Pääste: kutsu korstnapühkija varakult

Lääne Elu

info@le.ee

Korstnapühkija. Foto: Urmas Lauri
Korstnapühkija. Foto: Urmas Lauri

Ilmad muutuvad jahedamaks – kütteperioodi algus on juba käega katsutav. Selleks, et kodu saaks ohutult soojaks köetud, tuleb veenduda küttesüsteemide korrasolekus.

Küttehooaeg läheneb ja nii mõnigi on oma esimesed kütmised juba ära teinud. Küttesüsteemide hooldamisel võib jälgida kahte käitumismustrit – ühed on harjunud hooldama oma küttesüsteeme koheselt peale kütteperioodi lõppu, teised aga vahetult enne uue algust.

Tuleohutuse seaduse kohaselt peab kortermajade ja ridaelamute küttesüsteeme korra aastas puhastama kutseline korstnapühkija, kes väljastab tehtud tööde kohta akti. Eramajades võib korstent pühkida ka ise, kuid kord viie aasta jooksul peab süsteemid kindlasti üle vaatama kutseline korstnapühkija.

Koduseid kütteseadmeid tasub aeg-ajalt näidata ka pottsepale, kes oskab vajadusel parandustöid teha ja ahjude, pliitide ning kaminate ohutuse osas nõu anda.

Tänavu 1. märtsist sisestavad pottsepad ja korstnapühkijad kõik küttesüsteemidega tehtud tööd küttesüsteemide portaali. „Seega on nüüd kõik korstnapühkimise aktid digitaalsel kujul kättesaadavad ja ei pea muretsema, et paberakt ära kaob,“ sõnas ohutusjärelevalve osakonna ekspert Georg Kalde.

Akti süsteemi kandmiseks on vajalik sisestada töötellija andmed – teenuseosutaja vajab selle jaoks töötellija nime ja isikukoodi. Keskkonnast leiab maakondade kaupa kõik kutsetunnistusega korstnapühkijad, pottsepad ja nende kontaktid, mis välistab võimaluse sattuda „soss-sepa“ otsa. „Nüüd jääb märk maha igast osutatud teenusest, mis aitab omakorda kindlustada teenusekvaliteeti,“ lisas Kalde.

Lisaks küttesüsteemi korrasolekule tuleb veenduda ka suitsu- ja vingugaasianduri olemasolus ja nende seisukorras. Andureid tuleb testida kord kuus vajutades test-nuppu, lisaks puhastada anduri avasid. Kui nupuvajutusele helisignaali ei järgne või see ei ole piisavalt tugev ja selge, tuleb kontrollida, kas piisab patarei vahetamisest või anduri eluiga on lõppenud (märge viimasest anduril).

PPA tuletab ka meelde, et Riigikogu kiitis heaks seadusemuudatuse, mille kohaselt muutub vingugaasiandur kohustuslikuks igas kodus, kus on ahi, puuküttepliit või kamin. Vingugaasiandur tuleb paigaldada esimesel võimalusel, kuid mitte hiljem kui 1. jaanuaril 2022.

Mullu toimus 120 kütteseadme rikkest või valest kasutamisest, tahma süttimisest suitsulõõris või korstnas tingitud tulekahju, mille tagajärjel hukkus kolm inimest.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
18 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Arvan,
2 aastat tagasi

et Haapsalu korstnapühkijad on Eesti enimtasustatud töötajate seas. Millised kirvehinnad!

viloloog
2 aastat tagasi
Reply to  Arvan,

Kalkun ka arvas! Ja kirves, korralik fiskars, maksis kümme aastat tagasi 42 euri, praegu nagu uus! Muidugi võid hiinlastelt osta kilodega, 2,75 kilo!

Vares
2 aastat tagasi

Tuletõrje on tähtis õigel ajal kutsuda…

Kummaline maailm
2 aastat tagasi

Üha hullemaks läheb – keeldude, käskude, kohustuste (ja kulutuste) hulk aina kasvab! Kas ahju ikka tohib veel ise kütta või tuleb selleks kutsuda litsentseeritud katlakütja, kes koostab toimingu kohta loomulikult ka akti (ja arve)?

Agu
2 aastat tagasi

Vale asja kallal vingud. Majas korra viie aasta jooksul vaatab su küttesüsteemi üle oma ala asjatundja, siis see on ju väga hea. Annab soovitusi, kui märkab midagi. Võid rahulikumalt magada ise ja su naabrid. Täiesti kohatu nutta siin

Tõnu
2 aastat tagasi
Reply to  Agu

Vaata see asjatundja ka miskit.Omal kogemus täitsa olemas.Tuli kohale küsis kohvi ja asus paberit täitma, küsisin kas lõõre ja korstent ka ikka vaatab ,siis sain hea vastuse. Siiatulles oli korsten täiesti olemas ,siis ikka lõõrid ka on ja kui ise olete koguaeg puhastanud on naad kindlasti puhtad ja korras.Kohv joodud ja summa tasutud. Uksel ütles, et kohtume viieaastapärast jälle.

Ei te
2 aastat tagasi
Reply to  Tõnu

Kui korstna juurde turvaline tee puudub, siis kortnapühkija üles ei lähe. Niipalju peate teadma! Teine asi muidugi, et vahetage korstnapühkijat ja kui te raha maksite ilma teenust saamata, siis on see ju teie süü samamoodi.

Tõnu
2 aastat tagasi
Reply to  Ei te

Kõik redelid teed on olemas.Aga teenust saime ju mõlemad tema sai raha ja mina vajaliku paberi .Nii ,et kõik korras.Asi oli selles väites ,et asjatundja kontrollib mitte muus.

Hmm
2 aastat tagasi
Reply to  Tõnu

Korruptsioon ja altkäemaks

viloloog
2 aastat tagasi
Reply to  Tõnu

Kui allkirjastas akti, võttis ka vastutuse! Nüüd mine tee kindlustus ja ära põe!

Kummaline maailm
2 aastat tagasi
Reply to  Agu

Aastatuhandeid on inimestel nii palju oidu kahe kõrva vahel olnud, et ise oma küttesüsteemidega toime tulla, kas nüüd siis äkki on majaomanikud lolliks jäänud?

Agu
2 aastat tagasi

Küsime siis niimoodi. Mis sa arvad, miks see kohustus peale pandi? Pakun välja, küttesüsteemide põhjustatud tulekahjude arvu vähendamiseks. Te oma loogikaga arvate, et aastatuhandete vältel pole olnud tulekahjudes hukkunuid või? Korstendel ei ole tahmapõlenguid olnud? Ei kulla inimene, see oli vägagi tõusvas trendis ja sellepärast pidi midagi selle vastu välja mõtlema. Loe statistikat ja ma ei mõista miks peab vastu vaidlema, täitsa mõtetu. Hinga rahulikult ja püüa aru saada! Sina võibolla oskad korstent hooldada, aga sada teist inimest seda ei tee võibolla.

Kummaline maailm
2 aastat tagasi
Reply to  Agu

Soovitad teistel statistikat lugeda, kuid ise seda ei tee? Nimelt on küttesüsteem tulekahju põhjusena alles neljandal kohal. Suitsetamise tõttu hukkub tulekahjudes 3 korda enam inimesi kui rikkis küttesüsteemi tõttu!
Tegelikult on tülgastav see, kuidas riik meile aina enam uusi käske ja keelde peale surub. See kõik maksab ja mitte vähe. Normaalne inimene (eeldame, et enamik on normaalsed) saab ise aru, millal ahi ja pliit remonti või lõõrid puhastamist vajavad. Alles kahtluse või vajaduse korral kutsub spetsialisti.

Agu
2 aastat tagasi

See ei tee ju olematuks kui neljandal kohal on, appikene. Mõnes ridaelamus jätab üks lohakas naaber lõõrid puhastamata ja põletab ei tea mis sodi kaminas, siis sellest ju võib piisav olla, et ka korralik või nagu te väidate normaalne naaber inimene tulekahju läbi kannatada saab või põleb keegi sisse sootuks. Teile ei jõua selle kontrolli vajalikkus mitte kuidagi kohe kohale.

Kummaline maailm
2 aastat tagasi
Reply to  Agu

Kohale ei jõua kuidas see on korraldatud – sunniviisiliselt. Mis siis järgmiseks välja mõeldakse? Kõigi elektriseadmete (telerid, puhurid jne) perioodiline ülevaatus, daatlemine, aktid jne? On ju needki potentsiaalsed tuleohuallikad. Või suitsetajatele kohustuslik tulekustuti kaasas kandmine? Või veel midagi sama jaburat? Saaks ühtlasi hulga inspektoreid juurde palgata ja maksutulu riigikassasse…
Lihtsalt närvidele käib, kuidas aina uusi kohustusi kukile laotakse.

viloloog
2 aastat tagasi

Ära ole rumal! Praegustest 70% ei teagi, mis asi on ahi, sooja annab radikas ja põrandaküte!

to kummaline maailm
2 aastat tagasi

tuhandeid aastaid tagasi polnud ka mingit kodukindlustust. Nüüd peab kindlustusele tõestama, et sinu korstna ja ahju eest on hoolitsenud paberitega spetsialist.Juhul kui muidugi tahad mingit raha nõuda.

Vanamoodne
2 aastat tagasi
Reply to  Agu

Pole asjatundijat, kes ei leiaks viga. Paari päeva eest näidati mingit saadet eestlastest Soomes. Soomlased pidid nii tubakad olema, et iga viimsetki liigutust tuleb koju tegema kutsuda litsenseeritud spetsialist. Isegi lapsed on seal riigi poolt targemaks tunnistatud kui ta enda vanemad! Mis muidugi ei tähenda, et küttekolde kasutamise, tööpõhimõtte ja ohutuse aluseid ei tuleks inimestele pähe raiuda juba põhikoolis.