu on pea kogu Läänemaal.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
38 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Poltergeist
3 kuud tagasi

Kui RB valmis tehakse jääb põtru veel vähemaks.Kuna põdrad ei taha ökodukte kasutada ei pääse ka emased ja isased enam korralikult kokku.RB kahju looduskeskkonnale saab olema üüratu.

Ei teagi
3 kuud tagasi
Reply to  Poltergeist

Teil on õigus, aga kas need RB arendajad sellepeale mõtlevad? Mõtlevad küll, kuid ei pea oluliseks, sest olulisem on see raudtee valmis saada. Mina ei saa ainult aru, et miks seda niiväga peale surutakse, seda RB d!? Milles nagu point on, et see nii krdima hädavajalik on, et kuivatame kasvõi sood ja rabad, aga vedur peab läbi saama. Milles see asi on? Võibolla mõni teadjam teab seda seletada siin? Endal pole Haapsalu ja nüüd ka Pärnu vahelgi rongiliiklust, aga Berliini peab krt saama :)))) Täitsa pöörane ju. Suurriigi juhtidel oli vist kunagi ikka õigus, kui nad kahtlesid peale EV taasiseseisvumist,… Loe rohkem »

maakas
3 kuud tagasi

Eks liha ole ka palju kallimaks läinud.

Nimi (kohustuslik)
3 kuud tagasi

Lõpetage see arutu metsloomade tapmine! Ise olete neid niipalju maha nottinud et nüüd lausa vaja leheveergudel halada et kedagi polegi enam tappa? Haiged inimesed need jahimehed! Ja ikka ainult rahanumbrid silmade ees! Sellepärast ju vaja hundidki maha tappa et muidu äkki murravad mõne kitse-põdra ära ja jahimehikestel jääb rahanuts saamata…

NiiOn
3 kuud tagasi

Ahnus on jube asi, aga nagu aru sain, siis mingi kogus antakse ette pealinnast miskist ametist, keegi otsustab, kui palju peab maha laskma. Just, et mitte võib, vaid peab. Haige värk jah

Haige värk jah
3 kuud tagasi
Reply to  NiiOn

Mina pole kuulnud, et kellegile pealinna ametnik suruks püssi kätte ja käsiks jahimeheks hakata

NiiOn
3 kuud tagasi

Kui teie pole kuulnud ei tähenda ju seda, et sellist asja pole inimene! On nii? Jahimeestele on antud selged numbrid, mismoodi tuleb reguleerida oma piirkonnas loomade arvukust. Ja nii see on! Pole kuulnud püha püss, kõik käib tema järgi :))))

Prigul
3 kuud tagasi

10 aasta eest oli põtru pisut,siis juba kadunud…

Prigul
3 kuud tagasi
Reply to  Prigul

Metssigu ja metsiseid,sama lugu…..

Elanik
3 kuud tagasi

Metsad on lagedaks võetud põtradel pole kuskil elada. Jutt, et raiesmik on põdra lemmikelupaik on puhas metsaärikate PR. RMK tahab Haapsalu ümbruse metsad ka lagedaks võtta, siis jääb põtru veel vähem järgi.

To elanik
2 kuud tagasi
Reply to  Elanik

Mine käi metsas.
Kõige enam on põtru vanades raiesmikkudes ja võsavahel. Suures metsas pole tal õieti süüagi.

kodanik
3 kuud tagasi

Kui loomi lihtsalt ei ole, siis äkki võiks neid vähem tappa? Saan aru, et mind tabab nüüd jahimeeste laussõim.

krõmpsluu
3 kuud tagasi
Reply to  kodanik

Nad on nii vara hommikul alles pohmeluses.

kits
3 kuud tagasi
Reply to  kodanik

Kõike seda võetakse kindlasti arvesse, kui uued limiidid tehakse.

Nojah aga...
3 kuud tagasi
Reply to  kodanik

Ei saa vähem tappa, kui lepingud tootjatega juba tehtud on. Lepingu rikkumise eest pole trahvid mitte väikesed ju. Kesse tahab omast taskust seda maksta.

mnjah
2 kuud tagasi
Reply to  kodanik

Seepärast ei lastagi limiite täis, ega jahimeeski pole huvitatud loomavabast metsast.

Olgem ausad
3 kuud tagasi

Ükski jahimees ei küti endale söögi saamiseks või looduse heaks. Jaht, eriti põdrajaht on kujunenud rikaste õllekõhuga vanameeste lõbustustuseks, kes usuvad et nad on teistest mehisemad. Seltskonnas käiakse võrdlemas, kellel on uhkem relv või maastur.

jajah
3 kuud tagasi
Reply to  Olgem ausad

kui oma riist pisike, siis hea pika püssiga uhkeldada

ma olen ka aus
2 kuud tagasi
Reply to  Olgem ausad

Nii palju kui ma põdrajahil olen käinud, st aastas ikka mitu korda, siis kamp ikka suhtlesiselt noor ja vanamehed jäetakse autovalvesse ja uhkeldajad lükatakse ajajateks.
Sul ajakirjanduse pläma järgi tekkinud arusaam jahist.

tooge
3 kuud tagasi

soomest juurde

Põder
3 kuud tagasi

Väga kurb et lausa 16 looma keda oleks tohtinud tapmata jäid. Nüüd on looduse tasakaal paigast ja mõnel mehel mõnu saamata.

Märt
3 kuud tagasi

Kus metsas need loomad peaks siis paljunema? On kuskil ääretut metsa enam, ega vist. Mugavalt linnamaasturiga ringi sõites paistab ju teeääres, et ohoh ilus metsavaheline maantee, aga pea oma autuke kinni ja roni soojast salongist korra välja jaluta metsa sisse nii paarkümmend meetrit, siis tule siia uuesti arvamust avaldama, oi oi miks küll vähe on. Hundid ja karud jälle süüdi :)))))) Oh seda inimest küll

Kapak
3 kuud tagasi
Reply to  Märt

Tõepoolest on metsad kõik maha võetud ja meite maast on saanud ääretu stepp?

NiiOn
3 kuud tagasi
Reply to  Kapak

Miks kohe stepp, aga võsa on küll varsti, kui nii jätkub müük isegi väärindamata. Keegi tark küsis, et palkmajas tahad elada, lauda tahad puust, mööblit, aga see tarkpea ei arvestanud, et raie on mitmeid kordi suurem, kui kohalikule vaja läheks. Kuhu ülejääk läheb, maad koos metsaga müüakse suurtele korporatsioonidele, kes mitte Eestis ei asu ega tegutse või noh ok ikea nüüd tuli, aga teised, mis neil meite maast, peaasi, et puidu saavad.