Virtsu maanteejooksu võitsid Anu Teppo ja Martin Tarkpea

Virtsu esimese maantejooksu autasustamine, mehed. Foto: Maris Raudsepp
Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 4

Virtsu esimese maantejooksu autasustamine, mehed. Foto: Maris Raudsepp

Virtsu esimese maanteejooksu võitsid Anu Teppo ja Martin Tarkpea.

Juulikuu teine nädalavahetus tõi Virtsu palju jooksusõpru. Peeti esimene Virtsu Merepäeva maanteejooks.

Jooksu mõttest teostamiseni läks kokku terve aasta. Maanteejooksu peakorraldajad, selle kooli vilistlane Aare Kesamaa ja kunagine sama kooli õpetaja Jaanus Getreu panid kokku meeskonna, kes ürituse väga hästi läbi viisid.

Virtsu esimesele maanteejooksule tuli kokku 56 spordisõpra, neist 22 olid õrnema soo esindajad. Kokku oli sportlasi 30 erinevast klubist või koolist. Väga südantsoojendav oli tõsiasi, et starti tuli koguni 12 Virtsu oma kooli vilistlast. Lääneranna vallast oli stardis 11 jooksjat.

Jooks toimus nii noortele, kellel tuli läbida 5 kilomeetri pikkune distants, kui ka täiskasvanutele, kelle jooksumaa pikkuseks oli 10 kilomeetrit.

Jooks kulges sportlastele väga huvitaval trassil. Läbida tuli distants nii alevis sees, kus jooksjad said tänavatele kogunenud pealtvaatajate ergutuste saatel jõudu juurde. Samuti viis jooksutrass sportlased alevist välja, kus mööda vana raudteed ja tammiteed said nad joosta imeliselt kaunis looduses, kus neid kosutas mereõhk. Nii start, kui finiš olid Virtsu kooli ees, seega olid jooksu olilisemad hetked pealtvaatajatele kenasti nagu peopesal. Nii palju inimesi, kui nüüd oli jooksu jälgimas, oli Virtsu kooli juures vist viimati siis, kui auväärne õppeasutus pidas mullu oma sünnipäeva.

Kell 11.00 anti start noortejooksule. Starti tuli 13 noorsportlast.

Nii noorjooksjad kui täiskasvanud lähetas teele Virtsu spordi au ja südametunnistus, 88 aastane spordiveteran Martin Vänt.

Jooksule läinud 15aastased ja nooremad jooksusõbrad oli ennast ennem kenasti jooksukorda seadnud ja distantsil hakkas juhtuma kohe tõeline spordivõistlus.

Noormeestest haaras kohe liidriohjad S Nord esindaja Kevin Jõesoo, kes hakkas kerima tempot, mis teistele üle jõu käis. Temale lõpuks ka jooksu võit, ajaks 18.15,1.

Järgmistele kohtadele oli aga väga pingeline võistlus. Kogu jooksu vältel vahetusid teisel ja kolmandal kohal olnud jooksjad. Lõpuks oli kõige rohkem jõudu Kristen Meieril ja Markkus Aleksander Saarel, nemad noppisid madalamad poodiumiastmed. Ajad vastavalt 22.19,8 ja 22.27,2.

Napp minut peale kolmandat kohta tulid meie omad poisid, Lõuna-Läänemaa jalgpalliklubi noored Kenneth Lomp, Paul Lomp ja Timmo Kaasik. Kusjuures Kenneth edestas oma vanemat venda võitluses neljandale kohale 4,8 sekundiga. Parim neiu oli Elerin Meier. Temale andis jooksuvõidu aeg 29.53,5. Teiseks jooksis ennast Kõmsi algkooli sporditüdruk Kai Urb!

Viisteist minutit peale noortejooksu läksid oma 10kilomeetrisele distantsile 25 mees ja 20 naisjooksjat.

Täiskasvanute jooksust osavõtjate hulgas oli palju neid jooksjaid, kes erinevatel Eesti maanteejooksudel väga kõrgeid kohti noppinud. Lisaks sportlased, kellele rahvasport ja liikumine ja võistlus iseendaga just esmatähtis.

Esimeses vaheajapunktis tuli meestest liidrina Martin Tarkpea ja naistest Anu Teppo. Vahed olid väga väikesed ja esikaheksasse mahtusid ka meie oma valla parimad Martin Murre ja Martin Teppan. Jooksu teises pooles, vanal raudteel ja raudteetammil, hakkasid terad sõkaldest eralduma. Õige tempo valik ja muidugi ka suurem treenitus olid need, mis lõppjärjestuse otsustasid.

Siis tuli rajalt teade, et peatselt on finišisse jõudmas Virtsu esimese maantejooksu liiderduo. Rahvas pani ennast liidrite vastuvõtuks valmis. Martin Tarkpea Anu Jooksutrennidest ja Kaupo Uuetoa SK Jooksupartnerist keerasid kooli nukast lõpusirgele koos. Lõpp oli võimsam aga Tarkpeal, kes lõpetas ajaga 35.23,7 kirjutades oma nime selle jooksu ajalukku. Uueto lõppajaks märgiti 25.29,9. Ka kolmandat meest ei tulnud kaua oodata. Hannes Normak lõpetas ajaga 35.46,0.

Esikuuikus lõpetasid veel Margus Luhtoja, Janos Usin ja Innar Sepp.

Esimene naine, Anu Teppo, klubist Anu Jooksutrennid oli üldjärjestuses viies. Naiste võitja sai ajaks 37.51,3. Teisena oli naistest finišis Klarika Kuusk, temal klubiks Treeningpartner ja ajaks 41.08,1. Kolmandaks tuli Eve Kitvel, Eesti Energia Spordiklubist. Pronksise autasu sai ta ajaga 43.32,5.

Esikuuikusse mahtusid veel Mariliis Pikkar, Irina Kirš ja Kadi Ruut.

Eraldi premeeriti veel Virtsu ja Lääneranna valla parimaid sportlasi. Naistest oli parim Virtsu jooksja Mariliis Pikkar ja meestest Talis Lepp. Lääneranna parimad olid naistest Mariliis Pikkar ja meestest Martin Murre.

Jooksu korraldajad tänavad kõiki, kes aitasid Virtsu esimese maanteejooksu õnnestumisele kaasa. Lisaks suur tänu kohtunikele-vabatahtlikele ja suur tänu pealtvaatajatele.

Kohtumiseni järgmisel aastal.

Fotod: Maris Raudsepp

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments