Juhtkiri: tants turu ümber

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.

Haapsalu turg on viimastel aastatel palju kirgi kütnud. Suuremad muutused toimusid kolm aastat tagasi, kui senised letid ja amortiseerunud kioskid lammutati ning kogu plats asfalteeriti. Lammutamise argument oli, et statsionaarsete lettide asemel vajaks turg teisaldatavaid lette ja kioskeid pole vaja, sest paljud müüjad tulevad oma telkidega. Uued letid pandigi, aga need on müüjatelt kriitikat saanud – räästast tilgub vesi kaela ja leti all pole õieti kohta, kus varukaupa hoida. Rahapuudusel pole turu omanik ehk Haapsalu linn turu arendamisse rohkem panustanud.

Ainus, mis kolme aasta jooksul turul head on juhtunud, on OTTi taluturg ja talupoe avamine. Kohalik toit muutub järjest populaarsemaks, siinsete tootjate kauba müüjaid ja ostjaid jätkub. Nii on arusaadav, et talupood hakkab kitsaks jääma ning vajab laiendamist.

Nüüd on linnal plaan leida uus kasutus turuhoonele, kus praegu üüritakse ruume rõivamüüjatele, ja nii tahetakse veebruarist nendega rendileping lõpetada. Linna tegevus on mõistetav – iga omanik saabki ise otsustada, mida oma ruumidega teeb. Kui linnal on ruumid olemas, siis miks peaks mõnes teises kohas kallimat renti maksma.

Samas on õigus ka riidemüüjatel, kes talupoe ja -turu kõrval on talvisel hooajal peaaegu ainsad, kes turul kauplevad. Peamiselt on tegemist üsna eakate inimestega, kes turul kaubelnud aastaid või aastakümneid. Nad tegutsevad FIEdena, kes oma kauba kõigepealt välja ostavad ja siis edasi müüvad. Nüüd on nad mures, sest ei tea, kuhu oma kaubaga minna. Nemad on samuti Haapsalu elanikud. Kindlasti on turul müüdaval riidekaubal oma ostjad – kõigil pole raha esinduspoodidest rõivaid osta.

Tõsi, turg ei ole nii oluline kui koolimaja või mõni sotsiaalobjekt, aga turud on aegade algusest linnade juurde kuulunud. Ehk jagub ühel hetkel ka Haapsalus tahtmist ja raha, et linna turg jälle elama panna.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
kahju
3 aastat tagasi

et pole linnavalitsuses inimest,kel süda turu pärast valutaks….Mis need mõned eakd naised seal siis segavad, takistavad hirmsasti turu arengut või ??? Kuramus,kõike ei saa rahas mõõta.Need mõned aastad ,mis neil on veel jõudu turul käia ja müüa, las tegelevad.Olgem inimesed !

rae
3 aastat tagasi

Raudtee 10 seisab tühjalt. Ehk sobiks see puuetega inimestele.

Kohalik.
3 aastat tagasi
Reply to  rae

Ja mida need puuetega inimesed seal tegema hakkaks??? Haapsalu Sotsiaalmajas on väga palju tegevusi ja üritusi puuetega inimestele! Jõua vaid osa võtta!

ootaks muud
3 aastat tagasi

Ma ei ole igapäevane turu külastaja. Küll astun mingi kindla sooviga kevadeti sealt läbi ja kohe hakkavad silma see riide read ja kuhilad. See ei ole turg, mida mina ette kujutan ja seepärast seal sagedasti ka ei käi. Valik on muidugi kõigil endil.

Igatahes
3 aastat tagasi

Jah, see pole kaltsuturg, nii võivad ka rohumüüjad nuriseda hakata, et neid ahistatakse

Turul riietemüügi pooldaja
3 aastat tagasi
Reply to  Igatahes

Eluaeg turul riideid ja jalanõusid müüdud.
Ei ole need mingid kaltsud vaid uued ja ilusad riided ja pealegi odavamad kui mujal. Mingi otti pärast küll turul käima
ei hakka, igast toidupoest saab neid juurikaid hulga odavamalt. Las jääda
nii kuis on… ütleb ka laulusalm.

Osavnäpp
3 aastat tagasi

mis tähendab “Eluaeg turul riideid ja jalanõusid müüdud” ?
turg on omatoodete müügi koht, odavate riiete ja jalanõude müügikohti on linnas palju: Humana, Samaaria, Tabita ja eraisikute poed