Juhtkiri: eriolukord ei lõpe niipea

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.

Eriolukord on tänaseks kestnud 64 päeva. Selle aja kõige tähtsam piirang on olnud avalike ürituste ja ka muude rahvakogunemiste keeld. Tuleval nädalal see loodetavasti lõpeb, kuid maailm ei ole enam endine.

Kehtima jääb nõue, et koos tohib liikuda vaid kaks inimest ja vahe järgmistega peab olema vähemalt kaks meetrit ehk 2 + 2 reegel. Aga samuti avalike ürituste keeld, mis leeveneb alles juulis. Jaanitule tohib tänavu teha vaid oma koju, sinna tohib kutsuda sõpru, aga kas keegi julgeb ka külla minna?

Koroonaviiruse võib saada teadmata kust. Lihula hooldekodu juhataja nakatumine näitab, et viiruse saamise kohta kindlaks teha pole võimalik. Õnneks on üks suur hirm praeguseks ajaks seljatatud – koroonaviirusega ei ole võimalik nakatuda poes saia või piima ostes. Erinevatel pindadel viirus ilma inimeseta ei püsi. Kui koroonahaige on midagi katsunud, siis ei pea kartma, et sama eset puudutades saame viiruse.

Suvel tohib korraldada kontserte ja kinoseansse, aga mis kontserdielamus see on, kui lähim naaber on paari meetri kaugusel. Haapsalu kinos õnneks enamasti seda muret pole olnud, et rahvast saali liiga palju koguneks, küünarnukitunnet pole seal peaaegu mitte kunagi. Aga kuidas majandada kino, kui rahvas seal käia ei tohi? Või mis tunne on näitlejal, kui teda tohib vaadata pooltühi saal?

Kõige krooniks kummitab hirm, et kahemeetrisest vahemaast hoolimata võib keegi publikust olla nakatunud. Teadmatus ja ebakindlus võib võtta kontserdil või kinos käimise rõõmu. Kuigi kontserte tohib juulist korraldada, ei pruugi need majanduslikult ära tasuda.

Koroonaviiruse eriolukord ei lõpe valitsuse otsusega. Selle võiks lõpetada vaid tõhusa vaktsiini kasutuselevõtt, aga sellega võib minna veel terve aasta. Niikaua tuleb hakkama saada eriolukorra tingimustes.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
20 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Fuckcorona
3 aastat tagasi

Alol täielik ōigus! Lōpetage see krdi tōmblemine ja jätke normaalsed inimesed rahule. Kui kardate, siis istuge vōi aasta otsa kodus, vōtke desovanne mask peas ja sööge kartulikoori- sest raha teil muuks varsti nagunii pole. Normaalsed inimesed las elavad ja vōibolla juhtub nii, et majandust päästes kukub teilegi mōni eur abiraha töölkäijate arvelt!

Lugeja
3 aastat tagasi

Kõik need piirangud ongi jaburus. Oleks pidanud olema üks range nõue – viiruse levitamine on kuritegu ja rangelt karistatav. Kõik need maskid ja 2+2 aga ainult konkreetsed soovitused. Politsei oleks soovituste mittejärgijaid siis küll jälginud, hoiatanud ja kirja pannud. Kui hiljem selguks, et keegi seejuures ka teisi nakatas, läheks ta koheselt kuni 5 aastaks vangi. Kui nakatatu sureks, siis saaks lisaks ka surma põhjustamise süüdistuse. See paneks igaühe tõsiselt mõtlema ja parima võimaliku meetodiga just teisi enda eest kaitsma.

no mida veel
3 aastat tagasi
Reply to  Lugeja

Ja kuidas tehtaks kindlaks, kes keda ja kui paljusid nakatas. Ega see pole kommikott, et kõnnin ringi ja pakun igaühele . nagu teada ei saaa iga inimene arugi, et on viiruses või siis juba läbi põdenud ja mis jutt ,kedagi veel oletuste põhjal vangi panna ja aina hullemaks läheb–surmapõhjustamise süüdistus–halloo on teil ikka juuste all kõik OK

Valdo
3 aastat tagasi

Olen algusest peale olnud Alo sugustega nõus. Mida päev edasi, seda keerulisemaks läheb peavoolu meedial hirmutada inimesi. Reisisin palju enne kriisi Eesti linnade vahel, kasutasin ühistrandsporti. Uskuge mind, et need kes ei hoolinud enne kriisi enda ja teiste tervisest ei tee seda ka edaspidi. Nautige päikest lugupeetud kaaslinnlased ja rõõmustage tänase päikese üle.

memm
3 aastat tagasi
Reply to  Valdo

On hea tõdeda, et suurem osa inimestest saab aru mida see viirus endast kujutab .Kahju ,et Valdo ja Alo ei mõista seda .Rumal mõtlemine et keegi hirmutab rahvast,mitu kuud on uudistes kirstude virnad ja skafandrites meedikud ,terve maailm on haaratud tundmatu ja nähtamatu pahalase poolt ja pole teada kas ja millal võiks loota paremuse poole minekut. Jah, rõõmustada tasub tõesti tänase päikese üle, sest homme ilmselt jälle sajune. Olge hoitud

Alo
3 aastat tagasi

Erinevalt sülekoer-meedia ja valitsuse arvamusest on sisuline eriolukord juba ammu lõppenud.

on vaja
3 aastat tagasi
Reply to  Alo

Pole midagi lõppenud, veel peale 18maidki on hulk ettevaatusabinõusid kohustuslikud ja neid tuleb täita ,ka teil

ma arvan
3 aastat tagasi

Kes vaatas eile ETV st Pealtnägijat ei esita lisaküsimusi ,ega nurise ühegi reegli üle mis on keelavat-käskivat laadi. Elu on igaühel ainult üks ja ainuke. Ka augustibluus võib toimuda, me peame aru saama, et tuleb kaitsta maskiga ja hoida kaasas desopudelikest(neid on saada nii 100ml kui ka muus suuruses)On võimalus ka sissepääsudesse panna kohustuslikud desoballoonid-kontrollija piiksutab pileti ja samas suunab käsi desinfitseerima. Peame õppima elama teadmisega, et on üks nähtamatu kaaslane ,sest ega tegu pole ebasoovitava tuttavaga, kes loodetavasti järgmisel päeval lennujaamas lennule suunduks. See kelle nimi on covid19 on meie riiki tulnud ,et jääda ja endast aeg-ajalt inimestele haigust… Loe rohkem »

Alo
3 aastat tagasi

Elame kuskil pseudomaailmas jälle, mis Lääne elu? Vaatame nüüd reaalselt ringi. Valdav enamus ei usu enam seda pseudopaanikat, mida te siin külvate. Kui üritused välja jätta, elab rahvas juba tavalist elu ja näe kahe nädalaga pole mingit puhangut tekkinud. Ainult valitsus teeb veel nägu, et 5 nakatunut ööpäevas ja 60 haiglas olijat on surmav pandeemia.

Ko & Roona
3 aastat tagasi
Reply to  Alo

Võrdle siis Rootsiga (10 milj elanikku), seal on piirangud leebemad.
Eile 634 uut nakatunut ja 147 surnut vs Eesti (1,3 milj elanikku) 5 nakatunut ja 0 surnut. Erinevus üle 100 kordne kuigi elanikke vaid 8 korda rohkem

tõesti või
3 aastat tagasi
Reply to  Ko & Roona

Hr. ALO, nii kibestunud inimesae jutt,seda kardab isegi koroona

Alo
3 aastat tagasi
Reply to  tõesti või

Mina? Kibestunud? Hoopis vastupidi, ma lihtsalt ei allu sellele hirmutamise paanika propagandale.

Aga äkki teeks nii – teie, kes kardate – istute maskiga toas ja ei sunni normaalseid inimesi, kes ei paanitse seda tegema ja kõik on õnnelikud?

on vaja
3 aastat tagasi
Reply to  Alo

Ei karda, kuid ettevaatlik peab olema, maskiga poodi ja bussiga sõites ka mask vajalik. väike desopudel alati kaasas ,saab kasutada kui ukskäepidemeid ja ostukärusangasid katsud jne.
Püüdke aru saada, keegi ei hirmuta,see mida meedias soovitatakse on vaja teha ja oma ning teiste tervist hoida

õpime mõtlema
3 aastat tagasi
Reply to  Alo

Kulla mees, puhangud tekivadki kui palju koos,s. t.just üritustel ja laatadel. Imestama paneb, kui kergelt mõni seda kõike võtab. Kas tõesti on nii keeruline aru saada, et mõnele inimesele on see Surmav.

Alo
3 aastat tagasi

Õpime ise mõtlema- mingi ülimadala ohtlikkusega viiruse tõttu, mis ohustab reaalselt ainult väga väikest hulka kaasnevate haigustega vanureid on kogu riik vangi pandud. Alguses olid meetmed täiesti mõistetavad, et ei tekiks ülekoormust meditsiinisüsteemile ja ei tekiks ülesuremust. Täna oleme sellest juba ammu väljunud. Inimesed suhtlevad omavahel nagu enne. Mitte mingit puhangut ei tulnud ja suvel ka ei tule. Võibolla juhtub nii, et see tuleb sügisel nagu respiratoorsete puhul ikka. Kaitseme parem neid, kes kuuluvad riskigruppidesse, investeerime majandusele selle ülepaisutatud ja pikaks venitatud eriolukorraga tekitatud kahjude pärast kulutatud miljonid parem med võimekuse suurendamiseks. Laseme, nagu ka Popov ütles, noored(alla 50a) ,… Loe rohkem »

Ko & Roona
3 aastat tagasi
Reply to  Alo

Tõsi, palju on segast selle viiruse juures – erinevad tüved käituvad erinevalt jne, kuid kindel on see, et riigid, kes kohe karme piiranguid ei kehtestanud, maksid hiljem selle eest kõrget hinda ning keegi ei soovi sama viga korrata.
Loomulikult, mõne meetmega keeratakse vinti üle, kuid alareageerimine oleks oluliselt hullem. Võrreldes Lõuna-Euroopaga elame siin veel suht lõdvalt.

Alo
3 aastat tagasi
Reply to  Ko & Roona

See, kuidas kuskil mujal on ei ole aluseks, et meil peab samamoodi olema. Hindama peab kohalikku olustikku ja nt kultuuri. Eestlane pole oma olemuselt nii ehk kaa väga teistele sülle ronija. Nagu ma enne ütlesin – algselt võis isegi olla põhjendatud suuremate meetmete kehtestamine ja med süsteemi kollapsi vältimine, aga tänaste andmete juures, mis meil selle viiruse kohta olemas on ei ole need enam vajalikud. Ja jään jätkuvalt oma seisukoha juurde – need, kes kardavad ja on haiged püsigu kodus ja need, kes on terved ja ei karda elagu vabalt.

juss
3 aastat tagasi
Reply to  Alo

Ülimadala ohtlikkusega viirus? Mine räägi seda hr Veskimäele!

Alo
3 aastat tagasi
Reply to  juss

Jah, sama on tuberkuloosiga, gripiga ja paljude, paljude muude haigustega, et võib teatud juhtudel olla oluliselt keerulisemate nähtudega, kui tavaline.

Mari
3 aastat tagasi
Reply to  Alo

Kas see alo on ohoh või mängib seda? Karta on, et ON ja sellised
on kõige ohtlikumad. Tehku enne
endale selgeks, mis haigus see
koroona on ja alles siis tulgu tuututama.