Linnud valmistuvad kevadeks

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Linnud. Foto: Tarvo Valker
Linnud. Foto: Tarvo Valker

„Päris kevadet veel ei ole, aga mõned paigalinnud on kevadisemalt tegutsema hakanud,” ütles ornitoloog Tarvo Valker. Ta tõi näiteks rasvatihased, kes soojemate ilmadega on aktiivsemalt laulma hakanud, või rongad, kes teevad aktiivselt mängulende. Tedredki on hakanud mängimiseks puntidesse kogunema.

Valkeri sõnul sõltub üldine laulmisaktiivsus ka sellest, kas ilm on sel päeval talvisem või kevadisem. „Eriti tundlikud on linnud tuule suhtes – kui on tormisemad perioodid, siis pole mõtet laulda, sest võimalik paariline või konkurent, keda eemale peletada, ei kuule. Pealegi kulutab laulmine energiat,” ütles Valker.

Tema sõnul ei saa lindude käitumise järgi ennustada, kas kevad tuleb varane või hiline. „Küll aga – kui veebruari lõpus on lõunatuul ja paar-kolm päeva neli-viis soojakraadi, tulevad esimesed lõokesed ja kiivitajad üsna kiiresti,” selgitas Valker. Ta meenutas eelmist aastat, kui pärast paarikümnekraadist külma paari päeva jooksul soojaks läks ja linnud saabusid.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments