Maaleht avastas, et Eesti maasikaist võib leida keelatud kemikaali

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Turult ostetud Eesti maasikad sisaldasid keelatud kemikaali, teatas 4. juuli Maaleht. Repro: Urmas Lauri
Turult ostetud Eesti maasikad sisaldasid keelatud kemikaali, teatas 4. juuli Maaleht. Repro: Urmas Lauri

Eesti, Kreeka ja Poola maasikatest võetud analüüside tulemused keeravad pea peale seni levinud ettekujutuse nende marjade tegeliku jääk­ainete sisalduse kohta. Eesti maasikatest leiti suisa keelatud aineid, kirjutas Maaleht. Maasikateemat käsitles tänane Maaleht suisa viiel leheküljel.

Jaanipäevanädala alguses suundusid Maalehe ajakirjanikud turule ja poodi maasikaid ostma, et saata need laborisse analüüsida. Toimetus otsustas korraldada eksperimendi, sest hiljutisest riigikontrolli auditist selgus, et meil tarbijatena pole aimugi, milliseid jääke ja kui suures koguses puu- ja köögiviljadest leitakse.

Eraldi nimetab audit just maasikaid, sest kolm aastat tagasi leiti taimekaitsevahendite jääke kõigist importmaasikatest võetud proovidest ja 29 protsendist Eestis tavapõllunduses kasvatatud maasikatest.

Sellist analüüsi saab teha üksnes Sakus asuvas maailmatasemel põllumajandusuuringute keskuse jääkide ja saasteainete laboratooriumis. Vastused saabusid nelja tööpäeva pärast ja võtsid õhku ahmima, sest kuigi puhas polnud ükski proov, valmistas kõige halvema üllatuse just palavalt armastatud Eesti maasikas.

Labori analüüs näitas, te Tallinnas Keskturul müüdavatest Sepakõrtsi maasikaist leiti dimetoaati ja ometoaati. Valgamaal Läti piiri ääres maasikaid kasvatava Sepakõrtsi talu perenaine Anu Jaanikesing, kelle maasikaist labor keelatud aineid leidis, ütles, Maalehele, et tema pole oma maasikaid pritsinud. “Ma ei ole neid teinud! Ma ei ole süüdi!” ütles Jaanikesing.

Juhtkirjas kirjutab Maalehe peatoimetaja Andres Eilart, et soovitab endiselt eestimaist toodangut eelistada, tarbimisega toetada ja utsitada kodumaiseid tegijaid. “Muidugi ütlen, et riiklik kontroll peab olema senisest tihedam ja tarbijate teavitus operatiivsem, avatum, regulaarsem,” kirjutas Eilart. “Praegu peab klient turumüüjat nii kauba päritolu kui ka kvaliteedi puhul paljuski pimesi uskuma ja lootma – selline olukord tuleb lõpetada.”

“Maasikad ongi Eesti suve ja puhkuse sünonüüm,” nentis peatoimetaja. “Mõnes mõttes sama suur sümbol nagu näiteks laulukaar.”

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments