Hiiumaa parvlaevu aeglustab ka Bernoulli seadus

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Parvlaev Leiger Rohuküla sadamas. Uutel parvlaevadel on jääklass 1A, mis tähendab seda, et laeva vöör peab võimaldama ohutut sõitu kuni 80 cm paksuses jääs. Foto: Urmas Lauri

Hiidlaste pahameel parvlaevade talvise sõiduaja pikenemise üle tekitas küsimuse, miks Virtsu-Kuivastu liini laevad jää tõttu sõidukiirust ei vähenda, samas kui Rohuküla-Heltermaa liinil on ülesõit reisijate väitel kestnud kuni 45 minutit kauem. Vedaja TS Laevad esindaja sõnul põhjustavad laevade sõidukiiruse vähenemist rüsijää ja madal veeseis, kirjutas Postimees.

Taltech Mereakadeemia õppejõud, endine kaugsõidukapten Ilmar Noor selgitas, et laevade kiiruse vähendamine madalas vees on täiesti põhjendatud.

“Bernoulli seaduse kohaselt vähendab vedeliku voolukiiruse suurenemine torus vedeliku rõhku toru seintele. Olgugi et laeva põhi ja merepõhi toru ei moodusta, toimub nende vahel tänu laeva liikumiskiirusele veevool ikkagi ja toimib ka Bernoulli seadus. Vee rõhk laeva põhjale ehk vee üleslükkejõud väheneb ja laeva süvis suureneb. Mida suurem kiirus, seda suurem süvisemuutus. Ligikaudsete arvutuste järgi hakkab nähtus laeva süvist mõjutama juba mere sügavuse ja laeva süvise suhtel 2. Kui võtta parvlaeva süviseks näiteks 3,2 m, siis alates mere sügavusest 6,4 m vähem. Hiiumaa ja mandri vahel suuremaid sügavusi palju ei olegi. Rukkirahu juures ja Heltermaa sihi peal võib täiskäiguga küll põhja kivisse lüüa. Mujal vajumisruumi jätkub ja võib ohutult kütta,” selgitas Noor.

Noor lisas, et Rukkirahu kitsuses võib oma mõju avaldada skvati-nimeline nähtus. “See väljendub vee kuhjumises laeva vööri ette, põhjustab laeva vajumist ja juhitavuse halvenemist,” seletas Noor ning lisas, et ka tänavu piirkonnas esinenud poole meetri paksune rüsijää võtab laeva kiirust maha.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments