Lugeja küsib: kas tööpäev enne suurt reedet on lühendatud tööpäev?

Lääne Elu

info@le.ee

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Kas tööpäev enne suurt reedet on lühendatud tööpäev? Kas töötamine tööpäeval, mis langeb suurele reedele, on tasustatud?

Suur reede püha langeb kokku reedega enne lihavõttepühi, tavaliselt märtsi lõpus või aprilli alguses. Sel aastal on suur reede 07.04.

Töölepingu seaduse § 53 kohaselt lühendatakse uusaastale, Eesti Vabariigi aastapäevale, võidupühale ja jõululaupäevale eelnevat tööpäeva kolme tunni võrra. Suur reede ei kuulu nende riigipühade hulka, millele eelnevat tööpäeva peaks tööandja kolme tunni võrra lühendama.

Seega ei ole tööandja kohustatud lühendama tööpäeva enne suurt reedet kolme tunni võrra. Samas töötaja ja tööandja võivad omavahel kokku leppida, et töötaja saab enne suurt reedet lühendatud tööpäeva. Mitmed tööandjad on kehtestanud lisasoodustusi nagu tööpäeva lühendamine enne kõiki pühasid näiteks ühe tunni võrra. Tegemist on tööandja vabatahtliku soodustusega, milles lepitakse kokku üldjuhul töösuhte alguses või ettevõtte töökorraldusreeglites. Soovitame uurida ehk on ka Teie töökohas nii juba tehtud.

Suur reede on riigipüha ning riigipühal töötatud tundide eest tuleb töötajale maksta kahekordset töötasu, sõltumata sellest, kas talle makstakse töötasu kuu- või tunnitasuna, töötab ta tavapärase või summeeritud tööajaarvestuse alusel. Kui töötaja vahetus algab tavalisel tööpäeval ja lõpeb riigipühal, tuleb hüvitada riigipühal tehtavad tunnid. Ülejäänud sama vahetuse töötunnid, mis langevad riigipühale eelnevale või järgnevale päevale, tasustatakse aga tavalises korras.

Vladimir Logatšev

Tööinspektsiooni juhtiv nõustamisjurist

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kohalik
11 kuud tagasi

Ega kui “lugeja” ei küsi…ega me siis ei saagi teada, et on lühendatud…ega me ju ise kalendrit ei tunne ja värve ei erista…ikka “Lääne Elu” abiga….
Kuidas need inimesed tänapäewal nii saamatud on ????…ehk “Lääne Elu” teab vastust…

Lääne
11 kuud tagasi

Euroopas lühendarud.

Mati Põdra
11 kuud tagasi

Saaks sellestki aru, miks see päev on riigipüha, kui Eestis riigikirikut ei ole.

Aga näiteks moslemite, budistide, satanistide ja maausuliste jaoks pole miskit…

Algaja penskar
11 kuud tagasi
Reply to  Mati Põdra

Kahju,et sa millestki aru ei saa….

ega
11 kuud tagasi
Reply to  Algaja penskar

sellest õnnetute lollitamise udujutust saa keegi aru

Loodame
11 kuud tagasi
Reply to  Mati Põdra

et arusaamine pikalt ei viibi.

mis
11 kuud tagasi

mõte on üldse tööl käia, kui jumal kõike juhib ja meie eest ära teeb