Politsei kutsub oktoobris relvi loovutama

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Majade renoveerimisel välja tulnud vanu relvi ei tohi endale jätta. Foto arhiiv

Tänavu oktoobris kordab politsei kümne aasta tagust kampaaniat, millega kutsutakse inimesi ebaseaduslikke relvi loovutama.

Kui muidu on relva või relva olulise osa hoidmine kodus ilma relvaloata karistatav, siis oktoobri kuu jooksul neid politseile üle andes karistust ei järgne. “Muidugi teeme me kindlaks ega relvaga kuritegu toime pole pandud,” ütles Haapsalu politseijaoskonna piirkonnavanem Indrek Tohter.

Tohter juhtis tähelepanu, et ilma loata ei tohi kodus olla ka relva olulisi osi nagu relvarauda, -raami, püstolikelku, trumlit jms: “Kõike seda, mida saab tulirelva taastamiseks kasutada.”

Tohtri sõnul on loovutatavate relvade puhul enamasti tegemist leidrelvadega. “Renoveeritakse vanu maju ja siis tuleb pööningult või kusagilt relv, relva osa või padruneid välja,” selgitas ta.

Kui kodus mõni selline leidrelv või relvaosa on, tuleb sellest politseile kas telefonil 112 või otse piirkonnapolitseinikule helistades teada anda. “Siis tuleme kohale ja vaatame, millega tegemist, mitte ei tule relvaga politseimajja,” ütles Tohter.

Samamoodi tuleb häirekeskusse helistada kui kodust leitakse näiteks padruneid või muud laskemoona. “Päris kindlasti ei tohi ise torkima minna,” hoiatas ta. Tohter tõi näiteks tänavu juunis juhtunud õnnetuse, kus ehitusmehed leidsid vana maja renoveerimisel kaks karpi detonaatoreid – üks meestest püüdis detonaatorit süüdata ja sai vigastada.

Kümmekond aastat tagasi toimunud eelmise relvaloovutuskampaania ajal jõudis politseisse hoiule 55 relva, 1301 padrunit ja seitse relvarauda. Peamiselt oli tegu jahi- ja vintpüssidega, ent hoiule anti ka sõjaaegseid relvi, nende osi ning laskemoona.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Sveik
4 aastat tagasi

Vanaisad loovutasid ka oma relvad mis arvel olid tiblade tulekul ära. Tina anti neile ja kodumaad kaitsti ikka relvadega mida kirjas polnud. Eks meil tahetakse sama teha aga vanavanemate tarkus on õigel mehel meeles. Neile võib ainult hapsukläinud moona viia. Las käitlevad.

Tulerelv.
4 aastat tagasi
Reply to  Sveik

Ma pean siis ka oma ragulka ära loovutama. Ta ikkagi tulega relv. Paned makaroni tüki põlema ja lased. On ikka tahtmised.

Agu
4 aastat tagasi

miks peaks inimesed end vabatahtlikult kaitseta jätma!? Vanast laskemoonast saan ma aru, aga relva küll ei loovuta. Tekib küsimus, mis on politsei eesmärk, et rahvalt relvad tahab korjata ja samas relvaluba on järjest keerulisem saada!?

juss
4 aastat tagasi
Reply to  Agu

Rumalatelt peabki relva ära võtma!

Agu
4 aastat tagasi
Reply to  juss

väga “tark” vastus. Mine anna relv ära siis!