Põhikooli eksameid ei toimu, gümnasistid teevad kaks riigieksamit

Lääne Elu

info@le.ee

Haridus- ja teadusminister Mailis Reps. Foto Arvo Tarmula

Valitsus toetab haridus- ja teadusminister Mailis Repsi ettepanekut taastada 15. maist õppetöö vabamas vormis, jätta ära põhikooli lõpueksamid ja lasta gümnaasiumi lõpetajatel kaks riigieksamit.

Haridusminister rõhutas, et heakskiidetud plaani eeldus on COVID-19 viiruse taandumine. „Koolid peavad õppetöö ümberkorraldamisel arvestama, et lapsed viibiksid väikestes rühmades ja lähtuda tuleb kõigist sel hetkel kehtivatest piirangutest. Lubame lapsi kooli ainult siis, kui see on nende jaoks täiesti ohutu,“ sõnas Reps. „Lisaks laste turvalisusele peavad olema lahendatud ka transpordi ja koolitoidu küsimused.”

15. maist kuni suvevaheaja alguseni saavad koolid tegeleda vabamas vormis õpilaste arendamisega, olgu selleks suhtlus-, väärtus-, sotsiaalsete ja kodanikupädevuste arendamine, arenguvestluste läbiviimine, õppepäevad vms.

Samuti soovitab ministeerium koolidel seirata õpilaste edasijõudmist ja vajadusel pakkuda individuaalset või väikestes rühmades juhendamist. Õpilaste arengu hindamiseks saavad koolid kasutada enesekontrolli teste ja muid mittehindelisi võimalusi. Neid tegevusi korraldab kool oma parima äranägemise järgi. Kuid sel õppeaastal tuleb ära jätta kõik suuremad üritused, näiteks lõpuekskursioonid ja aktused.

Sel kevadel 9. klassi lõpueksameid ei toimu ja põhikool lõpetatakse aastahinnete alusel. Hinnangud võivad kooli otsusel olla numbrilised või arvestatud ja mittearvestatud. Põhikoolilõpetajatele väljastatakse lõputunnistused juuni keskpaigaks.

Gümnaasiumide sisseastumiskatsed võib korraldada pärast 15. maid viisil, et ühte ruumi ei kogune korraga üle kümne inimese, õpilased on hajutatud koolimaja eri ruumidesse.

12. klassi lõpetajad peavad tänavu tegema kaks riigieksamit: mai lõpus ning juuni alguses eesti keele või eesti keel kui teise keele ning matemaatika eksami. Pärast 15. maid toimuvad konsultatsioonid ja eksamiteks ettevalmistus. Riigieksamitulemused selguvad 30. juunil.

Kõrgkoolide vastuvõtud algavad 1. juulist pärast riigieksamite tulemuste
selgumist ja arvestades ka kõiki muid sellel hetkel kehtivaid piiranguid.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tädi
4 aastat tagasi

Aga garderoob, kus on ühel ruutmeetril rohkem kui üks laps? Ja söökla? Bussid, millega lapsed kooli sõidavad?

Erx
4 aastat tagasi

Selge. Siis ka pärast 15. maid võib lapsed koju jätta, kuna õppetööd koolis ei toimu. Aga hea on see, et lapsed, kes koduõppega hätta jäid saavad koolis õppida väikeses rühmas.