Lugeja küsib: kas sõit tööle loetakse tööaja sisse?

Lääne Elu

info@le.ee

Elan Keilas, aga töökoht on Tallinnas. Kas sõit tööle on ka tööaeg?

Enne töölepingu sõlmimist räägivad töötaja ja tööandja läbi töötingimustes. Oluline töölepingu tingimus on ka töötamise asukoht. Kui töö tegemise koht ei ole kokku lepitud, peab töötaja tööülesandeid täitma tööandja tegevuskohas, mis on töösuhtega kõige rohkem seotud.

Eeldatakse, et töö tegemise koht lepitakse kokku kohaliku omavalitsuse üksuse täpsusega, kuid kokku võib leppida ka aadressi täpsusega. Näiteks kui on kokku lepitud, et töötamise asukoht on Tallinn, on tööandja kohustatud töötajale Tallinnas kokkulepitud tingimustel töö tagama. Töötaja on omakorda nõustunud Tallinnas tööl käima. Eestis kehtivad õigusaktid ei kohusta tööandjat tasuma töötajale kodust tööle ja töölt koju sõitu. Seetõttu tasub töötajal enne tööle asumist kaaluda, kas pakutud tingimustel töö talle sobib. Näiteks kui töötaja elab Keilas, kuid pakutav töö tegemise koht on Tallinnas, kaalub töötaja, kas Tallinnas tööl käimine on talle majanduslikult mõistlik, arvestades saadavat töötasu ja sõidule kuluvat raha. Kui töö tegemise kohana on kokku lepitud Eesti vabariik, siis peab töötaja olema valmis liikuma igasse Eesti punkti ja arvestama asjaoluga, et kodust tööle ja töölt koju sõitu tööandja hüvitama ei pea.

Samas on ka võimalik, et tööle sõitmine võib kuuluda tööaja hulka. Kui töö tegemine saab alguse Narvast ja seejärel liigutakse Tallinnasse, loetakse sõidu aeg tööajaks. Seega, kui esmalt minnakse Narva kontorisse/lattu, tehakse seal töötoiminguid, näiteks laetakse peale kaupa, siis edasine sõit Tallinna on tööaeg. Sellisel juhul loetakse sõidule kuluv aeg tööaja hulka.

Oluline on teada, milline on kokkulepe töölepingus töötamise asukoha kohta, kuidas on töö reguleeritud, kas objektile sõidetakse tööautoga, kas enne objektile sõitmist tehakse töötoiminguid jne. Alles seejärel on võimalik otsustada, kas sõidule kuluv aeg kuulub tööaja hulka või mitte.

Vladimir Logatšev

tööinspektsiooni juhtiv nõustamisjurist

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Hambe
11 kuud tagasi

Kõigepealt võiks sundida osasi tööandijaid tegema niigipalju ,et lõunapaus oleks tööaja sees ja alles siis räägime edasi…

kobruleht
11 kuud tagasi

korraldab korraldab siin elukestvat õpet leheruumi täitmiseks

tegelikult
11 kuud tagasi

keegi selliseid küsimusi ei küsi, kirjutage ikka asja…..

Napak
11 kuud tagasi

Jah muidugi. Ka kodus magamine, puhkamine, väljas lõbutsemas käimised ja kõik muu käib samuti tööaja sisse kuna see kõik on vajalik selleks, et saaks rõõmsalt tööd teha.

K.s
11 kuud tagasi
Reply to  Napak

Nii on ainult riigipirukale lähedalseisvatel isikutel…

lugeja
11 kuud tagasi

küsib, kas töö juures magamine läheb ka tööaja sisse

IRWER
11 kuud tagasi
Reply to  lugeja

Tukiloputajatel käib jah