Juhtkiri: kasulik ja terve konkurents

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.
Joonistanud Ott Vallik.

Eesti meediaettevõtete liit esitas Euroopa Komisjonile kaebuse, sest näeb meediamaastikul ebatervet konkurentsi – seda tekitavat riigieelarvest rahastatav rahvusringhääling, eeskätt ERRi veebiuudised. Et ülejäänud meediaväljaanded ja -kanalid riigilt raha ei saa, tekitab see ebavõrdsust. Tundub tõsi, kas pole? On ju ebavõrdne, kui üks peab talle sissetulekut toova reklaami nimel rabelema ja ka lugejaile uudiseid müüma, teine saab raha niisama ja jagab uudiseid tasuta?

Aga kas on ikka tõsi? Kas pilt, mis paistab kaugelt, on samasugune ka lähedalt? Meediaettevõtete liitu kuuluvad üle-eestilised päevalehed, nädalalehed, ajakirjad, portaalid, tele- ja raadiokanalid, aga ka maakonnalehed. Kas ERRi Läänemaa korrespondent Juhan Hepner tekitab ebatervet konkurentsi? ERR on Lääne Elu konkurent, aga see pole kuidagi ebaterve, vaid tuleb Läänemaale kasuks.

Lääne Elu ilma rahata lugeda ei saa, ERRi uudised, ka uudised ERRi portaalis on aga kõigile ilma rahata kättesaadavad. Kujutlegem nüüd olukorda, kus „Aktuaalses kaameras” on tasuta lõik Haapsalu uuest põhikoolist. Samal ajal kirjutab põhikoolist ka Lääne Elu – paberlehes ja veebis. Kuidas käituvad haapsallased? Kas nad vaatavad „Aktuaalset kaamerat” ja jätavad maakonnalehes ilmuva tähelepanuta? Ilmselt mitte. Keegi pole küll uurinud, kuidas mõjutab maakonnalehe loetavust see, et mõni uudis saab samal ajal üle-eestilise kajastuse, kuid terve mõistus ütleb, et pigem toob see maakonnalehele lugejaid juurde. Tahaks ju teada täpsemalt, pikemalt või – miks mitte – teise nurga alt.

Jutt (ebatervest) konkurentsist ei pea vett ka teise kandi pealt. Meediaettevõtete liit muretseb digitellimuste müügi pärast, kui tasuta uudised on olemas. Samal ajal kasvas augustis digitellimuste hulk märkimisväärselt – liidu väljaanded said kuuga juurde 7000 tasulist digitellimust.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Mnjah
3 aastat tagasi

Äkki on hoopis meediatarbija hakanud mõistma mis on kvaliteet? Ausat ja sõltumatut ajakirjandust on Eestis hetkel raske leida ning kohalikke inimesi oli, on ja jääb huvitama kodukoha “kommunaaluudised”.