Toidu raiskamise ajastul saab toiduainete pikemaajalisse säilimisse panustada külmiku korrashoiu ja toidu korrektse hoiustamisega.
Paljud inimesed tühjendavad poest tulles oma toidukoti külmikusse juhuslikult, kuid tegelikult on nii piimatoodetel, lihal, köögiviljadel kui ka kastmetel erinevad nõudmised temperatuuri ja õhuniiskuse osas. Kuna temperatuur külmiku erinevates osades võib erineda märkimisväärselt, siis on oluline teada, millisel riiulil erinevaid toiduaineid hoiustada. LG Electronics tehnikaeksperdid jagavad praktilisi näpunäiteid toidu korrektseks külmikus säilitamiseks.
Ülemine riiul
Külmiku ülemised riiulid on küll võrreldes muu osaga märkimisväärselt soojemad, kuid samas on sealne temperatuur kõige püsivam. Seetõttu sobivad sinna paigutamiseks toidud, mida ei ole ilmtingimata kuumutada vaja. Näiteks joogid, juustud, suitsuliha ja -kala, kalatortillad, hummus ja teised valmistoidud ning koogid. Toores liha ja kala kipuvad sellel riiulil kiiremini riknema.
Keskmine riiul
Kui oled omanik külmikule, kus ei ole tagatud ühtlane umbes 4-kraadine temperatuur, siis tuleb erinevate toiduainete jaotamisega õigetele riiulitele ka vaeva näha. Keskmine riiul sobib hästi juba avatud toiduainete või säilituskarpidesse pakendatud toitude säilitamiseks. See riiul on ideaalseks koduks näiteks igapäevasele võileivamaterjalile.
Alumine riiul
Külmiku kõige külmem koht asub alumise riiuli tagaseinas, kuhu sobib sättida kiiremini riknevad toiduained nagu värske liha, kala ja piim.
Et vältida soovimatute bakterite kandumist lihalt teistele toodetele, siis määra liha jaoks kindel koht ja hoia alati just seal värsket lihatükki. Turvalisem on hoida liha ka originaalpakendis ning puhastada hoiuala tihti.
Sahtlid
Külmikusse paigaldatud sahtlite eesmärgiks on hoida niiskust, mis aitab säilitada puu- ja köögiviljad kauem värsketena. Seejuures ei ole soovitav hoida erinevaid puu- ja köögivilju ühes sahtlis. Nimelt eritavad nii õunad, virsikud, ploomid kui ka pirnid etüleeni, mis aitab viljadel küpseda. Kahjuks selliste viljadega kokkupuutudes kipuvad küpsema ka köögiviljad, mis võivad kiiresti kollaseks muutuda. Jäta meelde, et näiteks tomateid ei tohiks aga üldse külmikusse panna, sest seal kaotavad nad kiiresti oma suvise aroomi. Sibul, küüslauk, kartul ja kõrvits naudivad külmiku asemel jahedat, madala niiskustasemega ja pimedamat hoiustuskohta.
Uks
Ukse küljes asuvad sahtlid on kõige soojemaks kohaks külmikus, sest iga kord ust avades pääseb toasoojus esimesena kimbutama just seal asuvaid tooteid. Seetõttu ei kuulu uksel olevates sahtlites hoiustamiseks kiiresti riknevad toiduained. Näiteks piima asemel pane uksele ketšup, kastmed, moosipurgid, mahlapakid, sinep ja või.
Sügavkülm
Kuigi sügavkülm tundub kohana, kus lõputult toiduaineid värskena hoida, et neid siis endale sobival ajal süüa, säilivad toiduained seal vaid kindla aja. Kõige ajatundlikumad kaubad on kindlasti värske kala ja hakkliha, mis tuleks kuu kuni kolme jooksul toiduks kasutada. Lamba- ja veiseliha säilivad pool aastat. Kuna marjade toiteväärtus hakkab üsna pea vähenema, tuleks suvised marjad enne järgmise hooaja algust kindlasti ära kasutada. Toidu korrektse säilimise tagab ka see, kui sügavkülmik pole pilgeni täis laotud, vaid toidukaupade vahel on ka õhuringluseks ruumi.