Postifirma vilistab lugejate peale

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Haapsallane Eili Amandus näitas esmaspäeva ennelõunal fotograafile tühja postkasti, kus peaks olema tellitud ajaleht. Arvo Tarmula

Haapsallane Eili Amandus näitas esmaspäeva ennelõunal fotograafile tühja postkasti, kus peaks olema tellitud ajaleht. Arvo Tarmula

Ajalehed ei jõua hommikuti postkastidesse, sest Eesti Post nihutas kirjakandjate tööaja tund aega hilisemaks.

Lääne Elu toimetus võtab juba kaks kuud iga päev vastu telefonikõnesid, kus tellijad kurdavad, et ajaleht tuleb pärast lõunat või alles järgmisel päeval. Pahased lugejad arvavad, et süüdi on toimetus, kes lehte õigeks ajaks valmis ei saa.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
31 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Vahur Reede, saarlane
3 aastat tagasi

Lugejad on õigesti aru saanud – see on toimetuse tegemata töö.
Perioodika kojukanne ei ole Eesti Posti monopol – see ei kuulu universaalse postiteenuse alla. Ajaleht ise otsustab, kuidas leht lugejateni jõuab. Kui ei meeldi Eesti Posti pakutav, siis näiteks EkspressPost just perioodika hommikuse kojukandega tegeleb.

Pettka
3 aastat tagasi

Eesti Post tahab ajakirjandust ja ajakirjanikke vaikselt välja suretada. Ja ükski seadus ei saa neil seda keelata. Nagu meil kõikide asjadega!!!

Eem
3 aastat tagasi
Reply to  Pettka

see on küll nüüd pehmelt öeldes hüsteeriline liialdus. Ja miks peaks Eesti Post seda üleüldse tahtma!?

Oom
3 aastat tagasi
Reply to  Eem

Kes peaks üleüldse tahtma tegeleda vähemkasumliku teenusega?!

Postimees
3 aastat tagasi

Tegelikult mul on revolutsiooniline idee posti kojukandes… 🤪
Koguks kogu klientide tellitud kirjanduse kokku aasta jooksul ja 31.dets.mauhh kogu see makulatuur laiali jaotada… 🤪

Arvos
3 aastat tagasi

Saan lehe järgmisel päeval ja olen siiani elus.

Pettka
3 aastat tagasi
Reply to  Arvos

Aga mis elu see on???

uskmatu toomas
3 aastat tagasi

Võõras mure.Tellida olematu sisuga ajaleht Lääne Elu ja neid eelmise nädala uudiseid siis lugeda päev pärast lehe ilmumist.Oleksid siis uudised,ainult nn.opositsioonääride ohkamised kui valesti kõik on.
Kuhu on jäänud Lääne Elu stamkunde Lucas oma ohkimisega ega järsku suur viha pole viinud letaalse lõpuni ?

Toomasele
3 aastat tagasi
Reply to  uskmatu toomas

Küsimus ei ole ainult LE-s. Lisaks ei jõua enam hommikuti postkasti ka teised nn “olematu sisuga” ajalehed. Minu postkasti nt Päevaleht, Postimees, Eesti Ekspress ja Maaleht.

sellest
3 aastat tagasi
Reply to  Toomasele

ju kasu , vähemalt jämesoole vähki nende kasutamisest ei teki

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  Toomasele

Häbi teile, et Päevalehe ja Eesti Ekspressi eest raha maksate ja endale postkasti tellite!!! Ptüi

Kaija
3 aastat tagasi

Imelik põhjendus Eesti Posti poolt, et postiseaduses pole kirjas, et peab sama päeva lehed viima. Kuna seadusjärgne kohustus on kord päevas posti viia, siis on iseenesest mõistetav, et sama päeva lehed. Kas tõesti peab nii elementaarsed asjad seadusesse kirjutama?

Kaja
3 aastat tagasi
Reply to  Kaija

Kõik peab seadustesse kirjutama. Ameerikas on seadustes, et autoroolis olles ei tohi hamburgerit süüa ja õllepurk ei tohi juhi käe ulatuses olla.

Enriko
3 aastat tagasi

Kui kõik siin Eestis poleks hirmsuur riigi- ja ärisaladus, võiks ju välja arvutada ning avalikustada, kui palju Väike-Haapsalus üldse LE tellijaid on, mitut postiljoni hommikuks lehe postkastidesse toimetamiseks vajatakse, ning kui palju palgaraha nad pimedas koerailmaga ringirahmeldamise eest peaks teenima. Tulemustest selgub hommikuse LE omahind. Kui see tuleb nt. 2€ kanti, kas siis jääkski üldse tellijaid? Seni on paberlehe huvilisel mugavam osta leht lähimast kauplusest. Kui oled kodune, mine või kl.8 järele.

Misasja
3 aastat tagasi
Reply to  Enriko

aa milleks minna kuskile poodi hommikul paberlehe järele, kui saab internetist samu ja veel rohkem teemasid lugeda? Ma ei saa aru, mis soovitus see on, mine hommikul poodi paberlehte tooma 😀

Pamp
3 aastat tagasi
Reply to  Misasja

Internetist ei saa midagi eesti keeles tasuta lugeda. LE-s ka suur osa tasuline, muudes suuremates lehtedes kõik eestikeelne tasuline.
Vene keeles loe samu uudiseid tasuta palju tahad.

oijah
3 aastat tagasi
Reply to  Pamp

paberileht on ka ju tasuline, sama raha eest saad internetist lihtsalt värskemat ja rohkem lol

Enriko
3 aastat tagasi
Reply to  Misasja

See oli mul muidugi omakasupüüdlik soovitus. Alternatiiv oleks LE netiversioon. Aga mida selle eest saab? Võimaluse helendava arvutiekraani ees istuda või piiluda lehte läbi mobiiltelefoni ‘lukuaugu’. Paberleht aitab meenutada, et on (oli kunagi) ka päris maailm väljaspool elektrividinaid. Füüsilist lehte saab naabritele või sugulastele edasi anda. Eramajas seitsmel moel järelkasutada. Kõige huvitavamad Lääne Elud tulid me maakodust välja seina soojustusest – 1930-te kõmu. Elektrooniline ajaleht on aga samahästi kui avaldamise hetkel olematusse haihtunud. Oleks ta vähemalt odavgi aga teiste päevalehtede järgi tundub, et elektroonilise üksiknumbri hind ületab paberlehe oma. Lisaks vajad ilmtingimata netiühendust ja pidevalt update’imist nõudvat nutiseadet. Hea, et… Loe rohkem »

Misasja
3 aastat tagasi
Reply to  Enriko

paberit tehakse puust, ehk siis teile ei meeldi kui mets kasvab. Pole nõudlust, pole pakkumist mõelge selle peale ja igaüks on isegi väikese panusega oluline

Enriko
3 aastat tagasi
Reply to  Enriko

Tundub, et mu esimene kommentaar jäi paljudele arusaamatuks. Peab vist täpsustama, et kella 04-07 vahel üksnes LE laialikandmiseks ei piisa ühest või kahest postiljonist, sest linna territoorium on suur. Ka ei ela LE tellijad reeglina lähestikku ja ca kolmetunnine kandeaeg sisaldab lisaks sõitmisele-kõndimisele aega täpse aadressi märkimiseks igale lehele. Nii vara tööle tulnud kirjakandja samal päeval teiste saadetistega (muud päevalehed, kirjad, pisipakid, reklaamid) uuele ringile enam ei lähe, sest inimvõimetel on piir (vaid ilmastikul pole). Sellepärast peavadki varahommikuse LE soovijad suutma kinni maksta eraldi brigaadi palga ja ülalpidamiskulud. Eesti kõrgete tööjõumaksude tõttu ei tasu aga mitte-täisajaga töötajad end firmale ära.… Loe rohkem »

oijah
3 aastat tagasi
Reply to  Enriko

ärge nüüd LE d nii maailma tähtsaks väljaandeks pidage! Kuigi see on kohalikus teemas loetav. Eesti Post kui teenust osutav ettevõte , mis ka riigi poolt doteeritav , sellele on täitsa kama mis leht kuhu läheb. Üleüldine logistika ja lõpu laialiveos on palju kitsaskohti, asi ei ole ainult mingis mõne sajase tiraažiga ajalehes, magage kaineks!

Enriko
3 aastat tagasi
Reply to  oijah

LE varahommikune laialivedamine läheb kohalikele eriti korda, sellest ju artikkelgi. Teiste päevalehtede lisandumine varahommikusse kandesse tähendaks tööaja märgatavat pikenemist. Sorteerimine, aadresside märkimine, kandepakkide komplekteerimine ja pikenenud postiringi läbimine ei mahuks enam loetud tundidesse. Ei tekiks ka stabiilset postiringi vaid iga hommik on isesugune eri nurgataguse väisamisega (kuhu Ekspress, kuhu EPL). Veelgi varasemaks töö-öö algust teha ei saa, sest ühtki lehte ei trükita enam Haapsalus, need tuuakse kaugelt. Seepärast võtsingi jutuks vaid LE kande. Et paljud ei saa lehte kodupostkasti pärastlõunakski, on omaette teema. Eks see tule vist Eesti Posti ülimast säästurežiimist. Kes lehe tellimisest üldse loobuda plaanivad, võiks vast kuidagi… Loe rohkem »

lugeja
3 aastat tagasi

See on jama küll selle posti kojukandega. Varemalt jõudsid ajalehed postkasti kella 7-8 paiku, aga nüüd on tegu, et kas samal päeval üldse kohale jõuavad. Samas peaks postifirmal ikka paremini minema, kui neid reklaame iga nädal laiali veetakse. Sealt see kopsakas lisatulu garanteeritud. Jääb üle arvata, et reklaamid on tähtsamad, kui perioodika.

Manna Liisa
3 aastat tagasi

Olid ajad, kus lehed postkastis juba 7 hommikul, siis venis 10-nele, siis peale 12, siis 16-ks ja eile ei tulnud üldse.Oletasin, et lehetellijate hulk langenud ja postimees käib kaks piirkonda, oletasin, sest meie trepikojas mitte keegi peale meie üldse lehti ei telligi, ehk kui Öhtuleht odavkampaania teeb, siis veel. Ja – kes arvutist uudised ära loeb – on hästi, kuid mida sa vanade uudistega enam peale hakkad … Samas – post saabub postkontorisse 4 hommikul. Edaspidiseks on arvata, et inimesed loobuvad lehtede tellimisest ja jäävad raadio ning telekauudiste peale. Niikuinii saad oma lehe ju peale tööd, õhtul kätte kui koju… Loe rohkem »

kodanik
3 aastat tagasi

aga mis leht see esmaspäeval peaks kastis olema?

juss
3 aastat tagasi
Reply to  kodanik

Laupäevane Lääne Elu, näiteks!

kodanik
3 aastat tagasi
Reply to  kodanik

Kas nüüd esmaspäeval, aga minul pole täna, teisipäeval veel postkasti jõudnud reedene leht. Ootan veel, ehk kuu lõpuks jõuab… Äärmine ükskõiksus küll.

ehh
3 aastat tagasi
Reply to  kodanik

loe internetist siis. Kes see paberilehte enam nüüdsel ajal loeb!?

Pamp
3 aastat tagasi
Reply to  ehh

Internetist saad tasuta pealkirja lugeda ja siis lähed ise tahtmata vene keele peale üle.