Covid-19: Kärdlas saavad täna vaktsiinisüsti sada hiidlast

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Vaktsineerimine Hiiumaa haiglas. Foto: Urmas Lauri
Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 11
Kärdlas saab täna vaktsiin isüsti sada hiidlast. Ja tosin veel lisaks ka. Foto: Urmas Lauri

Täna saab Kärdlas vaktsiinisüsti sada hiidlast. Tegelikult pea tosina jagu rohkemgi, sest ühes ampullist saab kümne doosi asemel tavaliselt 11 annust.

Sada hiidlast, kes end digiregistratuuri kaudu olid vaktsineerimiseks kirja panna saanud, oli Kärdlas polikliinikumajas mitme arsti vahel jaotatud. Koridori oli mitmele poole seatud toole, et need, kes sutsaka kätte on saanud, saaksid 15-20 minuti jooksul istudes kosuda ning kui selle aja jooksul vaktsiinisüst erilisi tagajärgi ei tekitanud, võis kodupoole minna.

Üks süstitegijaist oli polikliiniku õde Karin Tara. “Kumma käega te kirjutate?” uuris õde esimese hooga. “Paremaga? No siis teeme vasakusse õlga.” Tegusamat kätt tuleb Tara sõnul vaktsiinisüstist säästa, sest mine tea, kuidas organism süstile reageerib.

Lühiloeng vaktsiini toimest ja võimalikest tüsistustest, sellest, millise palavikuga millist tabletti neelata ning kuidas võimalike haigusnähtude puhul reageerida, võtab suure osa ühe patsiendi kohta kulutatavast ajast.

Õde haaras juuspeene nõelaga imepeenikese süstla, puhastas õla ning hoiatas, et tegemist on lihasesse tehtava süstiga. Ühekordsetesse süstaldesse on Kärdla tohtrid annused juba varem valmis pannud, nii säästetakse aega, sest pole vaja iga kord uut kogust süstlasse doseerida.

Kui Tara poleks öelnud, et süst on tehtud ning plaastri võib süstikohast maha võtta esmaspäeval, poleks arugi saanud, et ta ka tegelikult süsti tegi.

Tara sõnul oli kõik sujunud hästi. Kes oli end kirja pannud, on ka minutipealt kohal olnud, ühtegi loobujat pole.

“Me teeme ainult täna süsti,” ütles polikliiniku registratuuris toimetanud Hiiumaa haigla juhatuse liige Riina Tamm. “Meil on planeeritud sada doosi, aga ühest ampullist annab välja mitte kümme vaid ideaalis 11 doosi. Meil on veel nimekiri, keda lisaks kutsuda.”

Tamme sõnul oli kella üheks pärastlõunal seis selline, et tulemata oli jäänud vaid kaks inimest. ”Aga täna on teed nii hullud,” tõdes Tamm. Äkki nad ikka tulevad, me ootame, praegu me veel nende aegu ära ei anna.”

“Meil on läinud väga hästi. Inimesed on positiivsed, rõõmsameelsed, tänavad meid, ütlevad, et küll on hästi, et nemad vakstiini said. Kõik ootavad ju vaktsiini! Nii, et praegu ei saa kurta millegi üle,” lausus Tamm.

Tänase vaktsineerimise eeltööd algasid juba nädala sees. Neljapäeval ei õnnetunud paljudel vaktsiinisüsti saamiseks aega broneerida. “ÜDR (üleriigiline digiregistratuur) plokkis ennast ära, polikliinikus oli meil sellega seoses väga-väga suur tööpäev. Aga läks hästi, loodan, et läheb jätkuvalt kõik hästi,” nentis Tamm.

Kell üks pärastlõunal oli registratuuriakna taga järgmine patsient. “Annan teile infoilehe, siin peal on vaktsiini kohta kõik kirjas, kollasele märkmepaberile panin kirja, millal järgmisel korral tulema peate,” selgitas registripidala.

Järgmine süstimispäev tänastele vaktsiinisaajatele on 12 nädala pärast, 6. juunil.

Fotod: Urmas Lauri

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
12 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Hea Okkupant
3 aastat tagasi

idiootsus kraad kasvab. Marli lapiga kaltsud vastu viirus. Nüüd, surmaohtlik keemia nimeni – Vaktsiin!!
Ukumatu, kui loll ja harimatu on kari – oppiksid vajutada klaviatuuri nuppud. Ma ei saa aru mis üldse toimub? Ja mis saab 5 aasta pärast koolide sulgemist ? Jääb üks tv, hirm ja vihastamine? Kellele see on vaja?
Midagi siis väga tuttav..

nõid
3 aastat tagasi

Eestis kaob vanusepiir AstraZeneka vaktsiinil, aga mujal Euroopas peatatakse sellega vaktsineerimine, viimati Iirimaal, Saksamaal, Prantsusmaal ja Itaalias…..

Rahvastikuteadlane
3 aastat tagasi

….. no vähemalt 100 hiidlast jäävad siis alles….

KaKa
3 aastat tagasi

Milleks , oskad vastata äkki

Covid
3 aastat tagasi

Kas Hiiumaal elab nii palju inimesi? Ebareaalne ju

rahvast rohkem kui inimesi
3 aastat tagasi
Reply to  Covid

Pärimuse kohaselt peab väljastpoolt Hiiumaale tulnu elama seal kas kaheksa või kümme aastat, enne kui ta võib ennast hiidlaseks lugeda ja vastavalt oma asukohale mõnda seltsi kuuluda. Üheks uuemaks seltsiks on “suvehiidlased” või “võsahiidlased”, kelleks nimetatakse saarel suvitajaid.
Selle pärimuselooga saab segane asi selgeks…et neid nõnna paljukest on.

Paljunevad
3 aastat tagasi
Reply to  Covid

Omavahel ju , nagu naaber saarelgi …….

Ruslan
3 aastat tagasi

Miks nemad hiinlasi süstivat? Kohalikud ka vaja ju.

Hellat
3 aastat tagasi
Reply to  Ruslan

???

KaKa
3 aastat tagasi
Reply to  Hellat

………….

tähenärija
3 aastat tagasi
Reply to  Ruslan

Ruslan, sa oled väga terane ja see on väga hea küsimus. Lugesin päevalehest, et nädalavahetusel olla sündinud uus turismiliik nimetusega “tervishoiu turist”.

KaKa
3 aastat tagasi
Reply to  tähenärija

No lisaks tõhenärijast totule , oled ka sina üsna terane