Jaan Toomik hakkab saama kunstnikupalka

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kunstnik Jaan Toomik tähistab väljapanekuga Haapsalu linnagaleriis oma 60. sünnipäeva. Foto: Agur Kruusing
Kunstnik Jaan Toomik Haapsalu linnagaleriis oma sünnipäevanäitusel. Foto: Agur Kruusing

Haapsalust pärit kunstnik Jaan Toomik on üks viiest eesti kunstnikust, kes hakkab järgmisel kolmel aastal saama riigilt kunstnikupalka.

Haapsalu I keskkooli lõpetanud Toomik on videokunstnik, maalija ja filmitegija ning on rahvusvaheliselt tuntuim Eesti kunstnik. Ta on õppinud Eesti kunstiakadeemias maalikunsti (MA, 1991).

Toomik alustas 1980. aastatel ekspressiivse maalijana, 1990. aastate algusest on tegutsenud ka jõulise installatsiooni- ja videokunstnikuna. Tema väljenduslaad on äärmiselt napp ja impersonaalne, kuid sisult sugestiivne.

Toomik on esinenud rahvusvahelistel biennaalidel ja suurnäitustel (Saõ Paulo Bienaal, ARS 95, Veneetsia biennaal, Site Santa Fe biennaal, Berliini biennaal) ning on esindatud mainekates muuseumi- ja erakogudes – Kiasma, Ludwig Muuseum, Moskva Moodsa Kunsti Muuseum, Danske rahvusmuuseum, Schechin muuseum, Stedelijki muuseumi ja Moderna Museeti kogu, Louis Vuittoni sihtasutuse ja Nicola Trussardi sihtasutuse kogu ning Erika Hoffmanni erakogu.

2005. aastal tunnustati Jaan Toomikut Konrad Mäe medaliga, aastatel 1995 ja 2020 Kristjan Raua nimelise preemiaga, aastatel 1995, 1998 ja 2007 Eesti kultuurkapitali kujutava ja rakenduskunsti sihtkapitali aastapreemiaga, aastal 2000 Eesti vabariigi kultuuripreemiaga ja aastal 2003 Balti Assamblee kunstipreemiaga.

Sel sügisel tähistas Toomik oma 60. sünnipäeva ka näitusega Haapsalu linnagaleriis.

Lisaks Toomikul hakkavad järgmisest aastast kunstnikupalka saama Edith Karlson, Kristi Kongi, Kadri Mälk ja Hanno Soans.
Kunstnikupalga eesmärk on võimaldada professionaalsetel kunstnikel pühendumist loomingulisele tegevusele ja panustada seeläbi Eesti kultuuri arengusse. Palga erinevus loomestipendiumitest on lisaks pikaajalisusele ka kaasnevad sotsiaalsed garantiid ja sellest tulenev suurem stabiilsus.
Kunstnikupalka maksab riik 2016. aastast. Aastast 2019 on palga suuruseks 1,1-kordne kultuuritöötaja miinimumpalk. Palka makstakse kunstnikule kolme aasta vältel
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
uskmatu Toomas
2 aastat tagasi

Haapsalu mehed on tublid ja täpsed ja järgmine kord võiks tsetvertnoi pudelisse ….. !

purki
2 aastat tagasi

sittuda on tõesti kunst

Taadu
2 aastat tagasi
Reply to  purki

idee maksab