Juhtkiri: katuseraha loob sõltuvussuhte

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.

Riigikogu jagas taas 4,2 miljonit eurot niinimetatud katuseraha, millest Läänemaa sai 99 000 eurot.

Peamiselt läks katuseraha selleks, et lasteaiad või koolid saaksid täiustada oma õueala või parandada ära kõige rohkem tuult läbi laskva seina – sest omavalitsus neid summasid ei leia. Haapsalu aselinnapea Innar Mäesalu ütles põhikoolile nurgakivi pannes, et haridusse panustamine on oluline, et siia tuleksid pered tööle ja elama. Peale koolimajade ehituse see kuskilt välja ei paista.

Selleks, et saada mõni tuhat eurot mänguväljaku täiustamiseks, tuleb summa soovijal enne katuserahade jagamist nööbist haarata mõnel siitkandist valitud riigikogu liikmel. Saadikut tuleb veenda ja vanduda talle igavest truudust, et pisukese taskurahaga siinset eluolu parandada. Veel parem on, kui katuseraha soovija kuulub ise erakonda. Nii näiteks polegi üllatav, et Haapsalu noortekeskuse õueala sai raha just Keskerakonnalt.

Mis puutub lojaalsusse, siis hea näide on naiste varjupaikade liit, kes möödunud aastal sai EKRE-lt 100 000 eurot katuseraha. Sellest 40 000 eurot tuli Läänemaale ja Hiiumaale. Tugikeskuste juhid, nende hulgas Läänemaa tugikeskuse juht Leili Mutso, näitasid aasta jooksul erakonnale lojaalsust – kevadel kirjutasid nad avaliku kirja, kus mõistsid hukka 29 tundi IT-minister olnud Marti Kuusiku perevägivalla kajastamise ajakirjanduses. Tänavu sügisel toetasid tugikeskuste juhid rahvastikuministrit, kes ütles, et füüsiliseks läinud peretüli ei ole alati perevägivald. Kas ilma toetuseta oleksid tugikeskused seesuguseid avaldusi teinud?

Tänavu said katuserahana tegevustoetust Läänemaa kriisiabikeskus ja suurperede liit. Tahtmatult tekib küsimus, millist lojaalsust nemad näitavad.

Loomulikult on kõigil toetatutel toetussummat vaja, kuid nad võiksid saada raha mõnel ausamal moel, mis ei pane neid hiljem kummaliselt käituma.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
uskmatu-toomas
4 aastat tagasi

Katuseraha on üks ametliku korruptsiooni vorm ! Tasuta lõunaid ei ole !

Olev
4 aastat tagasi

Huvide konflikti deklaratsioon peab olema igal riigirahaga seotud tehingul. Kui konflikt on olemas, peaks otsustama eetikakomitee. See on ammu nii normaalsetes riikides, kus onupojapoliitika on kuritegu.

Küsimus
4 aastat tagasi

Loomulikult on kõigil toetatutel toetussummat vaja, kuid nad võiksid saada raha mõnel ausamal moel, mis ei pane neid hiljem kummaliselt käituma.
Milles see kummaliselt käitumine väljendub?
2017 aasta toetas EKRE Haapsalu Lastead Tõrukest. Ei saa täheldada, et nende käitumises midagi kummalist on märgata.

Prilliraam
4 aastat tagasi
Reply to  Küsimus

Kelle käitumist Sa mõtled? EKRE-t või lasteaeda.

Küsimus
4 aastat tagasi
Reply to  Prilliraam

Loen, et toetatud hakkavad hiljem kummaliselt käituma.

juss
4 aastat tagasi
Reply to  Küsimus

Kas hakkavad kaabut kandma või käbisid närima või…?