Lanno: sel aastal võib suvi Eestis vahele jääda

Rahvarohkeid muusikafestivale sel suvel korraldada ei tohi, aga puhkajad võivad ikkagi Läänemaale akusid laadima sõita. Arvo Tarmula
Kui nakkuskordaja ei vähene, võib ka sel aastal suvi vahele jääda. Arvo Tarmula

Nakatumiskordaja R on Eestis langenud küll 1,05 peale, kuid terviseameti peadirektori Üllar Lanno sõnul pole see tase piisav. Lanno ütles, et kui maikuuks kordaja 0,85 juurde ei lange, siis ei saa inimesed ka tavapärase elu juurde naasma hakata, vahendas ERR.

Lanno selgitas, et on oluline nakatumiskordaja alla saada, vastasel juhul jääb suvi Eestis n-ö vahele.

„Kutsun teid aru saama nendest meetmetest, mis valitsus on kehtestanud. Ja mitte eeldama seda, et korraldataks Eestis suuremahuliselt spordiüritusi või kultuuriüritusi,“ sõnas terviseameti peadirektor.

Lanno lisas, et aasta alguses oli positiivsete koroonatestide osakaal võetud proovidest kümne protsendi juures, kuid nüüd on see tõusnud 20 protsendini. Eestis on ka väiksemaid asulaid, kus nakatumisnäit 100 000 elaniku kohta viimase kahe nädala jooksul jõuab pea 4000-ni.

„Terviseamet on seisukohal et reisimist tuleks vältida nii palju kui võimalik, isegi Eesti-sisest reisimist tuleks vältida,“ sõnas Lanno.

Need inimesed, kes siiski otsustavad reisile minna ja on viiruse juba läbi põdenud, saavad Lanno sõnul vastavad tõendid välja printida digiregistratuuri ja testi.me keskkondade kaudu.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
59 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Peep
2 aastat tagasi

Pandeemia levikule on omane siiski loomulik kulg, eriti kui silmas pidada viimast lõiku kus härra Lanno jagab soovitusi reisile minekuks.

\"Laane õlu\"
2 aastat tagasi

Inimesed, jätke oma negatiivsus testide juurde, mida meile hetkel tehakse. Ellu tuleb suhtuda positiivselt. Reegel on see, et meie hirmud leiavad meid varem või hiljem üles. Paanika ja kartus on hetkel meie vaenlased.

mutt
2 aastat tagasi
Reply to  \"Laane õlu\"

Tundub, et süstemaatiline paanika tekitamine ongi eesmärk omaette. Kas tõesti pole mitte midagi muud uudist, millest võiks veel lisaks koroonale kirjutada? Ehk siis poleks nii palju ka vastalisust kui ainult koroonast söögi alla ja peale peab kuulma? Inimesed on sellest lihtsalt väsinud.

Ploodu
2 aastat tagasi
Reply to  mutt

Kas on raske aru saada-miks peab rääkima söögi alla ja söögi peale-koronast? Seda on vaja,sest nakatuste arv vaid töuseb,haiglad on täis ja mõelge haiglate töötajatele -kellele toote vaid vaeva oma löbudega!!Kas inimene on puupea-vist on!!Midagi ei mahu körvade vahele..
Oleks talvel kuulatud arstide soovitusi-nüüd saaks liikuda vabamalt-aga peab minema reisima ja tooma uut sorti juurde.Ja seda teevad pealt näha arukad tüübid.Enesearmastajad!!- need tuleks jätta haiglate uste taha-järele mötlema.

miks
2 aastat tagasi

no katk ja muud haigused kadusid ju kunagi ära……

naine
2 aastat tagasi

miski ei kesta igavesti.Ka koroona saab kord läbi. Unustatakse kõik halb,mis oli ja hakatakse elama endist elu.Ka turism ärkab jälle ellu.jah,mõni ettevõte ehk lõpetab tegevuse aga üldiselt tahavad elud elamist ja inimesed reisimist ja häid emotsioone…

hmm
2 aastat tagasi
Reply to  naine

aga kuidas see läbi saab? Kaob ära ükspäev lihtsalt või? Ei kao ju

KaKa
2 aastat tagasi
Reply to  hmm

Teen nii , et ei lähe .

Hellat
2 aastat tagasi
Reply to  hmm

Kus ta pääseb

to En
2 aastat tagasi

nende rahad ammu välismaal pankades….ja kinnisvara samuti.

Ruslan
2 aastat tagasi

Selliset võimet mehel? Suve jätab vahel? Meil on keevitus meestega vahel nädalavahetus kaduma läinud aga see on palju palju vodkat. Suve ikka võiks anda sügise jättaks vahel.

Seda et
2 aastat tagasi

Aga mille nimel veel elada?

Ko & Roona
2 aastat tagasi

Arvata võib, et turism sellisel kujul nagu me seda seni teadnud oleme, sureb lähiaastateks välja. Vaktsineerimisele vaatamata karjaimmuunsust ei teki. Sellel on mitu põhjust. Uus reaalsus on harjuda elama piirangutega maailmas. Seega peaks valitsus lõpetama ka perspektiivitute turismist elatuvate ettevõtete toetamise – jätkuks rohkem vahendeid teistele valdkondadele.

En.
2 aastat tagasi
Reply to  Ko & Roona

Valitsus peab juba täna pingsalt mõtlema, mis ameteid üldse vaja on, et mitmekümned tuhanded (pakun, et vähemalt 100 000meelelahutustöötajat) oma eluga edasi minna saaks. Praegune suund on püüda neile kliente kasvõi lasso abil Välis-Mongooliast. Aga see pole ju päriselu! Päriselt on Eesti aladel tuhandeid aastaid toime tuldud ilma massiturismi, kontserdi-, teatri- ja spaatööstuseta. Kuidas see nüüd äkki ilmvõimatu on? Paluks rahva juhtidelt põhjapanevaid ideid! Peenhäälestusest enam ei piisa. Hädaabitoetusi on esialgu küll vaja, sest üür jm. olmekulud tahavad maksmist ka ‘sõjaolukorras’.

hmm
2 aastat tagasi
Reply to  En.

tuhandeid aastaid polnud nii palju spaasid ja hotelle ka ehitatud, kui tänapäeval. Selles on asi, need vajavad ju majandamist ja ilma kliendita on see võimatu. Laenud vaja tagasi maksta mis ehitamiseks võeti

kummaline maailm
2 aastat tagasi
Reply to  hmm

Samas ei ole ka riik ehk maksumaksja see, kes peab ettevõtjate äririske kinni maksma.

hmm
2 aastat tagasi

kas pandeemia on äririsk? Ei usu eriti. Isegi kindlustused ei kata seda, kuna see on vääramatu jõud. Te ehitate endale spaa ja siis ärimudelisse kirjutate sisse, et pandeemia ajal pean ise hakkama saama?

kummaline maailm
2 aastat tagasi
Reply to  hmm

Loomulikult tuleks äriplaani koostamisel arvestada ka vääramatu jõuga. Või Teie arvates peaks maksumaksja ärimeeste kahjumi kinni maksma?

hmm
2 aastat tagasi

mismoodi te seda arvestamist ette kujutate?

kummaline maailm
2 aastat tagasi
Reply to  hmm

Põllumees võtab ju oma kalkulatsioone tehes arvesse, et põuad ja tormid ei ole siit planeedilt kusagile kadunud.
Küllap hakkavad edaspidi pandeemiariskidega arvestama ka majutus-, toitlustus-, meelelahutus- jms teenuste pakkujad.

hmm
2 aastat tagasi

kõik õige, eks tublil ettevõtjal ongi varud olemas sellisteks puhkudeks või riskid kuidagimoodi maandatud, samas keegi ei suuda ette ennustada pandeemia kulgu ja kestust, põllumeestel on põuad jms enamvähem prognoositavad,aga pealegi kui riik on valmis raha pakkuma, siis miks mitte vastu võtta. Isamaalise mõttemalliga vist ei jõua kuhugile, nii nagu valitsusliikmed ees, nii inimesed järgi.

En.
2 aastat tagasi

Paar mulle hästi tuttavat maja ehitas Haapsalu äärelinna üks Ungru talupoeg XIX sajandi lõpul arvestusega, et ühes elab ta ise, teises üürilised või suvitajad. Viimased olid tsaariajal tulus äri. Kuid 7 aastat pärast hoonete valmimist algas l Maailmasõda. Rikaste Peterburi suvitajatega oli asi ühel pool. Õnneks elustus EW ajal siseturism (kui punased võitnuks, polnuks sedagi, sest kaht maja ei tohtinud N.Liidus reakodanikul olla). Aga otsa sai ka see idüll. Jälle 10-20 aastat kaost, mil üks maja tuli maha müüa, pääsemaks küüditamisohust. Alles 1960-tel hakati sama kinnistu eri omanikega majades taas supelsakstele tube üürima ja lõpetati lehmapidamine. Kanad ja köögiviljaaed säilisid… Loe rohkem »

Agu
2 aastat tagasi
Reply to  En.

no ühesõnaga, te tahate öelda, et peab olema sissetulekuallikaid rohkem kui üks ja soovitavalt erinevatelt aladelt. See on selge niigi ja seda kindlasti tehakse ka. Aru tuleb saada, et raha “trükitakse” tänapäeval pöörase kiirusega juurde, laenud on null intressiga, peab päris rumal olema, kui andidest keelduda ja laenusid mitte edasi investeerida.

En.
2 aastat tagasi
Reply to  Agu

Ma tahtsin vihjata ka sellele, et isikliku rahavajaduse peaks proovima miinimumi viia ning võimalikult palju ise eluks vajalikku tootma. Siis on argipäevad vaheldusrikkad ja ‘munad eri korvides’. Vastasel korral, kui kaotad töö, kaotad kõik. Sularahavajaduse minimeerimine pole muidugi kerge. Poole kohaga ametid on kuhugi ära kadunud. Põlveotsas toota midagi sellist, mida tahetaks osta, on raske välja mõelda – kirbukad ja käsitöölaadad niigi kribukrabu täis. Aga noh, see on pikem jutt.

Ploodu
2 aastat tagasi
Reply to  hmm

Ehita puust oma ärimudel!!

Miralda
2 aastat tagasi
Reply to  hmm

Sa tuled minu rahadega mulle kosja!

Ploodu
2 aastat tagasi
Reply to  hmm

Oma on kahjum ja risk. Kes käskis kasutut asja ehitada-suple meres!!Enne spaad elas ka eestlane, käis suitsusaunas, tegi tööd kui Andres ja toitis pere.

realist
2 aastat tagasi

kui sõda tuleb, ei pea me kaua vastu.Jõukamad põgenevad, kes jääb siia,kas hakkavad vastu või lepivad uue võimuga.Ei midagi uut…..

Miralda
2 aastat tagasi
Reply to  realist

Kuhu nad põgenevad ja millega, pole enam 44. aasta!

Ehh sind
2 aastat tagasi
Reply to  Miralda

lennukiga tobu või rail baltikaga

En.
2 aastat tagasi
Reply to  Ehh sind

Jah, aga mõtle kaugemale. Kes neid põgenikke tahab? 1944-50-tel oli algsituatsioon teine. Maailmas vajati ka lihttööjõudu. Aga nüüd on riikidel, mida me põgenikud eelistaksid, endilgi mõõt täis. Isegi sotsialistide valitsusega Taani üritab süürialasi tagasi kodumaale puksida. Soome? Vähemalt koroona ajal ei taha sealsed sotsid eestlasi mürinal tulemas näha. Kui Eestis on keskmine RE pooldaja eduinimene, siis väljaspool Eestit sama tundmatu suurus nagu me kohalikud ‘popstaarid’. Hea kui ta üldse jutule võetakse. Võib olla öeldakse, et tõmmudel on põhimõtteliselt suurem eesõigus.

vabalt võib nii minna
2 aastat tagasi
Reply to  En.

Jutuks oli, et jõukad põgenevad. Nii ongi, kui raha on, saad hakkama nii siin kui seal.

En.
2 aastat tagasi

Jõukatel on kindlasti raha põgenemiseks. aga ilma Eestis sissetöötatud toiduahelateta peaks nende rahad ruttu otsa lõppema. Kellele on välismaal vaja Eesti ehituskonsortsiumite, pankade, kasiinode, turbakaevanduste, puidutööstuste omanikke, kui omanik ise on sõjapõgenik ja ta Eesti ärid tulu ei too? Soovid välismaal oma äsjaloodud firmale prisket tellimust aga kohalikud on juba ees. Pole seal Siimu, Kerstit ega Rosimannust, kellele kurta. Samas ma ei eitagi, et oravate pähklivarud võivad olla üle ilma pankadesse ja kinnisvarasse paigutatud. Vaatad gloobust ja sõidad sinna, kus koroonakiusu või sõda hetkel pole.

mutike.
2 aastat tagasi

Ja kus seal, kõik maailm ühte ja sama covidit täis. Noh, sul on praegu palju raha, eks katsu siis sellega viirus minema ajada Mina arvan, et pigem elu siin ,kui seal.

Ploodu
2 aastat tagasi
Reply to  En.

Raha- seda ei taha keegi!
Pögene sinna kust tõmmud on ära pögenenud-tühi maa kasutada.

En.
2 aastat tagasi
Reply to  Ploodu

To Ploodu! 😀 Ma ei tahaks Aafrikasse põgeneda aga peavoolumeedia lausa sunnib sellele mõtlema. Nende loogika ütleb ju, et kui kõik HEAD tõmmud oma kodusõjariikidest Euroopasse põgenevad, jäävad PAHAD omapäi ning kuna pahad on olemuselt destruktiivsed, ei oskagi nad muud teha kui üksteist maha kõmmutada, mistõttu hiiglaslikud maaalad jäävad tõesti inimtühjaks. Iseküsimus, miks just päiksetundliku nahaga põhjamaalased peaksid Aafrikat taasasustama?

Miralda
2 aastat tagasi
Reply to  Ehh sind

Ha- ha- haaaa!

Nojah
2 aastat tagasi
Reply to  realist

varem hakati ka vastu, võideti. Hiljem natuke jah, anti niisama käest ära

Mitte
2 aastat tagasi
Reply to  Nojah

Ei antud , vaid müüdi maha kõige lihtlabasemal kombel .

Ploodu
2 aastat tagasi
Reply to  Nojah

Ei niisama-vaid elusid säästes-eesti rahvas ikkagi säilis.

Ploodu
2 aastat tagasi
Reply to  realist

Kuhu sa pögened?Aafrikasse? vöta siis tööriistad kaasa- elad edasi!

kallele
2 aastat tagasi

puudus ei ole niivõrd haiglakohtades, meil pole lihtsalt piisavalt personali,kes haigete eest hoolitseb.Mida on väärt üks superhaigla,kus seal pole personali?

Kalle
2 aastat tagasi
Reply to  kallele

siis tuleb Siimu mune veel kõvemini pigistada, et ka palgaraha ka juurde saaks…usun, et nii paari tonni eest jookseks terve nurme vabrik, uksetehas jt. tormi vabadele sanitarikohtadele…

Agu
2 aastat tagasi
Reply to  Kalle

eriolukord on mobilisatsioon, ehk patriotismist minakse lahingusse, vahet pole, kes vastas on, kas nähtamatu viirus või aafrika või saksa või vene

Agu
2 aastat tagasi
Reply to  kallele

pole ja pole. Kas te väidate, et sõda tuleb, siis pole meil meedikuid, kes haavatuid ravivad!? Kui kuulutada välja eriolukord, siis võetakse sõjaväe reservist kasutusele meditsiinilise väljaõppega isikkoosseis. Te võite küll alahinnata Eesti kaitsevõimet, saan sellest aru ka, see on otsene refi erakonna süü, mida EKRE püüdis lühikese ajaga taastada, aga veel päris vist ei õnnestunud. Kaitsevõimet ma mõtlen.