Juhtkiri: kes kaitseb ohvrit?

Lääne Elu

info@le.ee

Läinud nädalal pöördus kümme naiste tugikeskuste juhti ajalehtede peatoimetajate poole, sest ei olnud rahul selleks ajaks juba tagasi astunud IT- ja väliskaubanduse ministri Marti Kuusiku arvatava perevägivalla avalikustamisega meedias. Tugikeskuste juhtide kirja lugedes tasub meeles pidada, et EKRE eraldas neile mullu 100 000 eurot katuseraha. Kes maksab, tellib ka arvamuse?

Ühest küljest tundub tugikeskuse juhtidel olevat õigus. Kui naised, kelle mees on vägivaldne, peavad peale kõige muu veel arvestama, et abi otsides võidakse nad nimepidi ajalehte panna, siis selles hirmus kannataks nad tõenäoliselt vaikselt edasi. Häbi on nagunii suur ja kes tahaks, et kogu ilm seda teaks ja arutaks. Sellele tugikeskuste juhid toetuvadki – naised hakkavad avalikustamist kartma.

Teisest küljest ei pea see väide vett. Esiteks – ei tohi unustada, et tegemist oli siiski vägivallakahtluse all oleva ministriga, kelle tegemised või tegematajätmised on riikliku tähtsusega. Üks šantažeeritav ehitaja ei kujuta endast riigi julgeolekule suuremat ohtu, santažeeritav IT-minister aga küll.

Teiseks – ka tugikeskuste juhid ise on tunnistanud, et naised, kes on vägivaldsest suhtest välja rabelenud ja oma looga avalikkuse ette tulnud, on eeskujuks ja julgustuseks neile, kes päev-päevalt ja aasta-aastalt vaikselt edasi kannatavad. Kuidas siis läheb sellega kokku hirm meediasse sattuda?

Perevägivallast kirjutamisega seisakski ajakirjanikud nagu dilemma ees – ühest küljest tuleks sellest rääkida võimalikult palju ja ausalt. Teisest küljest ei saaks sellest nagu üldse rääkida, sest avalikustades vägivallatseja, tuleb tahes-tahtmata avalikuks ka ohver. Sealt järgmine samm olekski see, mida naiste varjupaikade juhid soovitavad – mitte kirjutada. Kuidas kirjutada, ongi keeruline, aga üks on kindel – mahavaikimine ei kaitse ohvrit. See kaitseb vägivallatsejat.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
jaanus
4 aastat tagasi

Poliiitika ongi avalik tegevus. Paraku kaasneb sellega ka pere kaasamine. Olulisim on see, et ma ei ole ühegi ekrelase suust kuulnud midagi perevägivalla vastu . suure tõenäosusega nad seespidiselt seda tolereerivad.nii lihtne see asi ongi.

Soh
4 aastat tagasi
Reply to  jaanus

Soh? Kas naiste tugikeskustele nö. katuseraha jagamine siis pole märk, et ollakse vägivalla vastu ja toetatakse (!) vägivalla ohvriks sattunud naisi?

Mia
4 aastat tagasi

Kahju on Kuusiku naisest. Nii delikaatse teema alustuseks ajakirjanduse ja seejärel mingi troika (loe ministrite) lausrünnak on hea näide ajupesust.
Kuusikust nii kahju ei ole, sest ta jäi purjus peaga sõitmise ja suure kiiruseületamisega ametlikult vahele. Siit on väike samm koduvägivallani. Olen maalt mitmeid peresid näinud, kus viin muudab mehed kodus vägivaldseks. Kuidas sarnane seis tundub. Ojasooga paras paar vist.

Vaataja
4 aastat tagasi

Juhtkirja kirjutaja vajab hädasti puhkust! On suurt erinevus, kas trauma üleelanu oma lugu räägib vabatahtlikult ja on sedasi julgustuseks neile, kes pole veel vägivaldsest suhtest ära läinud. Selliste lugude avalikustamine on positiivne, silmiavav ja julgustav. Samuti on väga oluline avalikustada tõestatud vägivallatsejad (nagu NO teatri Ojasoo). Hoopis teine asi on sattuda vastu enda tahtmist (oletatava vägivallaohvrina) meediasse. Kui ikka veel on keeruline seda erinevust mõista, siis soovitan end koolitada psühholoogia alal. Teine teema on see, et pole üldse võimatu, kui tegemist on laimuga, mis on loodud just selleks, et takistada (isiklikust kadedusest, kättemaksust, hirmust e-valimiste avalikustamise eest?) Kuusiku tegemisi ja… Loe rohkem »

Vaataja
4 aastat tagasi
Reply to  Vaataja

Lisan veel seda, et kuriteost teatamata jätmine on niisamuti kuritegu. Kui meediaettevõttel oli väidetavalt info olemas juba aasta tagasi, siis miks politseisse ei teatatud? Ah et polnud tuntud isik? Mis seal vahet on? Võitleme ju vägivalla vastu, eksole? Nulltolerants? Aga ei. Seda skandaali oli lihtsalt kellelegi vaja. Artikkel oli ajastatud just ministriks nimetamise päevale. Oleks siis veel, et vägivald oleks tõestatud. Ja kui nüüd naiste tugikeskuste juhid ühise avalduse tegid, siis kindlasti on nende “suu ju raha täis topitud” ja räägivad seda juttu, mis nendelt tellitud on, eksole? Aga ei saa ju olla, et nad siiralt sedasi mõtlevadki? Kas sellist… Loe rohkem »