Terviseamet muutis omikroni leviku tõttu lähikontaktsete kaardistamist

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Koroonatestimine. Foto: Malle-Liisa Raigla
Koroonatestimine. Foto: Malle-Liisa Raigla

Koroonaviiruse omikroni variandi kiire leviku tõttu muutis terviseamet epidemioloogilise uuringu läbiviimise strateegiat ja keskendub esmajärjekorras inimestele, kellel on tuvastatud viiruse delta tüvi.

Teiste nakatunutega võetakse ühendust valimi alusel. Ülejäänud nakatunud, kellega terviseamet telefoni teel ühendust ei võta, saavad käitumisjuhised tekstisõnumi ja e-kirjaga.

Terviseameti peadirektori kohusetäitja Mari-Anne Härma sõnul jätkab terviseamet võimalike nakkuskollete tuvastamist ja olukorra kaardistamist, kuid peamist tähelepanu pööratakse delta tüve leviku piiramisele, millega kaasneb suurem haiglakoormuse tõus. „Paneme rõhu hetkel ohtlikuma tüve piiramisele ja loomulikult jätkame lasteasutuste nõustamise ja riskirühmadele suunatud tegevustega. Siinkohal tuleb rõhutada, et isolatsiooni tuleb jääda kõigil positiivse tulemuse saanud inimestel, ka neil, kellele terviseamet ei helista. Nakatunu saab ka ise oma lähikontaktseid teavitada, kes peavad selle järel oma tervist jälgima ja tegevusi planeerima nii, et viirus edasi ei leviks,“ lisas ta.

Nakatumise kasvu on märgata kõigis terviseameti regioonides, eriti hakkavad silma nakkusjuhtumid ettevõtetes ja koolides. Viiruse levik on ulatuslik ning järgnevad päevad toovad uusi nakatunute rekordeid.

Lähipäevadel arutab terviseamet, kuidas tulla toime perearstide järjest kasvava koormusega, millega kaasnevad arutelud, millises järjekorras on parim laialdasest PCR testimisest loobuda. Terviseameti hinnangul saab seda teha üksnes viisil, et kõik nakatunud oleksid jätkuvalt teadlikud nakatumisest ning saaksid oma tervist jälgida ja käitumist planeerida. Samuti peab terviseametil koostöös partneritega säilima usaldusväärne arusaam nakkuse levikust, et planeerida tervishoiusüsteemi võimekust.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments