Juhtkiri: Trumpi kaotuse tuules

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.

Joonistanud Ott Vallik.

Ameerika Ühendriigid, aga ka suur osa muust maailmast loeb praegu pingsalt hääli ja rehkendab valijameeste arvu, et püüda mõistatada, kelle kasuks kaldub presidendivalimistel kaalukauss.

Ühelt poolt Joseph Biden, teisalt president Donald Trump. Üks demokraat, teine vabariiklane. Ühel pool võimule pürgiv tagasihoidlik kogeleja, teisel pool võimul olev nartsissistlik mängur. See on dramaatiline vaatemäng, mille lõpplahendus viibib veel päevi.

USA presidendivalimised on Eestile tähtsad mitmes mõõtmes. Esmalt näeb Eesti valitsus USAd ühe peamise julgeolekugarandina. Eesti on NATO liige, viimase mõjukaim panustaja on omakorda Ameerika Ühendriigid. USA on olnud liberaalse demokraatia eestkõneleja kogu maailmas. Seegi väärtus on olnud kogu taasiseseisvusaja Eestile tähtis.

Trump on lõhkunud liitlassuhteid Euroopa riikidega, on kahelnud NATOs, aga ka vilistanud arusaamale, et inimtegevus võib põhjustada traagiliste tagajärgedega kliimamuutusi. Ühesõnaga, Trump on lõhkunud Ameerika huve esiplaanile seades maailmakorraldust, mida Eesti valitsused on seni pidanud väikeriigi iseiseisvuse püsima jäämiseks ainuvõimalikuks.

Kui Trump kaotab, siis võib juhtuda, et uus üliriigi president ei käitu Euroopa liitlastega nagu elevant portselanipoes. See on Eesti lootus ja ootus. Samas pole võimatu, et USA endassetõmbumine jätkub ka Bideni ajal.
Üks mõõde on Trumpil veel. Ta on olnud Eesti populistide ja paremäärmuslaste suur eeskuju, kehastades poliitikut, kes räägib, mida sülg suhu toob. Trumpi eeskujuga on kodumaised trumpiaanid õigustanud homofoobiat, võõraviha ning misogüüniat. Trump on olnud onu Heinode lootus ja eneseõigustus. Trumpi kaotus sunniks vaikima või vähemalt sõnu valima suure suuga tegelasi, kelle meelest võib solvata ja karistamatult laiata. Seega on Eestile tähtis, et võidaks viisakas ja vaoshoitud presidendikandidaat.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
16 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tartust
3 aastat tagasi

et presidendiks saaks taas inimene , kes välismeedias sõimab 100000 eestimaalase valikut: I hate them!
Missugune silmakirjalikkus!

tomcat
3 aastat tagasi

Saime teada, et ühe riigijuhi põhiline agenda peaks olema homoteema, võrdõiguslikkus iga hinnaga ja kliima. Ja öelda ei tohi seda, mida arvad, vaid olema poliitkorrektne ja viisakas, sest need 2 on tähtsamad kui tõde. Pole ime, et USA digi-gigandid sellist agendat pooldavad – kui valitsus ja rahvas jauravad pseudoteemadel, ei panda tähelegi nende mõjuvõimu igapäevast suurenemist ja maksude mittemaksmist.

N60
3 aastat tagasi

Väga nõus sellega – tahaks juba näha intelligentset nägu ja kuulda mõistusega juttu. See matslik lahmimine on väga-väga-väga ära tüüdanud, kui viisakalt väljenduda.

tomcat
3 aastat tagasi
Reply to  N60

Õrnahingelistel on mõttekas poliitikat mitte jälgida.

trumpi
3 aastat tagasi

teesid on ;kaitse oma kodu igasugu värdjate , aferistide, läbisõitjate, kollaborantide, võõra ideoloogia apostlite ja rahva traditsiooniniliste väärtuste zombistajate ja genoomi väljasuretajate eest

Kummaline maailm
3 aastat tagasi
Reply to  trumpi

Loetelu jätkates – kisu tüli üles oma lähimate liitlastega nagu Merkel, Macron, Johnson ning Kanada peaminister Trudeau… Flirdi maailma esiautokraatidega nagu Putin ja Kim Jong Un…

jamps
3 aastat tagasi

mis asi .. macron ja merkel liitlased. pussuhaisud, kellede eelkäijad on kasutanud usa -d ära. väga õige, et trump hakkas suruma. isegi kim ei pauguta nii palju, aga kuna usa sees võtavad protsessid aega ei saand kimiga asju lõplikult klaariks teha. ja kes on sõjalisi kulutusi suurendanud? trump! kes on enda sõjaväed kokku tõmmanud … Trump. Kes kliimaleppest välja läks? Trump. see kliimalepe kukub nagunii kokku .. ja eesti pugemist näitas juba tänane hommik … eesmaa oli nõus juba hommikul Bidenit lutsima olgugi et Biden pole president veel. Aga Macronid ja merkelid ei julge piiksatadagi, et kedagi usa -s õnnitleda… Loe rohkem »

Küss
3 aastat tagasi
Reply to  trumpi

trumpi, kuidas Ameerika omal ajal valgete inimestega asustati?

Ehh
3 aastat tagasi
Reply to  Küss

Kuule küss, kuidas kunagi inimesed soome asutasid?

Ehh
3 aastat tagasi
Reply to  Ehh

asustasid

Enriko
3 aastat tagasi
Reply to  Küss

Meenub nagu oleksin eile siia Küssile järelkommentaari tippinud. Kuhu see kadus? Sõnumiks oli, et valged kolonistid on Ameerika põliselanikele vähemalt reservaadid jätnud. Aga kas Euroopat vallutavad võõrrassid ja -rahvad valgetele Eesti pärismaalastele ka killukese kodumaad reservaadiks jätavad, näiteks Matsalu kanti? Vaevalt. Või on Lääne Elul midagi eestlaste kui kindlate tunnustega rahvakillu vastu? Unistate europiideta Euroopast ja eestlastevabast Eestist?

Ain olen
3 aastat tagasi

see on küll koomiline, et nähakse, kuidas hr Trump ei hoia liitlassuhteid, samas aga ei sõnagi sellest, et sellised liitlased NATOS nagu Saksamaa näiteks ei panusta ise sellese organisatsiooni piisavalt, isegi miinimum liikmemaksu ei suudeta panustada, aga Trump on süüdi selles!? WTF liberastid, pimedad olete või!?

Ain olen
3 aastat tagasi
Reply to  Ain olen

parandus: mitte liikmemaks, vaid protsent skp´st kaitsekuludeks.

igal juhul
3 aastat tagasi
Reply to  Ain olen

toetan Trumpi, nagu väliseestlased USA-s peale Ilvese. Trump räägib ja teeb nagu asi on, märatsejad, narkarid, liberastid pole tema teema- teda huvitab USA majandus ja maailmarahu, sellepärast nõuab, et rikkad sakslased ka oma rahakoti rauad avaksid, mitte ainult türklasi ei ekspluateeriks. Kaitsekulude nõue on väga mõistlik ja Eesti on seda täitnud. Loodan, et Trump võidab, sest peale teist maailmasõda ehitas USA Euroopa ülesse,ärgem seda unustage.

oijah
3 aastat tagasi
Reply to  igal juhul

kõik õige, aga mul on kahju nendest pimedatest põmmpeadest, kes teie kommentaari alla miinuseid laovad. Sellist tumbade massi ongi vaja liberaal globalistidel.