Keskkonnakaitsjad nõuavad Valgeväljal mustikametsade säilimist

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

RMK edela regiooni varumisjuht Aive Leinpuu lubas, et liigispetsialistid vaatavad Valgevälja metsad veel üle. Foto: Urmas Lauri
Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 16

Urmas Lauri fotod

Keskkonnakaitsjad pole rahul sellega, et RMK plaanib lageraiet Haapsalu külje all Valgevälja riigimetsas, mis on kuulutatud kõrgendatud avaliku huviga (KAH) alaks.

„Oleme hinnanud, et tegu võib olla metsaga, mida kohalik kogukond kasutab igapäevaste tegemiste ja vajaduste jaoks,” ütles RMK Läänemaa metsaülem Tanel Ehrpais. „Valgevälja mets on marjakorjajate, seeneliste ja niisama kõndijate huviorbiidis. Seetõttu moodustasime KAH-ala ja panime paika raied. Nüüd on esimese raie aeg kätte jõudnud, see peaks toimuma novembris. Siis on marja- ja seeneaeg läbi ning raie ei häiri kohalikke elanikke.”

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
40 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Salliv Eesti
2 aastat tagasi

Nii nagu pole meile vaja põlispuid linnas, nii pole eestlastele enam vaja ka metsa. Puhta platsi katame asfaldi ja metall-torudest skulptuuridega. Elagu Uus Eesti!

SaeMees
2 aastat tagasi

Kiusu pärast võtame kõik metsa maha Haapsalu ümber..
Nautige merevaadet pursuid

Pook
2 aastat tagasi

Kogu haapsalu mudalinna ümbrus tuleks muuta stepiks või preeriaks. Mets on igasuguste hammustavate putukate sigimispaigaks. Ei saa enam poistega rahulikult õlutki juua, muudkui hammustavad. Preerias oleks mõnus pikali muru peal õlut libistada jahutavat tuult nautides.

Hmm
2 aastat tagasi
Reply to  Pook

veiz vale nime all ei esine siin või?

Kas
2 aastat tagasi

metsa raiujad teavad, et mustika taim kasvab 15 aastat enne kui ta marju kandma hakkab? Ja üleüldse võiks loodusesse mõistusega suhtuda, mitte vaid rahanumbreid lugeda. Varsti ümbritseb meid muidu vaid liivakõrb!

einoh
2 aastat tagasi
Reply to  Kas

metsa raiujad teavad ka seda, et mustikas ei kanna igavesti mustikaid, läheb veel pisut aega mööda ja kuusk teeb viimastelegi mustiukatele 1:0. Nagu seda mustikametsa seal vähe oleks.
Seal on head metsamullad, mets kasvab seal hästi, raiuda on seal mõistlik, kulud on väikesed- just seal peabki raiet tegema. Selle jaoks on seda metsa seal kasvatatud ja ette valmistatud. Aastakümneid.
Arvestage- nafta ja tselluloos on need ained, mis meile kõigi mugavustega ja kvaliteetse elu loovad.

anti
2 aastat tagasi
Reply to  einoh

triipu oled panud või 🙂 kust see kuusk sul seal männimetsa all kasvab. kuusk tuleb siis kui see männimets maha võtta. sa ära jaota siin desinformatsiooni 🙂

einoh
2 aastat tagasi
Reply to  anti

sõbrake, metsas sa käinud ei ole. Ilmselgelt.
Olenevalt metsakasvukohatüübist ja mullast, võib männimetsa all igasuguseid asju kasvada. Eriti, kui tegemist on kultuurmännikuga.

uskmatu-toomas
2 aastat tagasi

Teeme kõik lagedaks ! Juba Juhan Liiv kirjutas kui seda metsa ees ei oleks…
Tulemusi pole vaja kaugelt otsida sõida mõnikümmend km sinna tänna ja näed seda võsa kõrgumas kümnetes lageraie kohtades !
Seal võsas saab liigikuse mitmekesisus rahulikult areneda ja mis nendest mustikatest ikka kahetseda neid saab poest ja pole ka puugihirmu !

jaa
2 aastat tagasi
Reply to  uskmatu-toomas

ma võin sulle kinnitada, et nii palju, kui mina riigimetsa lageraielanke näinud olen- ütleme viimased 30 aasta jooksul- kõik on väga kenasti uuenenud, võsa pole seal küll kuskil. Seejuures päris korralikud metsad. Ilus on vaadata lausa.
Ja huvitav on sealjuures ka see, et isegi mustikas on seal jälle kasvama hakanud.

rohepööre haapsalu moodi
2 aastat tagasi

Kohalik aselinnapea vaatab mokk tällakil pealt ja Karilaid rekalaamib selle sama linnapea abil läänemaa rohepööret.

tähelepanek
2 aastat tagasi

tõsi ta on selle sama aselinnapea initsiatiivil ja kaasa aitamisel seda metsa ju maha võtma hakataksegi :))

Rohekas Haapsalu
2 aastat tagasi

Ega abilinnapea ei saa hetkel väga kobiseda kuna omal samalajal harvester möllab Paralepas 🙂 Minge vaadake mis Kergliiklustee ääres linna mahitusel toimub.

on ikka tegelaseed
2 aastat tagasi

igasugu keskonnakaitselised, sotsiaalsed, majanduslikud uuringud mis selle metsaga teha on ju tegemata. Pemaine et saaks selle toorainena maha müüa. Ja siis on keskonnakaitse kodanikeühendustesse kuuluvad inimesed süüdi ka veel miks seda takistada püüavad.

noo
2 aastat tagasi

on mingi idee, mida sellises kultuurmetsas teha oleks? Liigirikkust seal ei ole, mustikal käib mõni üksik, mõni teine veab sinna prügi. Aga puitu toodab hästi.
Umbes 100 aastat metsanduslikku haridust ja uuringuid on näidanud, et sellistes kohtades on mõistlik mets üles kasvatada, siis maha raiuda ja jälle uus mets kasvatada.

kiska
2 aastat tagasi

See mets sõdutatakse siit teise eesti otsa lõhutaks eteid, tänavaid ja maanteid lastalse võibolla imaveres seibideks. Teine variant on otse Rohuküla sadamasse. kohalikke töökohtasid see küll juurse ei loo. Peamine et saaaks selle maha võtta ja maha parseldada. Teises maailma otsas lastakse see paber rahapressi ja makstakse sulle palka :)) Sellise rahvavaenuliku tegevuse eest tuleks vangi panna. Selline tiblla mõtlemise aeg peaks juba läbi olema.

Kummaline maailm
2 aastat tagasi
Reply to  kiska

Kavandatav tselluloositehas tembeldati samuti rahvavaenulikuks tegevuseks…

miku
2 aastat tagasi

ega kui naabri kass sulle trepi peale häda teeb siis tahaks kaigast anda küll

Kummaline maailm
2 aastat tagasi
Reply to  miku

Ei saa ka välistada, et naabrikana muneb su trepile hoopiski kuldmuna…

rite
2 aastat tagasi

no nende kuldmunadega on terve läänemaa juba sillutatud rahvas evakueerub .

Nojah
2 aastat tagasi

EI suudetud ju tõestada, et nad emajõge ää ei mürgita. Selles oli küsimus. Seal paistis samamoodi olevat, et ainult rahanumbrid silme ees, aga kohalik elu ja loodus teisejärguline. Asju õigesti ajada saaks, aga tahet ei ole.

Kummaline maailm
2 aastat tagasi
Reply to  Nojah

Soomes läks analoogne projekt käiku. Arukad inimesed teevad ära, meie imeme näppu.

erks
2 aastat tagasi

sa leiad ka kellega võrrelda lammas :)) seal on metsa kordades rohkem kui siin vaata soome pindala

ole rahulik
2 aastat tagasi
Reply to  Nojah

Kui tuleb õige aeg, siis õige mees teeb valmis ka selle tselluloositehase. See ei jää tegemata. Lihtsalt valed inimesed hakkasid seda projekti ajama. Kogu lugu.

KodanikS
2 aastat tagasi

Tehke jah lageraie. Palivere lähedal näha, mis pärast asemele kasvab. Ei ühtegi seent ega marja vaid heinamaa.

Huviline
2 aastat tagasi
Reply to  KodanikS

Tahaks ka näha sellist lanki millele ühtki puud ja marja peale ei kasva. Ilmselt on tegu elamukrundiga, millelt pinnas ära kooritud 🙂

Misasja
2 aastat tagasi
Reply to  Huviline

Miks te eilähe siis vaatama. Selliseid küll ju.

Huviline
2 aastat tagasi
Reply to  Misasja

Olles neid lanke sadu läbi käinud, on pilt hoopis midagi muud. Proovige ise ka mõnd 3-4 aasta tagust lanki läbi käia ja öelge siis, et seal midagi peale heina ei kasva. Meil siin kõvad looduskaitsjad kah tembeldasid paar aastat tagasi Paralepa langid heinamaaks, millel ei ole mingit tulevikku. Minge vaadake neid “heinamaid” nüüd ja imestage, et kuidas küll need puud sinna kasvanud on.

nojah, aga
2 aastat tagasi
Reply to  Huviline

kommenteerija juhtis tähelepanu ju, et Palivere lähedal. Ei tea siis, võibolla valetas 🙂

KodanikS
2 aastat tagasi
Reply to  nojah, aga

Ei valeta. Kõige paremad seene kohad on lagedaks tehtud.

hehee
2 aastat tagasi
Reply to  KodanikS

noh, see ongi siis nüüd see “metsarahvas”, mats teab ühte-kahte seenekohta ja sellega tema teadmine ja kogemus metsast piirdubki.
Huvitav küll, mina leian igal aastal uusi seenekohti, ühes samas metsatukas pidevalt jõlkumine küll erilist edu ei tõota.

viloloog
2 aastat tagasi
Reply to  Huviline

Puud ei ole veel mets!

noo
2 aastat tagasi
Reply to  KodanikS

aga Palivere ümber on metsa küll ja veel, ilmselt ka see lank piirneb raiumata metsaga. Ja kusjuures mitte keegi ei keela seal jalutada ja uusi seenekohti otsida.

K.s
2 aastat tagasi

Nüüd on esimese raie aeg kätte jõudnud, see peaks toimuma novembris. Siis on marja- ja seeneaeg läbi ning raie ei häiri kohalikke elanikke. Ja arvata, et järgmistel marja- ja seeneaegadel metsa puudumine ka ei häiri??? Seda arvata võib ainult debiil, ainult kuidas sihuke RMKsse juhtivale kohale sattus?

einoh
2 aastat tagasi
Reply to  K.s

Järgmisel aastal lähed teise kohta mustikale. Ja kes on see kohalik elanik, kes seal mustikal käib? Jaa, 20 aastat tagasi, siis oli tõesti nii, et õpetajad ja kultuuritöötajad katsusid suvel koos joodikutega võidu metsast mustikate näol lisa teenida. Täna näeb neid “mustikalisi” ainult KAH koosolekutel ja propakandaüritustel.
Metsaraie häirib inimest ainult nii palju, kui see auto aknast näha on. Debiilik.