Ivo Karindi: Nõva kooli tuleviku kokkulepe on kahepoolne

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Ivo Karindi
Ivo Karindi

Ivo Karindi

Nõva kooli hoolekogu esimees

17. augusti Lääne Elus selgitab Lääne-Nigula vallavanem Mikk Lõhmus, et hariduselu tulevik on kokkulepe (artiklit loe siit). Sellega saab vaid nõustuda. Ainult asjakohase arutelu tulemusena on võimalik jõuda üksmeelsele arusaamale eesseisvate valikute suhtes ning leppida kokku tegevused, et ühe või teise tulemuseni jõuda.

Kahjuks peab tõdema, et vallavalitsuse senine tegevus Nõva kooli suunal ei ole käinud arvamusartiklis esitatud põhimõtete järgi. Seda tunnistab ka vallavanem ise, kirjutades, et „Lääne-Nigula vallavalitsus on juba märtsis otsustanud…”. Vallavanema artiklis pole viidet kokkuleppele või kohtumisele kogukonnaga ja lastevanematega, mida hoolekogu ettepanekutest hoolimata tõepoolest ei olegi toimunud.

Kui Nõva kooli hoolekogu liikmed olid 12. märtsil Taeblasse kutsutud, siis vallavalitsuse sõnul pidi koosolek kestma 20–30 minutit, mille jooksul oleks hoolekogu teavitatud „nende tulevikust” (vallavanema sõnastus), mitte aga laskutud aruteludesse. Kuna hoolekogu liikmetel oli küsimusi, millele pole vastuseid tänaseni, venis koosolek mitme tunni pikkuseks. Koosolekul lubatud aruteludesse kaasamist ei ole toimunud ning kõik edasised otsused on teinud vallavalitsus ühepoolselt.

Nõva kooli hoolekogu saatis kõikidele Lääne-Nigula vallavalitsuse liikmetele arutelupaberi, mis põhineb küsitlustel ja analüüsidel. Vallavalitsus on neile saadetud arutelupaberi maha vaikinud. Vallavalitsuse istungitel on vaid protokollitud, et „hoolekogu arvamust ei avaldanud”, jättes kooli ümber koondunud kogukonna ainsaks lootuseks kohtutee.

Arusaamatuks jääb vallavanema järjepidev rünnak Nõva kooli õpilaskodu laste pihta, kes pidavat häirima kohalike elu Nõval ning peletama eemale kohalikud õpilased. Samas planeerib vallavalitsus viia Nõva kooli ülemise astme lapsed Noarootsi kooli, kus nad peaksid õppima koos palju suurema hulga õpilaskodu lastega. Mida arvavad kohalikud elanikud Pürksi suurest õpilaskodust, mida on kavas veelgi kasvatada Nõva õpilaskodu kuue koha võrra? Ka haridus- ja teadusministeerium ei poolda Noarootsi õpilaskodu liiga suureks paisumist.

Kõrvalmärkusena: negatiivsest kuvandist hoolimata on Nõva õpilaskodu lapsed käinud suvevaheajal korduvalt külas oma Nõva sõpradel. Koos peetakse sünnipäevi, külastatud on üritust „Suveaeg Nõva mõisas”, käidud väljasõitudel.

Samuti on arusaamatu vallavalitsuse Nõva kooli õpilaskodu „finantsanalüüs”, kuhu olevat väidetavalt vaja palgata kasvataja valvama tühja õpilaskodu ajal, kui õpilased on koolis. Selline fabritseeritud põhjus, mida ei nõua seadus ega ka vallavalitsus ise Noarootsi õpilaskodus, kus samuti päeval tühjas õpilaskodus kasvataja puudub, ei saa olla põhjuseks Nõva kooli õpilaskodu sulgemiseks. Nõva kooli õpilaskodu on toiminud üheksa aastat ning vastab hiljuti läbi viidud riikliku järelevalve kohaselt igati nõuetele.

Nõva ja Lääne-Nigula valla ühinemisleping sätestas koolivõrgu struktuuri püsimajäämise kuni järgmiste valimisteni. Õpilaskodu on Nõva kooli struktuuri osa ja seepärast ei saa seda välja arvata ühinemislepingu kokkuleppest.

Vallavanem avaldas hiljuti soovi kohtumiseks Nõval, et arutada Nõva kooli ja hariduse tulevikku laiemalt. Loodame, et arutelu järel on võimalik jõuda kokkuleppele, millesse on kaasatud rohkem kui üks osapool ning mis rahuldab mõlemaid.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
33 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
vabadusvõitlus nõva-moodi
5 aastat tagasi

show must go on

vabandage
5 aastat tagasi

aga inimesed tahaksid ka muud lehest lugeda.Kui kaua veel see Nõva kooli teema jätkub ? Kirjutage midagi huvitavat,leidke põnevaid inimesi,saatusi,millest ja kellest kirjutada.Mõelge ka neile lugejaile,kes ei ole selle kooli teemaga seotud.

Jabur!
5 aastat tagasi
Reply to  vabandage

Aga miks sa siis loed ja kommenteerid, kui ei huvita???

selge
5 aastat tagasi
Reply to  Jabur!

Küllap sellepärast kommenteerib, et lõpetage ära. Muidu ju ei vaibu. Suures osas loetakse Nõva teemadega pealkirju ainult, ei rohkemat.

ega
5 aastat tagasi

nüüd pole enam midagi teha. Kõik on kokku lepitud. UUs direktor, uus osavalla kogu juhtkond. Väga raske on oma arvamust avldada. hakkame nägema tegusi

nigulane
5 aastat tagasi

Lihulas lood kehvad,kuna kool ja lasteaed remontimata.
Tõesti heameel uuest vallavanemast,kes Lääne – Nigulas kindlustab kõik ettenägelikutl,on edumeelne ja uuenduslik,au ja kiitus.

hallo
5 aastat tagasi

Las Nõva leiab konsensuse kõigepealt kohalikus kogukonnas,muidu pole usutav nende protest.

hallo hallo
5 aastat tagasi
Reply to  hallo

Konsensus hundi ja jänese vahel – parim lahendus igas loomaaias, elavad sõbralikult ja jagavad puuri, porgandid kõik ilusti ühes kapis.

Pets
5 aastat tagasi

Nõva tuli valda põhjalastud eelarvega,aga nõudma on kanged.

Põhjalastud vald
5 aastat tagasi
Reply to  Pets

Põhjalaskja oli volikogu esimees, kes oli ühtlasi allasutuse Nõva Kilk juhatuse esimees ning on praegu määratud Nõva Kooli direktoriks kõikide kandidaatide ( kaasa arvatud Vanalinna Hariduskolleegiumi juhataja ) hulgast.

Noh
5 aastat tagasi

Põhjalaskja oli ikka volikogu, kelle hulgas oli muuseas ka eelmine direktor. Ja põhjalaskjad on ka need, kes teenuste eest jätkuvalt makse ei maksa.

Volikogu?
5 aastat tagasi
Reply to  Noh

Mis oli volikogul pistmist Kilgiga, kuhu lihtsalt tehti kandeid nii, nagu soov oli? Kes oli Kilgi pukis? Mis summadest me räägime, kellegi maksmata arvest või millestki, mis lähenes sajale tuhandele EUR-ile?
Volikogu revisjonikomisjon üritas uurida, kuid esimehele ütles raamatupidaja, praegune kooli koristaja alates hetkest, kui endine volikogu esimees kooli direktoriks sai (käsi peseb kätt?), et vallavanem vallandab ta kui ta revisjonikomisjonile andmeid annab.
Siin on tõesti tegu huntidega, kes süüdistavad jäneseid, et neid lõpuks täielikult nahka pista (paljaks röövida). Ning niipea, kui julged mingeid fakte välja öelda, sõidetakse sust valedega üle, mis hägustavad välispidise vaatleja jaoks olukorra absoluutse segaduseni.

anonüüme
5 aastat tagasi

Teada on,et Noa-Rootsi kool on pakkunud õpilastele ka kortermajades õpilaskodu kohti,kahele korterike…

jeek
5 aastat tagasi
Reply to  anonüüme

Noarootsi.

kõrgem matemaatika
5 aastat tagasi

kuidas võiksid kohtuda kaks osapoolt, kes rühivad eri suundadesse? mõttekoht

einoh
5 aastat tagasi

Ehk nõvakad loeksid Maalehte?Ajutine võibki jääda alaliseks.Ning ülemaailmselt : me kõik peame hakkama vähem kulutama.
Lisaks mõelge,et vana hävib selleks,et uus ja parem saaks asemele tulla.See on lõputu.

imetlusväärne
5 aastat tagasi

kuidas kohalikud on kooli ülal pidanud 10 aastat pealinna uitlapsi kokku kogudes ,vaid selleks,et endil oleks tööd,leiba ja tegevust

???
5 aastat tagasi

Töökohad on taunitavad? Mis me elame mingis utoopias või? Logeleme parem männi all ja ootame, et riik hoolitseb?

Sildistajale
5 aastat tagasi

Uitlapsi? Kes sa oled, et niiviisi kedagi, keda sa tegelikult ei tunne, sildistada? Igatahes puudub sul täielikult epaatiavõime. Et endil oleks tööd ja leiba? Miks sa arvad, et mujal pole mingit paremat tööd leida?

fakt
5 aastat tagasi

Kõnealuse kooli esimeses klassis on 2 õpilast.Rääkida võib ju palju ja lõputult,aga tuleviku kohta teeb korrektiivid aeg ise.

anonüüme
5 aastat tagasi
Reply to  fakt

“Kokkulepe” seega kolmepoolne….

praegugi
5 aastat tagasi
Reply to  fakt

Ja terves koolis õpilasi!