Juhtkiri: ennast peab ise aitama

Lääne Elu

info@le.ee

Eile sai Haapsalu esimene varjumiskoht vastava märgise. Kuigi kokku tuleb linna viis varjumiskohta, asuvad kaks neist peaaegu kõrvuti ja neli ühe kilomeetri raadiuses.

Varjumiskohad on mõeldud eelkõige neile inimestele, kes ohu tekkides liiguvad tänavatel. Kui Kastani tänava kortermaja viiendal korrusel elav inimene kuuleb tulevikus kodus olles hoiatussireenide häält ja saab hoiatava sõnumi, ei tähenda see, et ta peaks jooksma varjule poolteise kilomeetri kaugusel asuvasse kaubamajja. Selleks ei pruugi aegagi olla.

Esmalt peab inimene olema valmis aitama end ise ja vaatama üle oma keldri, sest see on lähim varjet pakkuv koht. Raketirünnaku korral on ohus just hoone kõrgemad korrused. Võimaliku rusude alla kinni jäämise ja abi ootamise ajaks tasub keldrisse varuda vett. Keldrisse võiks viia ka toole, et ohu möödumise ootamine oleks mugavam ega peaks tund või kauemgi püsti seisma.

Varjenditele pole Eestis aastakümneid tähelepanu pööratud, sest seni pole selleks vajadust olnud ja enam kui 30 vabadusaasta jooksul on elanikkonnakaitse olnud pigem teema, millele väga mõelda ei taheta. Tõuke varjumiskohtade olemasolule taas tähelepanu pöörata andis veebruaris alanud Venemaa sõda Ukraina vastu. Ehkki elanikkonna varjumiskohtadeks mõeldud objekte sõjas rünnata ei tohiks, on käimasolevas sõjas Venemaa näidanud vastupidist. Ukrainlased ongi suurima puudusena päästjatele välja toonud selle, et neil polnud aega ette valmistada pikemaks varjumiseks mõeldud varjendeid. Erinevalt ukrainlastest on meil praegu aega varjekohti mugavamateks seada.

Varjumiskohad ei ole mõeldud ainult sõjaolukordadeks, vaid seal leiab varju ka teiste ohtude korral, näiteks ekstreemsete ilmaolude, suure põlengu, keemiarünnaku ja massirahutuste ajal. Hea oleks, kui meil tegelikult neid vaja ei läheks, aga valmis peab igal juhul olema.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Uskmatu-Toomas
1 aasta tagasi

Kleebime igasugu kleepse kõik kohad täis,maksame kleepijatele korralikku palka ja onngi julgeolek missugune ? Hurraa linnuke kirjas !

Mats
1 aasta tagasi

Kommenteerimiseks ei avata õpetajate palgatõusu probleeme ?!Aga miks siiani ei ole riik andnud tagasi KOV tulubaasi,mis 2008.a. kriisis ära korjati “ajutiselt” ???Selliste petiste,varaste ja silmakirjtsejatega,kes meid püüavad meeleheitlikult valitseda, me sureme varsti välja,Kas valimistel me kordame jälle vanu vigu ja valime liberaale ?!

mälu
1 aasta tagasi
Reply to  Mats

aga need 2 miljardirt krooni pensionifondi raha, mis nn. ajutiselt riigieelarvesse kanti mingite kulude kattes ja siiani eimäleta on ning pensionärid vaesuses

punker
1 aasta tagasi

Aastakümneid tegemata jäetud töö, rajada varjendeid elanikkonnale. Majadealused nn varjendid võivad olla tegelikkuses hoopis surma-lõksud…

hea
1 aasta tagasi

varjekoht on see betoonist kaasava eelarve eest paigaldatav lauatennise laud mitmes vallas

Tom naabermajast.
1 aasta tagasi
Reply to  hea

Õige. Üldjuhul inimtühja betoonplokki ei rünnata. Hea oleks ka kiigeplatsile minna.