Juhtkiri: leht tulgu hommikul

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.
Joonistanud Ott Vallik.

Haapsallased on juba kaks kuud hädas ajalehtedega, mis ei jõua enam hommikuti postkasti. Häda paneb hindama seda, mida muidu tähelegi ei pane. Heldimusega meenutatakse aegu, mil lehte sai lugema hakata juba hommikul kell seitse, kaheksa või üheksa. Sest isegi ajal, kui paberlehe tellijaid jääb üha vähemaks, jätkub ikka veel neid, kes ei kujuta hommikukohvi ette ilma värske ajaleheta. Nüüd tuleb ümber harjuda, sest kella kolme-neljani kohvita vastu ei pea.

Ühest küljest võib see tunduda anakronismina. Kiired uudised on nagunii kolinud internetti ja miski ei takista kohvi kõrvale telefoni või arvutit rullida. Teisest küljest – kuni paberlehed veel ilmuvad, post käib ja inimesed on ajalehe tellinud, peaks see tulema hommikul.

Eesti Posti meelest see nii ei ole. Universaalne postiteenus – kirjade ja ajalehtede kojukanne, viimased alles jäänud postipunktid ja kontorid – on Eesti Postil nagu kivi kaelas, riigiettevõte üritab selles asjas kokku hoida nii palju kui võimalik ja lähtub postiseadusest. Selle järgi tuleb Eesti Postil ajalehti koju kanda üks kord päevas viis päeva nädalas. Kas selle ühe korraga tuleb kohale tuua eilsed või tänased lehed, seadus ette ei kirjuta, nagu ta ei kirjuta ette ka seda, mis kell kirjakandja käib. Eesti Post andis Lääne Elule teada, et maal – kus kojukannet toetab riik – jõuab ajaleht tellijani hiljemalt kella neljaks pärast lõunat. Linnas, kus kojukannet ei toetata, jõuab post kohale hiljemalt kella viieks. Haapsalu paraku on linn.

Eesti Posti jaoks on kõik korras. Seadus on täidetud. Ja lõpuks ometi on ükski asi – posti kohalejõudmine – maal parem kui linnas. Teisest küljest ei ole miski korras. Kui inimene on tellinud ajalehe, siis on tal õigustatud ootus seda lugeda enne, kui see vanaks läheb, ja siis, kui ta on harjunud – hommikuti.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Nimi (vabatahtlik)
3 aastat tagasi

Nõuka ajal räägiti, et maaelu peab linnale järele jõudma, mõnes mõtte jõudis ka, paremate majandite keskustes olid tõesti elutingimused toonase linnaga võrreldavad. Nüüd oleme täiesti uuele tasemele jõudmas – linn hakkab maale järele jõudma, maal alati loetud eilset lehte. Lohutuseks võib öelda, et veidi laagerdumist pole heale kaubale kunagi paha.

Vahur Reede, saarlane
3 aastat tagasi

Probleem on olemas aga valetada ei maksa isegi anonüümse juhtkirja tasandil. ” Universaalse postiteenuse moodustavad järgmised riigisisesed ja rahvusvahelised postiteenused: 1) kirisaadetise edastamine liht-, täht- ja väärtsaadetisena kaaluga kuni 2 kilogrammi; 2) postipaki edastamine täht- ja väärtsaadetisena kaaluga kuni 20 kilogrammi …” ja… Ja ongi kõik. Perioodika kojukandel pole universaalse postiteenusega mitte mingit pistmist. Kui LE leiab, et lugeja peab just tema lehte hommikul vara lugema (või üldse lugema), siis saab ta need lehed ka ise lugejate postkasti toimetada. Näitena “kopipaste” : ” Express Post pakub ajakirjandusväljaannete varahommikuse kojukande teenust juba alates 1998. aastast. Alustasime teenuse osutamist algselt Tallinnas ja… Loe rohkem »

Khm..
3 aastat tagasi

No minu arvates on inimestel siis väga vedanud, et kohe hommikul s..a kaela ei saa, oleks ju kogu päev rikutud!

seakisa
3 aastat tagasi

kes soovib , võib lehte lugeda juba eelmine õhtu, tegemist pseudoprobleemiga lugejale, eriti kui kisab sopaleht