Juhtkiri: karistust väärt

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.
Joonistanud Ott Vallik.

Eile teatas politsei, et seoses võimalike kogunemistega nii pronksiöö aastapäeval kui ka 9. mail keelatakse 26. aprillist 10. maini avalikud koosolekud, mis võivad õhutada vaenu ja kus kasutatakse agressori sümboolikat. Viimase all peetakse eelkõige silmas Georgi linti ja Z-tähte.

Esialgu puudutab kogunemiste keeld küll Tallinna, Harjumaad ja Ida-Virumaad, kus venekeelse elanikkonna osakaal ja ka selliste kogunemiste tõenäosus on suurem. Vajadusel laiendatakse seda ka Eesti teistele paikadele. Haapsaluski on vene keelt kõnelevad inimesed kogunenud 9. mail punasõdurite mälestusmärgi juurde, et sinna, Georgi lindid rinnas, nelke viia, kuid iga aastaga on kogunejaid vähem ja enamasti on piirdutud tagasihoidliku kokkusaamisega. Sel aastal on Haapsalu veteranide komitee, kes 9. mai tähistamist seni on korraldanud, öelnud, et tänavu midagi korraldada pole plaanis.

Eile oli riigikogus teisel lugemisel ka vaenulikke sümboleid keelustav seadus. Kuigi ka seadusesse pole plaanis ühtegi sümbolit nimeliselt sisse kirjutada, on sellegi puhul vaenusümbolitena mõeldud just Georgi linti ja Z-tähte. Samasugused agressiooniakti, genotsiidi, inimsusvastase kuriteo või sõjakuriteo toimepanemisega seotud sümbolid on aga ka haakrist ning sirp ja vasar. Ka nende kasutamist pole Eestis ära keelatud, kui sellega ei kutsuta üles vihkamisele või diskrimineerimisele.

Keelamised võivad tunduda kodanikuvabaduste piiramisena, kuid praegu on käimas sõda. Sõjaajal on inimesed tundlikumad. Vähegi mõtlevad inimesed saavad sellest aru ega lähe lehvitama sümbolitega, mis ülistavad agressorit ja võivad põhjustada ohvritele lisakannatusi. Kui keegi sellises olukorras vaenusümbolid välja toob, on ilmselgelt tegemist provokatsiooniga ja nendega lehvitamise eesmärk ongi konflikti ja vägivalda õhutada. Selline käitumine on aga karistust väärt.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
9 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Pluuto
1 aasta tagasi

Mõttetu keeld. Kas tõesti ei osata naabriga suhelda? Syy on saamatus valitsuses. Selle tõend – Saatkonna sulgemine Moskvas.Ja see oli Eesti riigi poolse eriti viletsa praeguse diplomaatia tulemus. Kas tuleb kutsuda abiks 90-te härrasmehelikud sillaehitajad? Väikese taksi viisi jätkuvalt klähvida- see pole naabrite vaheline diplomaatia.Pista oma nina sinna-kuhu pole vaja =paha tulemus ja kogu väike rahvas kannatab.
Lubamatu on söimata Eestis elavaid venelasi-näitab sõimaja huligaansust. Ärritab vaid suurt naabrit-ja tõesti- ongi vaja kaitsta…..Kas oleks siin politseil tööd?

Uskmatu-Toomas
1 aasta tagasi
Reply to  Pluuto

Õndsad on need kes vaimust vaesed aga miks just neid eestlaste hulgas nii palju peab olema ?

lase
1 aasta tagasi
Reply to  Pluuto

ennast jah fazistiks sõimata, täna neid veel selle eest

tulevad
1 aasta tagasi

oma pioneeri kaelarättide ja viisnurgaga pilotkadega ja kõik on nunnu

Pluuto
1 aasta tagasi
Reply to  tulevad

Kas ulatad oma räti ja viisnurgaga pilotka?

Pronkssõdur ja oravad
1 aasta tagasi

26 aprillist kuni 10. maini ei tohi vaenulike sümbolitega vehkida valikult, aga peale seda jälle võib, hurraa!

Pluuto
1 aasta tagasi

Ei ole hurraa! Moskvas saatkond suletud- ja see on paha algus. Kui kummardada ühele poole- näidatakse tagapoolt teisele. Kes selle supi nüüd ära sööb- kas Nato ? Väikses maanurgas vaid küntud sünnimaa. Seda küll kardan- siis pögenema-aga kuhu-meri on vastas ja ujuda ei oska.

viiskümmend
1 aasta tagasi
Reply to  Pluuto

aastat pidime pugema ja ilusat nägu tegema uutele peremeestele , aitab, nende röövli mentaliteet pole muutunud

Pluuto
1 aasta tagasi
Reply to  viiskümmend

Oma loodetav edu oli peamine, ei keegi käskinud pugeda! Massiga mindi pioneeriks =anti lubadus olla valmis tööks ja kaitseks!Kas mäletate?..Siis komsomol, partei-ikka vabatahtlikult,keegi ei käskinud, soovitati küll.Kas nüüd tagantjärele on häbi?
Iseseisvus taastati, tänu tarkadele ja rahulikele eesti meestele Kas järelpõlv oskab seda hoida- kerge on piiksuda nüüd. Hoia seda vabadust targa diplomaatiaga,mitte sõimusõnadega.Suured riigid kaugemal kasutavad väikesi ääreriike omade huvide rahuldamiseks ja väiksed vaid närivad kuni tuleb suur karu õpetama. Mida tead sellest 50 aastast- kuid sõnu heidad!!