Juhtkiri: taastusravi tähtsam kui raudtee

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.

Haapsalu neuroloogiahaigla on ainus omataoline Eestis – haigla tase on nii kõrge, et siia tullakse ravile Euroopast ja mujaltki maailmast. Ei ole võimalik kahelda, et laiendamine on ainuõige. Viigi koolis käivad samuti lapsed üle Eesti, kuigi neid jääb tasapisi vähemaks. Põhjus on lihtne – ministeeriumi kärbete tõttu kooli õpilaskodu nädalavahetustel ei tööta. Liikumispuudega lastel ei ole võimalik iga nädal sõita.

Riisipere -Turba kuue kilomeetri pikkuse raudteelõigu ehituseks kulutas riik kaheksa miljonit; kaks miljonit on raudteeprojekti jaoks tuleva aasta riigieelarves. Kokku on kulutatud kümme miljonit projektile, mis toidab vaid poliitikute edevust. Taastusravihaigla ja Viigi kool poliitikute edevust ei toida.

Kurvastav on lugeda taasturavihaigla juhi Kadri Englase sõnu, et ta ei tea, kust leida 15 miljonit eurot, mis vajalik juurdeehituse jaoks. Niisamuti vaevleb rahahädas Viigi kool, kus on aastakümnete pikkune oskus õpetada haigeid lapsi.

Niisiis tuleb ühel endaga ise hakkama saada, et pakkuda maailmatasemel ravi, teine aga hääbub, sest riik ja linnavalitsus pillutavad seda käest kätte nagu kuuma kartulit. Ei ühel ega teisel pole õieti raha ega tahtmist seda pidada, ja kui just peab pidama, siis tehakse seda võimalikult säästlikult.

Haapsalu linnapea Urmas Sukles räägib aastalõpuintervjuus jalgpallihallist, mille ehitus on tuleva aasta üks suuremaid ettevõtmisi. Kas peaks ta selle asemel kasutama igat võimalust, et nõuda raha taasturavihaiglale ja Viigi koolile? Jah, need ei ole linnavalitsuse omad. Aga nad on linna jaoks tähtsad. Kümme miljonit, mis  kulutatud taastusravihaiglale, toob linnale kordades rohkem tagasi kui kuhugi Riisipere kanti pandud rööpad.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
11 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Arvos
4 aastat tagasi

Igal oma arvamus, kellele ema, kellele tütar. Tervele inimesele on siiski rongi vaja. Üsna kohatu artikkel – võrrelda siga ja kägu.

K.S
4 aastat tagasi

Huvitav tõesti et nüüd tahetakse siis Haapsalust sandipealinna looma hakata… Samas kui sandilt küsida et millega ta Haapsallu tulla tahaks kas nagu, minu vanaema on keskkonna Siga, autotranspordiga või nagu valge eurooplane- rongiga???. Tahan lihtsalt öela kui meil pole raudteetransporti siis varsti ei tule siia keegi. Küll selle eest hoolitseb see rootsi haige plikake ja pr. A. Merkel…

Üle 50 aasta haapsallane
4 aastat tagasi

Pehmelt öeldes, kummaline vastandamine, eriti Lääne Elu toimetuse poolt???

naine
4 aastat tagasi

väga vale sõnastus……..

Vambola
4 aastat tagasi

Redaktor, mis jama see on? Raudtee on ikka tāthsam

minu mõte
4 aastat tagasi

Riisiperest Turbani on õige asi tehtud, nüüd mis puudutab sealt edasi kuni Haaps.ja oli kuulda Rohukülani, siis loogiline oleks asju ritta panna tähtsuse järjekorras.Ennekõike on esmatähtis hoolitsus tervise eest ja siis kuiveel rahaline seis võimaldaks võiks kulutada rautee edasiarendamisele.Oleks aeg Eestis pidada esmatähtsaks inimesi, neile osutada normaalse ootusajaga eriarsti ja taastusravi
Võtame või sellise näite, aastas tehakse sadu liigesevahetuse operatsioone, kuid kui paljud on peale sellist tõsist operatsiooni taastusravile edasi saadetud ja seda siis haigekassa osalusel ON, mida muuta ja väärtustada inimest kui elusolendit, las relsid ootavad, neil valuaisting puudub.

Gert Virroja
4 aastat tagasi
Reply to  minu mõte

Eesti kogemus on näidanud, et haiglaid ja hooldekodusid saab sõrmenipsuga kinni panna, koondada või Tallinna üle viia. Korralik raudtee, kui see valmis ehitada, püsib ja “toob linnale tagasi” ikka kordades rohkem ja suurema perspektiiviga. Edasi mõelge ise. Ma ei ütle, et taastusravi on väheoluline, lihtsalt selle juhtkirja ebaprofessionaalne toon ja mustvalge sõnastus on tülgastav.

juss
4 aastat tagasi
Reply to  Gert Virroja

Ja mida ta linnale kordades rohkem tagasi toob, ullike?

Gert Virroja
4 aastat tagasi

“Kuhugi Riisipere kanti pandud rööpad” – niivõrd idiootset ja ajuvaba juhtkirja pole ma Lääne Elus veel lugenud. Kes iganes selle kokku ka ei klopsinud, mine häbene puu taga. Ilusat aastavahetust!

To Gert
4 aastat tagasi
Reply to  Gert Virroja

Vabanda, Gert, aga ega need kommentaarid ka mehele kohased ole. Ootasin enamat!

Arvos
4 aastat tagasi
Reply to  To Gert

Arukamat arutelu artiklina oleks ka oodanud.