11

Juhtkiri: valijal on õigus teada

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.
Joonistanud Ott Vallik.

Lääne Elu kirjutab Lääne-Nigula vallavolikogu liikme Hardi Rehkalti murest, kas endise europarlamendi liikme Indrek Tarandi sõnakasutus Facebookis on Nõva kooli õpetajale kohane. Rehkalt tõstatas küsimuse vallavolikogu istungil. Arutelu ei järgnenud, volikogu ülejäänud liikmed ei arvanud asjast suurt midagi. Küll tekkis küsimus, kas Rehkalti sõnavõtt protokollida või mitte.

Mitte kõigest, mida ajakirjanikud näevad või kuulevad, ei sünni uudist. Selle üle, kas midagi avaldada või mitte, peetakse toimetustes aru, sageli ka vaieldakse, kaalutakse poolt- ja vastuargumente. Ka Rehkalti sõnavõtu puhul tekkis küsimus, kas sellest kirjutada või jätta tähelepanuta. Sama küsimus tekkis 2019. aasta detsembris, kui Lääne-Nigula vallavolikogu liige Jüri Ott rääkis istungil seitsmest miljonist pagulasest, kes tulevad Eestisse. Ka toona jätsid volikogu liikmed Oti sõnavõtu tähelepanuta, suure tõenäosusega seepärast, et jutt tundus rumal või ilmvõimatu.

Miks otsustas Lääne Elu mõlemad seigad avalikustada? Või miks me kõhklesime? Populistid valitsuses on muutnud poliitilist kultuuri, mille lahutamatuks osaks on saanud provokatsioon. Kas ajakirjandus peab iga lendu lastud lauset tiražeerima? Kindlasti mitte, sest see hägustab pilti. Kõik arutavad tuliselt seda, mida öeldi, aga mitte seda, mida tehakse. Või siis ei tehta. Provokatsioon hajutab tähelepanu.

Nii ongi alati mõistlik vahet teha: kas tegemist on provokatsiooniga või millegagi, millest avalikkus peaks teadma. Rehkalt ja Ott on mõlemad vallavolikogu liikmed. Nad teostavad võimu, mille valijad on neile andnud. Seetõttu on tähtis, et valijad ka teaksid, mida nende esindajad räägivad. Mitte kõrtsilaua taga, mitte enne valimisi poe ees kampaaniat tehes, vaid volikogu istungil. Valijal on õigus teada, kelle nad on valinud. Et siis otsustada, kellele ja kas anda järgmistel valimistel hääl.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
Coop
Coop

ah-et ‘hägustab pilti’….. valija peab tõesti teadma, kes nende lapsi koolis õpetab, kas ikka ontlik ja viisakas inimene või mõni lakkekrants ja muidu mölakas. Kui lapsevanemad saavad teada, et nende laste õpetaja on krooniline intrigant ja lisaks ka varas, siis võib pilt selgeks saada, mida ongi vaja. — või teile meeldib sogane vesi, sm Karnau?

Tädi
Tädi

Kas keegi kommenteerijatest teab üldse, millest jutt ja millises kontekstis Tarand kasutas kõnealust sõna? Pole mõtet hõisata, kui tausta ei tea. Kas Tarand on koolis ropendanud?

juss
juss

Võtab kõvema klõmaka ja küll ta jõuab ka koolis ropendada!

Miks
Miks

siis tõesti valija ei või teada meestest, kes veel südant valutavad. Kas nüüd on siis see aeg kui õpetaja võib, mis tahab suust välja ajada. Ja siis oleme õnnetud laste kõnepruuki kuulates. Minu arust põhjendatud mure ja ime, et keegi teine selle kohta arvamust ei avaldanud.

Aadu
Aadu

Aga kas see küsimus on kuidagi vale? Täiesti põhjendatud minu meelest. Tarand ei tohiks mingil juhul noori inimesi õpetada, ta on teada tuntud ropendaja, kuklalaskja jne. Imelik on hoopis see, et volikogu kõigele sellele läbi sõrmede vaatab ja ignoreerib. Tegelikult on ainult aja küsimus millal see mees mõne järjekordse jama korraldab, alkoholiga probleem pidi tal ka olema.

Lääne Elu
Lääne Elu

on oma peatoimetaja, vihaõhutajast Karnau nägu? Kas tõesti LE toimetus tolereerib sellist vihakõnet, mida Karnau ERR saates oma ropust suust välja laseb?
Juhtkiri jätab küll sellise Tarandit kiitva mulje.

60 plus
60 plus

Tõsi mis tõsi,see pühapäevane räuskamine on igasuguse piiri ületanud,juhtkond võiks kaaluda Lobjakase varianti.

wpDiscuz