Anne-Mari Pender: kibe veinitegu

Anne-Mari Pender.

Anne-Mari Pender

Aroomis võib tunda võluvaid eksootilisi vürtse, musta pipart, lagritsat, šokolaadi ja tubakat, mida täiendavad magusate nootidega põldmari, ploom ja must sõstar. Suurepärane voolavus, naturaalne happesus ja tasakaalukas velvetine tanniin. Nii kirjeldaksin ühte klassikalist Barossa Shiraz’ veini.

Töötamine veinimõisas võib pealtvaatajale tunduda meelakkumine (või siis veinilakkumine) – päikesetõusud keset imelisi viinamarjapõlde, veini maitsmine ja romantilised lõunad, paljajalu viinamarjatünnis tantsimine. Tõsiasi on aga see, et töötamine veinimõisa keldris on küll imeline kogemus, kuid midagi lihtsat selle töö juures ei ole. Minu jaoks tähendas see varajasi hommikuid, hiliseid õhtuid, valutavaid liigeseid ja veinist punased näpuotsi. Aga ka uusi kogemusi ja sõpru ning täiesti uut arusaama veinidest.

Veinihooaeg, kui viinamarju korjatakse ja pressitakse, on Lõuna-Austraalias Barossas jaanuarist märtsini. Sel ajal on veinikeldris meeletult kiire – töö algab kella kuuest hommikul ja lõpeb kell seitse õhtul ning nii kuus päeva nädalas. Paar nädalat, kui oli viinamarjade küpsemise kõrghetk, pidin töötama suisa seitse päeva nädalas ja 14 tundi päevas, sest marjad tuli kiiresti töödelda. Aega ei jäänud isegi toidupoes käimiseks.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments