Mõtlematu planeerimine ajas Utilitase ja majaomaniku tülli

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Posti 11 omaniku Peter Nylanderi sõnul pooldab ta kaugkütet, kuid pole nõus, et suurem osa tema hoovist muutub kasutuskõlbmatuks. Foto: Malle-Liisa Raigla

Posti 11 omaniku Peter Nylanderi sõnul pooldab ta kaugkütet, kuid pole nõus, et suurem osa tema hoovist muutub kasutuskõlbmatuks. Foto: Malle-Liisa Raigla

Haapsalu Posti tänava majaomanik on vastu kaugküttefirma Utilitase soovile vedada läbi tema kinnistu kaugküttetrass, sest see muudaks suurema osa õuest kasutamiskõlbmatuks.

Haapsalu Posti 11 kinnistu omanik Peter Nylander on murelik. Haapsalus kaugkütet pakkuv Utilitas tahab läbi tema kinnistu vedada kaugküttetrassi, kust kaudu saaksid kaugküttega liituda neli Posti tänava vastasküljel asuvat kinnistut.

Muretsema paneb Nylanderit eelkõige see, et trass koos sellega kaasneva piiranguvööndiga võtab 180 m² suurusest kinnistust enda alla 152 m². „150 ruutmeetrit, kus me midagi teha ei tohi. Lisaks võivad tekkida rikked ja nad võivad ükskõik millal tulla ja trassi lahti kaevata,” ütles Nylander. Ta lisas, et planeeritava trassiga risti kulgeb veel mitu kinnistusisest vee-, kanalisatsiooni- ja elektriühendust, mis võivad küttetorustiku paigaldamisega viga saada.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
34 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Imelik
1 aasta tagasi

Milline on loogika, seletamaks kommunikatsioonide kulgemist läbi kinnistute? Ainuke põhjendus mis ma suudan leida on see, et tänavalt puudub ligipääs, või teekond kinnistuteni on ebamõistlikult pikk ja kulukas. Siin käib aga jutt tänava vastasküljest ??? Peatänava projekteerimises on pehmelt väljendudes puudujääke.
Arvan et omaniku huve proovitakse siin põhjendamatult riivata.

Totoh
1 aasta tagasi

Kütet tahan,aga kaevata ei luba!?

Ploodu
1 aasta tagasi
Reply to  Totoh

Kinnistu omanik pole öelnud,et tahab kaugkütet!! Alatu on vedada trass läbi eramaja krundi! Kus on kodaniku õigus oma kodule ja oma õuele?

Linlane
1 aasta tagasi

Jääb arusaamatuks, kuidas linnavalitsus on linna üldplaneeringut koostanud, kabinetivaikuses? Kas tõesti on raske koostada linna pikaajalist arenguvaadet kõiki osapooli (linnavalitsus, kommunikatsioonide valdajad, linnakodanikud jne.) kaasates? Kunagi, linna tänavavalgustust rekonstrueerides, lubas linnapea, et linnapildist kaovad ära ämblikuvõrgud (õhuliinid). Midagi pole kadunud, ikka siin-seal õhuliine üleval.

Vaata aga vaata
1 aasta tagasi
Reply to  Linlane

Näe, Saue tn. ikka tänavavalgustuse kaabel postide vahel, mis sest et uued postid.

ABC
1 aasta tagasi

Kas pakuti kõigile enne Posti tänava remonti võimalust ühineda kaugküttega? Ega vist!Loomulik olek olnud vajalikud kommunikatsioonid iga jaoks välja ehitada nagu muuga tehti?!

Arvaja
1 aasta tagasi
Reply to  ABC

Enne Posti tänava remonti polnud kellelgi huvi kaugkütte vastu. Elekter oli ODAV ja sai laiutada elektriliste soojuspumpadega.

Nojaa meeen
1 aasta tagasi
Reply to  ABC

pakuti ja anti jne. Kõik vaja sul ette taha ära teha. Küsinud ise liitumist, kui huvi oli. Keelatud polnd ju.

Kohalik
1 aasta tagasi
Reply to  ABC

Ennem Posti tn. remonti anti loomulikult kõigil Posti tn. ja teistel tänavatel võimalus liituda kaugküttega. Kõik kes soovisid said lepingu teha.

Imelik
1 aasta tagasi
Reply to  Kohalik

Vaata see asi ei käi sedasi. Kommunikatsioone arendatakse piirkondade kaupa, mitte kinnistuomanike hetke soovide ajel. Kinnistud käivad käest kätte ja soovid võivad muutuda. Odav on rajada kommunikatsioone tänavate remondi käigus, mitte soovi korral ja läbi naaberkinnistute.

kommunikatsioon
1 aasta tagasi
Reply to  Imelik

tänavate remondi käigus on kommunikatsioone rajada odavam,mitte odav.

Imelik
1 aasta tagasi

))) … kui nüüd sõnadega mängida, siis oodatav maksumus on tavahind, sellest soodsam (odavam) on odav ja sellest kallim on kallis. Viimast on muidugi ka kaasa , vastupidist ei ole veel julgenud keegi väita ))).

Kati Nõdra
1 aasta tagasi

Kuidas selline asi üldse mõeldav on? Kellegi hoovi ronida.

Nimi (kohustuslik)
1 aasta tagasi
Reply to  Kati Nõdra

Te olete vist väga noor veel!

Arvaja
1 aasta tagasi

Trass krundilt läbi lasta ja korralik rent küsida. Kasvõi omale tasuta küte.

mittetark
1 aasta tagasi
Reply to  Arvaja

Ja osalus küttefirmas nii51%

vanasti
1 aasta tagasi

toimis haapsalu rajooni täitevkomitee juures arhitektuuri komisjon, mille koosseisus olid kõikide ametkondade tehnilised esindajad ja ühtegi ehitusprojekti ei kooskõlastatud ilma nende heakskiiduta, see aitas vältida tarbetuid tegevusi kommunikatsioonide projekteerimisel ja jälgis linna genplaanis kinnitatud lähtekohti kommunikatsioonide paiknemisel.

Rohke
1 aasta tagasi
Reply to  vanasti

Generaalplaanid olid salastatud, ainult ametkondlikuks kasutamiseks. Et on unistus sinna aega tagasi minna, kus ükski majaomanik ei saanud kobiseda kui raj. tk otsustas eramajade asemele ehitada lasteaia või trükikoja või parteimaja? Kui genplaan nägi ette trassi läbi õunapuuaia, siis see pandi läbi õunapuuaia. Maa oli riigi oma.

loll
1 aasta tagasi
Reply to  Rohke

jutt

küll
1 aasta tagasi
Reply to  Rohke

see jaama tänav näeks kena välja nende vanade endiste hurtsikutega, vaadake laskuri tn. veidi ringi

Kohalik
1 aasta tagasi
Reply to  küll

No Mini-Rimi…või siis Säästumarketi asemel oli Õpetaja-Jaama nurga peal omal ajal puumaja, kus asus pudi-padi pood.
Igatahes oli palju kenam..kui see praegune plekk-kuut…aga oli ju vaja teha üks pood juurde…samas üle tee oli Jaama kauplus ja Lemmiku pood…

Nojaa meeen
1 aasta tagasi
Reply to  Kohalik

plekk kuut? Kas see kividest pole laotud?

Nimi (kohustuslik)
1 aasta tagasi
Reply to  vanasti

Sellele vaatamata otsiti Kalevipoja parteipiletit üsna usinalt!

Sõnad
1 aasta tagasi

Pealkirjas on sõnad ’’mõtlematu planeerimine’’. Nii et mõttetud ametnikud võivad mõtlematult planeerida, aga vastutama PEAB ikka maksumaksja ehk antud juhul krundiomanik. Mõtlematu planeerija aga võib karistamatult sama jaburalt edasi toimetada.

Sass S
1 aasta tagasi
Reply to  Sõnad

Kus Te siis olite kui tänavat ehitati ?

siis
1 aasta tagasi

tuleb kinnistu võõrandada, või trass posti tn. paigaldada, nüüd ju asfalti pole, võta kivi üles ja pane pärast tagasi ja võib ju ka linna miljöö ilmestamiseks ehitada õhuliini postide peale, mäletate soojatoru, mis kulges haava tn. kõrval puhastusseadmeteni. võib ka veidi oodata, kui kohe tulevad väikesed, individuaalelamutele mõeldud vesinikkatlad, siis pole seda suurt katlamaja siia üldse enam tarvis. tuled rongiga haapsallu ja soe jaamahoone ootab ees, astud oma kõpskingadega bussi ja lähed kultuurimajja superstaare vaatama

Kukuleele
1 aasta tagasi
Reply to  siis

Mitte kinnistut ei tule võõrandada vaid Lv projektijuhid peavad vastutama, eesotsas Mäesaluga. Ainus jama näib olevat, et antud projektijuhtide kamp on kõik linnavalitsusest töölt minema läinud.

kõik
1 aasta tagasi
Reply to  Kukuleele

on nagu prillikivi

To Kõik
1 aasta tagasi
Reply to  kõik

Ilmsegelt prillikivi kui asjaosalised eesotsas juristiga põgenenud on :))

käbi
1 aasta tagasi
Reply to  siis

Kas siis uue Posti tänava alla ei pandudki kõiki vajaminevaid juhtmeid ja torusid?
Tehti niisama nalja. Täiesti uskumatu lugu.

Kohalik
1 aasta tagasi
Reply to  käbi

Nagu artiklist lugeda, siis vajaminevaid juhtmeid ja torusid…jne. ei pandudki Posti tänava remondi ajal õigesti ja õigesse kohta, kuigi nad juba ammu-ammu teadsid, et mitu-mitu maja soovivad liituda keskkütte trassi lepinguga. Ja olidki juba ära liitunud. Radikad ja kogu keskkütte süsteemidki lasid majad juba paigaldada, et saab sügisest aga muudkui keskkütte sisse. Aga võta näpust, ojeee ……..

sinna
1 aasta tagasi
Reply to  käbi

ei mahu igasugu rämpsu , sinna tuleb metroo, mis hakkab jaamast krimmi holmi käima vahepeatustega veetorn, kultuurimaja, lossiplats, laine,

Nimi (kohustuslik)
1 aasta tagasi
Reply to  sinna

A milleks veetorn?

maali
1 aasta tagasi

sest paljud tahaksid sealt kas kaubamaja või maximad külastada, pole vaja lumes ukerdada, vihmas liguneda või päikese käes kõrbeda, metroo on parim transpordi magistraal