Kallas: kui viiruse levik ei peatu, jääb Eesti kogu suveks lukku

BNS

Reformierakonna esimees riigikogus. Peeter Langovits
Reformierakonna esimees riigikogus. Peeter Langovits

Peaminister Kaja Kallase sõnul on nakatumine koroovaviirusesse jätkuvalt tõusmas ning kui viiruse levik ei peatu, jääb riik kogu suveks lukku.

Kallas kirjutas oma Faeboocki leheküljel, et teadusnõukoja ja terviseameti andmetel on piirangud küll  hakanud stabiliseerima viiruse leviku senist plahvatuslikku kasvu ja piirangute lõplikku mõju on veel vara näha, on nakatumine jätkuvalt väikeses, aga kindlas tõusus.

„Numbrid võivad olla külmad, aga nad ei valeta. Nakatumine on eelmise nädalaga võrreldes seitse protsenti  kasvanud. Vanusrühmas 55-85 on nakatumise kasv olnud üle kümne protsendi.  Pole ühtki maakonda, kus nakatumiskordaja oleks alla 1, paljudes maakondades on nakatumine pööranud tõusule,“ kirjutas Kallas. „Päevas viib koroonaviirus haiglatesse keskmiselt 75-80 inimest. Päevas sureb koroonaviiruse tõttu keskmiselt kümme eestimaalast.“

Kallas kirjutas, et ulatuslike piirangute kehtestamise ajal püstitatud optimistlikum prognoos, kus nakatumine jõuab aprilli keskpaigaks alla 500 inimese päevas, on käest libisemas.

„Kui viiruse levik ei peatu, siis jääb Eesti kogu suveks lukku – nagu meie lõunanaaber Läti on olnud lukus novembrist saati. Seisab majandus, seisab sotsiaalne suhtlus, seisab kõik,“ kirjutas peaminister.

„Valitsus võib kehtestada lõputult piiranguid, aga inimesed on need, kes peavad piirangutest kinni pidama. Valitsus võib piiranguid kehtestama jäädagi, aga nakkus levib ikkagi inimeselt inimesele,“ kirjutas Kallas ja kutsus inimesi üles piirangutest ja soovitustest kinni pidama.

„Kutsun üles igaüht mõtlema läbi, kas ta teeb igapäevaselt endast kõik, et mitte nakatuda ja teadmatusest ka mitte kedagi teist nakatada. Ja mõtlema läbi, kas ja mida saaks ta selle eesmärgi nimel veel teha,“ kirjutas Kallas.

Ta kutsus ka erakondade juhte ja poliitilisi liidreid loobuma poliitilistest  võimuheitlustest ning keskenduma ühtsele võitlusele koroonaviirusega. „Pöörduge ka oma toetajate poole üleskutsega vastutustundlikule käitumisele. Eriti suur abi on neist poliitikutest, kes suudavad kõnetada venekeelset kogukonda. See on ühtsuse aeg, kus näidata riigimehelikke väärtusi,“ kirjutas Kallas.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
44 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Ploodu
3 aastat tagasi

Kas nüüd kutsub koostööle-miks öönestas eelmise valitsuse tööd köigest jõust? Vöiks selgitada? Corona on selle valitsuse ajal levinud!!

uskmatu
3 aastat tagasi

Aitäh KaKa, optimistliku prognoosi eest!

Harald
3 aastat tagasi

Tegelikult peaks Kaitseliit ja Eesti Armee üheskoos võimu üle võtma nii Toompeal kui Kadriorus ja kehtestama Eriolukorra.

En.
3 aastat tagasi
Reply to  Harald

Haraldile: Kas me tõesti tahaks olla sellised riigikukutajad nagu Konstantin Päts 1934-l? Aga noh, vähemalt ei pandaks taolise üleskutse eest vangi, sest Päts ja Rei on tänini au sees ning oma iidolite eeskuju vastu ei tohiks ka süvariigil midagi olla. Kuidas ja kelle abil Päts täpsemalt Eestis riigipööret tegi, kirjaldab Jaak Valge Objektiivi jutusaates Välgatused 12. märtsil 2021. Ise arvan, et Eesti praeguses olukorras peaks K.K. õppima kassiirikogemusega (elik päriselu kogemusega) Sanna Marinilt. Helme peale kaevata meeldis Kajale küll aga võtku nüüd ise oma lemmikust eeskuju! Välispiir kinni ja maakondade vahele ka piirangud. Rahva tühipaljast hurjutamisest pole kasu, sest märkimisväärselt… Loe rohkem »

vingu viiul
3 aastat tagasi

Hästi kirjutab:
Kutsun üles igaüht mõtlema läbi, kas ta teeb igapäevaselt endast kõik, et mitte nakatuda ja teadmatusest ka mitte kedagi teist nakatada. Ja mõtlema läbi, kas ja mida saaks ta selle eesmärgi nimel veel teha,“ kirjutas Kallas.

Kui poleks teadnud, et kirjutaja põeb kodus, olles saanud koroona positiivse testitulemuse, oleksin äärepealt hakanudki oma pead murdma mida saan mina teha. See inimesele antud mõtlemisvõime on kohe rist ja viletsus. Üks mees hakkas ka kunagi mõtlema…et Kui mina söön kartulikoori, huvitav kes need kartuleid siis ära sööb.

Miralda
3 aastat tagasi
Reply to  vingu viiul

Võid ju nalja teha, aga tegelikkus on see, et asi lähebki hullemaks, piisavalt palju on inimesi, kelle arvates covid on välja mõeldud ja pole ju saladus, et inimene õpib ikka oma vigadest!

Ploodu
3 aastat tagasi
Reply to  Miralda

Kas oli ikka vaja tegutseva valitsuse kallal närida-öigem oleks koostöö olnud. Nüüd rahvaskanatab.

Hea Okkupant
3 aastat tagasi

Varsti selgitavad kuidas pääseda :lihtsalt tuleb vabatahtlikult loobuma kõigi kodanikuõiguste. Mis teil on ebaselge??

Nojah
3 aastat tagasi
Reply to  Hea Okkupant

Hoia oma õigusi ikka nagu saad!!! Pärast kui kogu viiruse kontrolli alla saamine on võtnud riigilt mitmeid miljardeid, majandus kokku varisenud ja su laste ja lastelaste elukvaliteet täiesti põrmu variseb….. Siis räägi lastelastele ka oma praegusest tarkusest!!! Julgeksid ikka rääkida?

Aaa
3 aastat tagasi
Reply to  Nojah

Aa milles inimene süüdi on, et väiksed ja keskmised ettevõtted välja suretatakse? Teete lihtsale inimesele liiga oma kommentaariga!

Ploodu
3 aastat tagasi
Reply to  Aaa

Kui pole terveid inimesi-milleks ja kellele ettevöte?

Nimi (vabatahtlik)
3 aastat tagasi

Oli see Trumpmuidu mis ta oli, aga müüride osas oli tal õigus. Nüüd Baiden palub, et ärge migrandid tulge… Meie valitsus ka, et kui te nii ei tee, siis… tõmbame järgmise punase joone. Siit järgmine areng on, et linnadele peab müürid ümber tõmbama, et sealt jama välja ei pääseks. Ühes utoopias on selline asi juba kirjas ka. Utoopiad on nagu unistused, nad kipuvad täituma.

Jenkem
3 aastat tagasi

Ikka mõtlen ja mõtlen kellele see inimeste ohjes hoidmine praegu kasulik on? Mis edasi toimuma hakkab?

\"Laane õlu\"
3 aastat tagasi
Reply to  Jenkem

Inimesi pole vaja ohjes hoida. Ohjes hoida on vaja lolle.

vingu viiul
3 aastat tagasi
Reply to  \"Laane õlu\"

Oskad sa äkki öelda, kus seda ohjamis testi saab teha ja mis küsimused seal on.

\"Laane õlu\"
3 aastat tagasi
Reply to  vingu viiul

Kõige parem on muidugi Toompeale minna ja vaadata läbi ning vastata 50 000-le parandusettepanekule. Aga tundub, et meid sinna ei lasta, siis esmaspäeva õhtuti umbes nii viisveerand kuus on buss Kastani poe ees, sealt saate küsimustiku.

vingu viiul
3 aastat tagasi
Reply to  \"Laane õlu\"

Aitüma. Ma panen maski ka kenasti ette, sest pikast toasistumisest võin osoonimürgituse saada ning kus see häbiots kui minult võetava proovi tulemusena kõik oodatavad statistilised näitajad vastu taevast peaksid lendama ni et tulejutt taga.

Miralda
3 aastat tagasi
Reply to  Jenkem

Millega sa mõtled?

Mati
3 aastat tagasi

Haapsalu oleks võinud juba enne jõule lukku panna. Aga see on tagantjärele tarkus. Eesti lukustamine terveks suveks on väga tõenäoline, tahame seda või taha. Ise oleme selle ära teeninud oma lõdva kummiga.

Nojah, aga
3 aastat tagasi
Reply to  Mati

piirangud ju ei aita, näed ise. Numbrid tõusevad vaikselt, aga iga päevaga.

Nimi (vabatahtlik)
3 aastat tagasi
Reply to  Nojah, aga

Kevadel piirangud toimisid. Isegi Tallinnas oli võrdlemisi lahe liikuda, maanteedel polnud selliseid autode kolonne. Nüüd sahistavad kõik ringiratast, kuigi koolid ja kaubakeskused kinni. Sama efekti saavutamiseks tuleb nüüd palju kõvemad pidurid peale panna. Miks muidu toonud teised armee tänavatele jms. Aga meie reformierakondlik Eesti on ju nii eriline…?

H.T
3 aastat tagasi

kevadel oli teistmoodi, inimesed olid hirmunud ja teadmatuses, sest keegi ei teadnud misasi see on ja mida kaasa toob. Rabati meeleheitlikult peldiku paberit kokku nagu see jätaks maailmalõpu puhul ellu meid 🙂 ja makaronid ning konservid ka kadusid riiulitelt. Nüüdseks on inimesed aru saanud millega tegu on.

H.T
3 aastat tagasi
Reply to  H.T

kevadel oli natukene autoriteetsem valitsus ka minuarust, paljud usaldasid. Nüüd seda mina igatahes küll ei kuula ja omi närve rikkuma ei hakka, susserdajate kamp muud midagi.

Nojah
3 aastat tagasi
Reply to  Nojah, aga

Kust sa tead kui suured näitajad oleksid ilma piiranguteta?

Kas peab ikka väga halvasti minema, et olukorrast aru saada, või võiks selle ära hoidmiseks ennem midagi ära teha?

Löö vahelduseks haamriga kõvasti vastu sõrme!

Valdo
3 aastat tagasi

Loen ja mõtlen? Kuidas võib valitsev eliit ilma igasuguse vastutuseta hirmutada Eesti inimesi. Olen ammu öelnud, et tänapäevase viiruse vastu ei ole võimalik võidelda vihkamise ja kiviaegsete meetmetega. Nimelt elasid koopainimesed sellise teadmisega, et koobas on kõige turvalisem koht maailmas.
PS. Hirm ja kasuahnus on see, mis seda viirust elus hoiab.
Päikest teile Valdo

Miralda
3 aastat tagasi
Reply to  Valdo

Ja oledki nii lihtsameelne?

Möhh?
3 aastat tagasi

Numbrid võivad olla külmad, aga nad ei valeta.