Edukas saab olla vaid tugevate kogukondadega Lääne-Nigula

Mikk Lõhmus. Foto: Eduard Laur

Mikk Lõhmus. Foto: Eduard Laur

Oru piirkonna elanike algatus osavalla moodustamiseks on tekitanud kirgi ja valimiseelse ajaga kohaselt ka kummalisevõitu arvamusavaldusi. Viimased neli aastat on Lääne-Nigulas kulunud valla ülesehitamisele, õigusaktide ühtlustamisele, teenuste väljatöötamisele. Mõõdetav numbrite keel ja edetabelid näitavad, et meil läheb hästi. Ilmselt on aga sügisel valitaval volikogul vaja uuesti läbi mõtestada kogukondade kaasamise ja arendamise poliitika.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
21 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
40 aastat elasin seal
2 aastat tagasi

Lääne-Nigula vald on teinud kõik selleks, et kaua-aegne kohalik elanik läheks minema. Need olid inimesed, kes tegid kaasa kõik rasked ajad uue Eesti saavutamisel ja tõesti muretsesid oma kodukoha arengu pärast. Ei osatud seda väärtust hoida. Lääne-Nigula vallajuhtide juhtimisel lasti põliselanike kaasamine korstnasse. “Ootame sind päriselt” kampaaniaga tõmmati kohale hulk võõraid palgatöölisi, kellel pole miskit muud huvi piirkonna vastu, kui palka saada. Väga kahju, et nii läks. Tagasiteed arvatavasti ei ole. Uue kogukonna formeerumine võtab aega aastakümneid. Välja tõrjutud põliselanik ei tule kunagi tagasi, ta on leidnud endale uue elu.

Misasja?
2 aastat tagasi

Tugevaid kogukondi promob mees, kes tugevate kogukondadega enamuse oma vallavalitsemise ajast kohut käis, et neid maha suruda? Tahaks näha seda totut, kes selle tegelase “tugevate kogukondade” loosungit tõsiselt võtab…

enn
2 aastat tagasi

silmakirjalik on, et tugevatest kogukondadest räägib mees, kes tõmbas vallas niite kogu oma vallajuhtimise ajal selle nimel, et kogukondade soovidest ning nägemustest üle sõita: 1. OMAd inimesed positsioonidele kõikjal üle valla 2. äärmisel juhul lubati jututubasid kohalike poolt, et demokraatia hõngu tekitada, kuid otsused olid alati varem keskselt paika pandud 3. kõige suurema hoobi all olid justnimelt TUGEVAD kogukonnad ning AKTIIVSED inimesed, taeblast edutati vaid lambaid 4. omadele kanditi, kogukondadele jäeti pealtvaatamise “rõõm” kokkuvõttes: lõhmuse jutt võib isegi õige olla, kuid tema teod on rääkinud täpselt vastupidist. ja kui siin kommentaariumis isegi leiab paar kaasa kraaksujat, siis võib üsna kindel… Loe rohkem »

Läänlane
2 aastat tagasi

Mis annab teile valla tükeldamine? Kas seda,et siis saaks paar sooja töökohta valla eelarvest juurde tekitada!

vallatu elanik
2 aastat tagasi

Milleks neid osavaldu kui pole valdagi vaja mul?

Karlsson
2 aastat tagasi

1. Igas Eestimaa otsas on kõige suurem mure pädev inimene. Neid on meeletult vähe ja neid väheseid pädevaid inimesi kes meil on, peab toetama! 2. Mis puudutab läbipõlemist, siis 7 aastat on väga pikk aeg ja pigem aus samm Lõhmuselt, taandada ennast, siis kui kütus otsa saab, mitte istuda pukis ja vegeteerida rahva raha eest. 3. Võrdsus oli meil nõukogude ajal täitsa olemas (või, siis mitte), sovhoosid ei viinud meid just õitsengule, aga oli lahe aeg (ka siis olid ühed edukamad sohvoosid kui teised). Realistlikult hinnates, alati on kuskil tegusamad inimesed kui mujal jne jne. Võrdsuse definitsioon vajaks ka laiemat… Loe rohkem »

Õige jutt
2 aastat tagasi
Reply to  Karlsson

Kuid olles Lõhmuse valitsemist mitu aastat kõrvalt vaadanud, siis tema küll ei ole see mees, kelle käe all saaks loota nende punktide täitmist.

Karlsson
2 aastat tagasi
Reply to  Õige jutt

Võimalik, et vallavanemaks tuleks palgata hoopis tippjuht kes teeb oma tööd a-poliitiliselt.

Tõesti ei pea olema Lõhmus, veel vähem mõni poliitiline seltsimees!

Aga pädevuse poolest on Lõhmus kindlasti üks Läänemaa parimaid. Kodurahu ja stabiilsus, üksteise vastu ülesse näidatud lugupidamine ning koostöö aitab kindlasti lahenduste leidmisele kaasa.

Võrreldes teiste Eestimaa valdadega on meie elu üsna hää!

Absoluutselt ei nõustu
2 aastat tagasi
Reply to  Karlsson

tegemist oli ühe suurima kogukondade lõhestajaga üldse!

Paliverekad
2 aastat tagasi

Kadri on kogu Palivere riidu pööranud, ainult pillib ja vaidleb, lõpetage ära. Leidge Kadrile tegevust!

Läänlane
2 aastat tagasi
Reply to  Paliverekad

Nooruke plikake ei tea ka täpselt keda kummardab või kellele teed sillutab,ülearune agarus on Ogarus!

Jah
2 aastat tagasi

Mõistlik

Taeblast
2 aastat tagasi

Räägib mees, kes põles läbi, lahkus töölt, jättes meeskonna maha ja nüüd targutab, loodan et valijatel ikka on mõistust ja ei vali seda kehkenpüksi ja tühikargajat. Pole Mikil midagi ettenäidata mille heaga ta hakkama sai, ainult võlad, valesti prognoosid, autoritaarne juhtimine, maskonna lõhkumine jne. Oleks vaid inimestel mõistust, ega usuks sellist libedikku.

Linnamäelt
2 aastat tagasi
Reply to  Taeblast

Ei saa niimoodi laia labidaga virutada. Mikk Lõhmuste on asju ajanud viisil, mis pole inimestele meeltmööda ja kuidas vast pole igakord ka õige aga samas on olnud temaga ka võimalik asju olnud arutada ja ka vajadusel juhised saada, kuidas ühel või teisel viisil oma murele lahendus leida. Nii kohutavalt lihtne on inimene mutta tampida kui ise pole sarnases situatsioonis olnud. Miks me üldse kogu aeg tahame kõigile kohta kätte näidata!?

kust
2 aastat tagasi
Reply to  Linnamäelt

tuul, sealt meel- Lõhmusel on kord tähtsad kogukonnad, siis keskus. Juhtimise selgust pole olnud, salatsemine ja nihverdamine, omadele võõras, võõrastele?

Oot oot...
2 aastat tagasi
Reply to  Taeblast

kas see ongi see läbipõlenud vallavanem, kelle valimisliit on laiali jooksnud ja suurega Läänemaa laiali lõhkus? Kui nii siis mida temal veel volikokku asja ja mis asja ta kogukondade teemal jahub, kui oma meeskond ka ei usalda teda ja jalga laseb..

Väga rahulolematu
2 aastat tagasi
Reply to  Oot oot...

Ekspert Lõhmus ja geomeedia tuleb vallast eemal hoida.

Jaan
2 aastat tagasi
Reply to  Oot oot...

No oponendid ka kohal ju asjalik artikkel, et närvi ajas 🙂

Passida ja lobiseda osatakse
2 aastat tagasi
Reply to  Oot oot...

Paraku siin kommenteerijad pole kandideerijadki, pole mingid tegijad. Eks tegijal juhtub nii mõndagi ja Lõhmus on igatahes tegija ja küll ta ka valitud saab..

Aamen
2 aastat tagasi

Hoidku jumal selle eest ja olgu hoitud targad mõtted ja inimesed!

Toomas
2 aastat tagasi
Reply to  Taeblast

Vald on hästi juhtud, suured objektid valmis ehitatud, elu käib, pigem on ehk liiga konservatiivselt isegi toimetatud. Aga selliseid kommentaare kirjutatakse enne valimisi ikka, ära võta südamesse, Mikk ole tubli ja toimeta edasi, rahvas toetab sind.