Tallinna maantee elanikud naudivad vaikust

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 6

“Jääks kogu aeg nii, küll on hea olla,” lausus Eino Raidma. Foto: Urmas Lauri

Tallinna maantee rekonstrueerimine on kindlasti nii mõnelgi selle tänava elanikul harja punaseks ajanud, kuid palju on ka neid, keda tee-ehitus ei häiri ning kes naudivad hoopis seda, et transiitliiklus nende värava tagant läbi ei vura.

“Ei, meid see küll ei sega,” ütles Tallinna mnt 11 maja vundamendi soojustamist jälgiv majaomanik Valdo. “Pärast saame uhkema ja parema tee. Igal juhul. Meie oleme rahul.”

Oma aias oma alõtšasid ja aprikoosipuud kärpiv Olga kinnitas, et teeehitajaile tal etteheiteid pole, sest autoga on nende pere teeremondi ajal alati kenasti koju pääsenud.

“Teate mis, mulle see praegune olukord lausa meeldib, sest kuigi ma elan suure tänava ääres, on meil nii hea ja rahulik. Võikski nii jääda,” võttis perenaine asja naerdes kokku.

Ehitusjärgus tänaval takseeris toimetamist kepi najale nõjatuv vanahärra.

“Ei ole mingit muret, ma tulin meestega lihtsalt juttu ajama,” ütles Heino Raidma. “Elan seal selles sinises majas, osutas mees kepiga kodumaja suunas. “Hetkel ei sega ei sega üldse. Autosid ei ole, kõik on rahulik, mingit probleemi ei ole.”

“Mul naine ütleb ikka, et kuradi hea oleks, kui nii jääkski,” naeris vanahärra.

“Oma sinisesse majja pääsen ligi. Mul on mehed tee sisse teinud. Mina saan ligi, pole mingit probleemi,” lausus Raidma.

“Aga siin mul tuttav, nemad elavad Tallinnas, käivad Haapsalus harva, vaat nemad küll ei saa sisse, kõrge serv,” osutas Raidma oma tuttava maja sissesõidu suunas. Ligemale poole meetri kõrgusest astmest ei pääse autoga parima tahtmisegagi üle.

“Ma sügisel ütlesin, et kuulge, mehed, ma tahan ikka autoga hoovi saada. Panid ka kohe koorma killustikku. Arvan, et kui siin oleks sama öeldud, oleks pandud ka,” viitas Raidma taas oma tuttava majale.

Seda, kas või mis Tallinna maantee ääres elavate majaomanike jaoks tööde lõppemisel paremaks läheb, Raidma öelda ei oska.

“Ma arvan, et tavalisele elanikule vist suurt ei muutu. Enne oli ka hea,” arutles Raidma. “Ma ei tea, mis tasemele see tänava pind jääb. Mida madalamale ta võetakse, seda laiemaks saab tee ju minna. Kui mina vanasti esimest korda Haapsalus käisin, siis oli siin munakivitee, siin all on see olemas. Kõige parem oleks, kui võetakse selle tasemeni. Ma ei tea, miks see tänav vene ajal meetri jagu kõrgemaks tõsteti. Ilmselt oli nii kõige lihstam teha.”

Enne remonti olnud suur häda sellega, et suure autoga ei pääsenud hoovi. “Kui puid tahtsid tuua, jäi auto kõhu peale kinni. Kallak oli nii äkiline,” lausus Raidma.

Raidma ütles, et ega ta tegelikult kogu aeg Haapsalus elagi. “Elan kahes kohas, Tallinnas ja Haapsalus,” nentis Raidma.

“Peab ütlema, et Haapsalus on talvel päris hea, rahulik elada,” tõdes Raidma. “Ja suvel on Tallinnas Nõmmel hea elada. Ka rahulik. Pensionäri jaoks on Haapsalu suvel liiga palju üritusi, lärmakas.”

“Jääks kogu aeg nii, küll on hea olla,” lausus vanahärra oma koduväravast sisse astudes.

Fotod: Urmas Lauri

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tolmu Ahv
5 aastat tagasi

Kahju,aga selline ajuvaba linna teede “korrastamine” võib järgmistel valimistel hr.Suklesele saatuslikuks saada.Isegi vene ajal tehti töid paremini,.Pole normaalne,et peatänav küntakse üles ja siis on pool aastat vaikust.

Mina
5 aastat tagasi

Mitu aastat võib ühte mõnesajameetrist lõiku ehitada? Seda enam, et tegemist on peatänavaga? Kohutav, mis seisukorras seal ülejäänud teed on!

nii jah
5 aastat tagasi
Reply to  Mina

Nii hullu olukorda kui on Haapsalu linna tänavad pole ma veel kuskil kohanud. See, et Tall.mnt.oli terve talv suletud on kahjustanud paljude teiste tänavate seisu. Kastanist linna sissesõites on mõnikord selline tunne, et raputab liigesed lahti. Jalaka on täiesti ilma kõnniteeta ja roheline osa inimeste aedade ääres kõik aukudes ja muru pole aiataga ollagi enam. Ei suuda ka aru saada, miks ei võiks linnkeskseid tänavaid graniidist esimesel võimalus harjastega kevadel varem puhtaks sõita, mitu nädalat päike särab, tänavad tolmavad ja oodatakse justkui mingit kuupäeva, et sellega alustada Jah, linnavalitsejad ju jalgsi ei käi, aga võiks ühe päeva selleks võtta ja… Loe rohkem »

memm
5 aastat tagasi
Reply to  nii jah

Võiks tõesti juba ammu harjastega tänavaid puhastada, väga paha on ka invaliidi kärude ja rulaatoritega linnas liigelda. Tallinna tänava remont on ikka ulmeline aeg, täiesti vastutusvõimetu tegu linnapea poolt.

Kodanik
4 aastat tagasi
Reply to  nii jah

Enne liigun ragisevas graniidis.
Millal koristatakse suuremate tänavate sõidu tee ääred? Ei ole pärast Tallinna maantee valmimist seda puhastatud. Tee äärtes kõik see kogunenud sopp ja sodi lendleb kuiva ilmaga inimestele suhu ja silmadesse ning akendest sisse. Teistelgi tänavatel sama probleem (Lihula mnt. , Jaama, Posti, Metsa jne.)
Varsti nagu Hiinas, et kannad iga päev väljas liikudes maski või kaitseriietust tolmu vastu.