23

Juhtkiri: see salakaval õigus

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.
Joonistanud Ott Vallik.

Sel nädalal otsustas valitsus koroonapiiranguid karmistada: teatrisse, konverentsile, kontserdile, kinno jm pääseb alates 2. augustist seni lubatust vähem inimesi, kui nende nakkusohutust ei kontrollita. Esialgu puudutab piirang vaid kultuuri ja meelelahutust.

Tõenäoliselt ei jää see ainsaks, valitsuse selle nädala otsus on esimene samm sel teel ja Eesti tulevik tõotab vaktsineeritutele rohkem vabadust kui neile, kel kaitsesüst saamata. Esimese hooga tahaks paljudki küsida valitsuse otsusele teravalt reageerinud EELK peapiiskop Urmas Viilma moel, mida tähendab vabadus ja õigus end vaktsineerida või mitte vaktsineerida, kui kaitsesüstimata inimestel jääb vabadust vähemaks. Kuidas saab nii olla, et ühest küljest on vaktsineerimine vabatahtlik, teisest küljest jälle ei ole. Viilma tõdebki, et ühiskond, mis võimaldab kauneid kunste nautida vaid äravalitutel, ei ole see, mida me 30 aasta eest endale ette kujutasime.

Ei ole tõesti. 30 aastat tagasi oli maailm veel suur, kaksiktornid olid püsti ja üleilmne pandeemia kangastus ehk mõnele üksildasele ulmekirjanikule. Aastal 2021 on maailm pisike, ja me räägime väga valju häälega õigustest. Õigusest mitte vaktsineerida. Õigusest mitte maski kanda. Ja nii edasi. Iseenda õigusest valju häälega rääkides läheb täiesti meelest ära, et peale „minu” õiguse on olemas ka „sinu” ja „tema” õigus. Et „oma” õigus tuleb tasakaalustada teiste õigusega, et oma õigusi saaksid kasutada kõik. Jutt ühiskonnast, mis võimaldab kauneid kunste äravalitutele, ei päde, sest vaktsiin pole äravalitute privileeg.

Vaktsineerimine on tasuta ja kõigile kättesaadav. Vastus küsimusele, kuidas tagada vabadused neile, kes tervislikel põhjustel tõesti ei saa end vaktsineerida, on samuti täiesti olemas. See pisike kaitsesüstimata hulk on kaitstud, kui ülejäänud end vaktsineerivad.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
Laine S.
Laine S.

See vabadus vaktsineeritutele on kahtlust tekitav. Nagu tähtsad teadlased räägivad, siis vaktsineeritus ei garanteeri mittenakatumist ega ka nakkuse levitamist. Tahes tahtmata jääb mulje, et tähtis ei ole mitte haiguse leviku piiramine vaid see, et kõik selle süsti kätte saaks. Kui süst käes, siis käige ja levitage palju jaksate.

Ilja Metšnikov
Ilja Metšnikov

Tervele inimesele kaitsepookimist pole vaja, haigetele on see aga kahjulik

Lääne Elult
Lääne Elult

väga mõistlik lugu. Omalt poolt- Urmas Viilma on kohustatud valitsuse otsuseid täitma, mitte üleolevalt reageerima ega omakasu taga ajama nii, nagu oli see selle aasta varakevadel.

Anna abi
Anna abi

kupli all ei ole kõik korras…

meedik
meedik

Vaktsineerimine on suur äri- ravimifirmad teenivad miljardeid ja raha jagub ka väiksematele mutritele- ametnikud, arstid, kliinikud… Seega on paljude seotud inimeste ja organisatsioonide otsene huvi hoida Covidi -vaktsineerimist kohustuslikuna võimalikult kaua.

Nii on
Nii on

väga õige! Kui alguses oligi probleem, siis sai sellest miljardibusiness ja kuldmune munevat kana ei anna keegi niisama ära. See on teada tõde ju. Eks tuleb veel viiekümnes laine ja kuuekümnes ja imerohtusid nende erinevate pluss ja mega tüvede vastu saab ka osta. Kuid muidugi kõik on vabatahtlik, ainult, et kui sa ei taha vabatahtlikult seda osta, siis kontserdile ei saa ja reisida ka ei saa, püsi aias! Ausus võrdsus vendlus ja vabadus jutumärkides.

Homo
Homo

Valitsuse korraldused on täitmiseks,kui meil ikka on valitsus.Juba ammu tuleks teha nagu Portugalis näiteks, kus on register faksiinist keeldujatest ja protestijatest. Ja kui koroona närib,haiglasse ei võeta- ravigu end kasvõi lauaviinaga. Peamine,et valikuvabadus säiliks …

Tohoh
Tohoh

Miks ise ravima, makse maksavad ju ikka sammoodi!!?? Maksan makse, aga teenust ei saa, see ju puhas röövimine. Nii rumalad meie valitsuses ikka ei ole, et endale vett peale hakkavad tõmbama suure solgiämbriga. Järelikult paluks maksuvabastust ka, sel juhul võingi ennast kasvõi viinaga ravida. Arstide juures käies, tuleb hädasid ainult juurde.

Nii on
Nii on

Meie valitsus ju korraldusi ei anna. Millal viimati võis kohalik valitsus midagi ise korraldada? Ei mäleta? Ei olegi saanud, sest kui on vaja otsustada, siis nagu herr Ligi ütles, et Eu komisjonio direktiivid tulevad vastu ja peab küsima siiski Brpsselist mis öeldakse, ise toimida ei tohi, võib ju trahvi saada.

jaa jaa
jaa jaa

…ning varsti hakatakse ilma vaktsineerimata inimestele otsaette C tähte tätoveerima – kord olgu ikka majas! ….pealegi võivad nad meid, vaktsineerituid, ohustada viirusega!

jah eks ole
jah eks ole

päriselt “faksiin” ikka ei ole eesti keeles. See meenutab ingliskeelset roppust pigem. Tõele au andes muidu mõte pole halb.

Liberaalne \'vabadus\'
Liberaalne \'vabadus\'

Orjadele ei sobi vabadus ise otsustada, nad järgivad pimesi isandaid…

Kalju
Kalju

Riigi vaktsiini propaganda masin töötab täistuuridel,eesotsas Rahvalemmikutega.Aga Läänemaal ei saa digiregistratuuri järgi vaktsineerida augusti lõpuni ei ,moderna ega pziseriga! Kuidas siis nii? Andmed täna hommikuse seisuga!

Justnimelt
Justnimelt

Ei pea end vaktsineerima, kui ei taha. Selline õigus võiks ikka olla ju inimesel. Ja tema valikute pärast teda lahterdama hakata või piirama liikumist, no pole ikka õige see. Ühed mõtlevad rohud välha ja teistele sunnitakse seda võtma. No see on vangla. Inimõiguslased suurte pakkade peal on praegu vait nagu mitte midagi poleks valesti.

Saa aru
Saa aru

hetkel ta ju teab, et antud valikul mitte vaktsineerida ootavad teda liikumispiirangud. See on tema valik. Riik peab kaitsma inimeste tervist ja elu, see on tema ülessanne.

Justnimelt
Justnimelt
See on jah selline ülesanne sinusugusele muinasjutu uskujale. Kuskohast inimene võtab ja lihtsalt usub, et kõik kes su üle valitsevad on ilusad ja head!? Tule palun lapseaja maailmast välja! Sind tegelikult üritatakse endale allutada ja võimalikult palju sinu vabadust piirata, hea kui jaksad tööd teha, siis lastakse paar päeva puhata, saad korra täis end juua. Kui pinsile juhtud jääma või veel hullem invaliidiks jääd, siis saad “tänu” ainult niipalju, et kuidagi elus püsiksid. Millest sa inimene kirjutad ah!!!!???? Riik peab, misasi on riik krt võtaks sinuarust???? Sina ise oledki üks osa riigist, mitte, keegi kuskil kaugel, kellest me mitte midagi… Loe rohkem »
Väga
Väga

hästi pandud. Suur aitäh.

Võta rahulikumalt
Võta rahulikumalt

ja ära valgu oma jutuga nii laiali. Jutt on nakkustest, mille tagajärjed on kurvad. Riigi valitsus peabki seisma selle eest, et ei tekiks suuri nakkuskoldeid kuna sinusugune ei jaga matsu ja paterdab kaitsesüsti saamata ringi.

tee mis tahad
tee mis tahad

Miks nutta? Vaktsineeri siis. Kui ei taha, pole ju sundust.

Justnimelt
Justnimelt

Inimesel paistab olevat kinnisideeks töötada selle nimel, et riik hakkaks jõuliselt piirama nende inimeste põhiseaduslikke õigusi, kes ei ole nõus laskma endale mittevajalikke eksperimentaalseid drooge sisse süstida. Natsi-Saksamaa koonduslaagrite administratsioonis või küüditamise korraldamisel oleks selliseid inimesi kõrgelt hinnatud – küsimusi ei küsi, vastu ei õienda ja on südamega asja kallal.

Kummaline maailm
Kummaline maailm

Imelik jah, ei tohigi varastada, tappa, vägistada… Sellega piiratakse ju minu inimõigusi…

Arusaamatu
Arusaamatu

loba.

Justnimelt
Justnimelt

Nii kirjutasin või? Rumal ja mitteseonduv võrdlus. Maga kaineks inimene!

wpDiscuz