Erkki Bahovski: 30 aasta õppetunnid

Erkki Bahovski.

Erkki Bahovski.

30 aastat uut iseseisvust on meile õpetanud üht-teist.

Kauaaegsete riikidega võrreldes on 30 aastat muidugi köömes, kuid mingisuguseid esialgseid kokkuvõtteid sellest ajavahemikust võib teha. Olgu markeeritud märksõnade ja -fraasidega need asjaolud, mis on teinud Eestist sellise riigi, milles parasjagu elame.

Revolutsiooni veretu kogemus.

See on ajaloos üsna ainulaadne kogemus, et võim ja ühiskondlik korraldus vahetub ilma ühegi vereohvrita. Laulva revolutsiooni ja taasiseseisvumise veretu kogemus on saatnud Eestit terve 30 aasta jooksul – ära on jäänud palverännakud hukkunute haudadele ja lõputu vaen osapoolte vahel. Alati saab vastu öelda, et näiteks Vabadussõda liitis Eesti rahvast rohkem, aga kui natukenegi järele mõelda, siis see väide ei pea vett – meenutatagu 1930. aastate alguse lehmakauplemist erakondade vahel.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
uskmatu-toomas
2 aastat tagasi

Viimased 30 aastat pole meile midagi õpetanud sest samasugune lehmakauplemine nagu eelmise sajandi kolmekümnendatel käib täiega edasi !
Ainuke milles on edusamme – lääne suurtele seebita pugemine ja idasuunaline sõim !

lausa
2 aastat tagasi

akadeemik