Lugeja küsib: miks ma pean tööl maski kandma?

Lääne Elu

info@le.ee

Lugeja küsib: Valitsus ütles, et maski ei pea enam siseruumides kandma. Meie tööandja aga nõuab ikkagi, et kasutaksime tööruumides maski edasi. Kas võin sellest keelduda?

Vastab Piret Kaljula, Tööinspektsiooni töökeskkonna konsultant:  Tööandja otsusele isikukaitsevahendite kasutamise kohta eelneb töökeskkonna riskianalüüs. See tähendab, et tööandja teeb kindlaks, millised ohutegurid töökeskkonnas esinevad. Sealhulgas hinnatakse bioloogilisi ohutegureid ja nende hulgas võimalikku koroonaviirusesse nakatumist.

Töökeskkonna ohutegurite hindamise tulemusel saab tööandja otsustada, millised meetmed ohtude vältimiseks või vähendamiseks kasutusele võetakse. Isikukaitsevahendeid, sealhulgas maske tuleb kasutada, kui riskianalüüsi tulemusel leitakse, et haigestumise ohtu ei saa vältida ega vähendada ühiskaitsevahendite kasutamisega (näiteks paigaldada viiruse leviku tõkestamiseks kaitseklaasid) või töökorralduslike abinõudega (distantsi hoidmine, desinfitseerimisvahendite kättesaadavus).

Tööandjal on kohustus töötajaid töökeskkonna riskide hindamise tulemustest teavitada ning selgitada töötajatele, millised on võimalikud ohukohad (nakkusoht konkreetses ettevõttes, konkreetset tööd tehes) ning milliseid meetmed rakendatakse. Tööandjal on õigus kehtestada ettevõttes õigusaktides ettenähtust rangemaid töötervishoiu ja tööohutuse nõudeid. Ehk ka siis, kui avalikes kohtades enam maski kandmist ei nõuta, saab tööandja seda teha oma ettevõttes. Sel juhul on tööandjal õigus nõuda töötajalt isikukaitsevahendi kasutamist ja töötajal on kohustus seda ka kasutada.

Kokkuvõtvalt saab öelda, et töötajal on alati õigus küsida tööandjalt, miks üht või teist meedet töökeskkonnas rakendatakse. Tööandja peab töötajale selgitama, miks tuleb isikukaitsevahendeid kasutada ning seejärel kasutamist ka nõudma. Kui töötaja ei allu tööandja korraldustele, saab tööandja töötajat hoiatada, et temaga lõpetatakse töösuhe, kui töötaja ei järgi kehtestatud reegleid. Kui töötaja ka peale hoiatamist reeglitest kinni pidama ei hakka, võib tööandja töölepingu erakorraliselt üles öelda.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
15 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
uskmatu-toomas
2 aastat tagasi

“Maski kandmist ei saa nõuda” aga tööandjal on kümme võimalust sind lihtsalt vabale jalale saata – nii lihtne see onngi ! Kaeble edasi !

Pappi ei saa
2 aastat tagasi

Aga sa survesta ise tööandjat!
Ma ei kanna maski, ma ei süsti end ja olen terve!!
Süstitud kolleegid on tobedad ja haiged, äkki peaks mul palka tõstma?!

Fjodor
2 aastat tagasi

Maski kandmist ei saa nõuda
kuna on tõestatud, et see ei aita ära hoida viiruseid

Nujah
2 aastat tagasi

Aga tööandja kohustus tagada vastav töökeskkond? Ventilatsioon jms. Ikka jäetakse tööandja kohustused tagaplaanile, miks küll?

Teadja/Mitteteadja
2 aastat tagasi

Nüüdsel ajal peab töölepingud väga väga täpselt kokku leppima, aga eks nooremapoolsed paljud ongi aremad, et antakse paber ette ja kirjuta alla, kui tööd tahad. Tean seda süsteemi. Samas elus ongi nii, kas oled enda eest seisja või keegi teine otsustab sinu eest, mis ei pruugi alati sinule kasulik olla. Samas tööandja võib loomulikult kõike nõuda, mis ei ole seadustega vastuolus ja ebainimlik. Mask on ju täiesti tööohutuse paragrahvi alla kuuluv, mille kindlasti oled ka allkirjastanud, selle tööohutuse leppe, mida sa pole viitsinud läbi lugeda, aga allkirja andsid. Karm teema, eriti selle niiöelda katku teemaga, keegi enam ei tea, mis… Loe rohkem »

Aadu
2 aastat tagasi

Kas tööl WC-sse minnes peab kah maski kandma? Aga miks kodus ei pea, kas viirus koju ei tule? Kui ta koju ei tule, miks ta siis mulle tööl isegi WC-sse järele tuleb?

Ei tea
2 aastat tagasi
Reply to  Aadu

Oleneb mis kellaajal sa kodus wc s käid, sest vahepeal oli ju keeld miski peale kümmet ei tohi keegi baaris enam olla, wc s käimisest rääkimata. Järelikult, peale kõmmet kuni hommikul ma ei tea seitsmeni võib viirus sind hammustada küll vist. Käi õhta õheksa ajal vetsus ära juba ja peale ära enam joo, et häda tuleks, siis oled päästetud ma loodan.

Mina
2 aastat tagasi

Lugeja küsib–miks ma pean lolle küsimusi esitama.

Mardikas
2 aastat tagasi

Miks miks miks- koera nimi oli Riks. Sest see on valitsuse korraldus.Ja kui ei meeldi,istu kodus….

K.s
2 aastat tagasi
Reply to  Mardikas

Kas Teie arust on valitsuse korraldus piisav põhjus lämmuti kandmiseks?

pinn
2 aastat tagasi
Reply to  K.s

Sa oma peaga ei oska mõelda?

Hmm
2 aastat tagasi
Reply to  Mardikas

Just just , valitsust tuleb kuulata. Küsimus ainult, et millist? See tänane on aus ja eeskujulik teiemeelest? Vot sellele küsimusele tahaks kohe hirmsasti teie vastust teada.

Mart
2 aastat tagasi
Reply to  Hmm

Kui endal ajusid pole, siis ongi targem lõuad pidada…

Mihkel
2 aastat tagasi
Reply to  Mardikas

Loomulikult! See ju klassika: “Lõuad pidada ja edasi teenida!”
Egas muidu üks korralik orjariik koos püsi…

praegu
2 aastat tagasi

Küsimisele ei vaadata hea pilguga. 🤥